♦ Trump-Şeriful îţi pune tariful. Administraţia Trump a aplicat tarife vamale de 21% la produsele româneşti exportate în SUA, dar timp de 90 de zile tariful aplicat va fi de 10%. Impactul asupra economiei României este de 0,3-1,3% din PIB ♦ „Războiul tarifelor e o oportunitate pentru desprinderea Europei de trecutul ei de dependenţă faţă de America, oportunitate care poate să fie valorificată sau poate să fie ratată“, spune Adrian Sârbu ♦ „Ciolacu câştigă uriaşul pretext de a se scuza că nu mai poate ţine bugetul în limita de deficit. Există şi vinovatul: Trump şi tarifele lui.“
Administraţia americană Trump a aplicat tarife vamale pentru produsele româneşti exportate în SUA de 21%. Acestea vor intra în vigoare, conform informaţiilor actuale, în 90 de zile, dar între timp se aplică tariful de 10%. O analiză dezvăluită şi dezbătută la emisiunea ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC, de pe postul de televiziune Aleph News, a arătat că impactul direct şi indirect al Tarifelor Trump asupra economiei României este de 0,3-1,3% din PIB. În acest caz, relevă analiza citată, creşterea economică din România ar putea scădea la sub 1% în 2025, faţă de 2,5%, cât este prognoza actuală a guvernului.
„Ce vedem noi e că practic avem o expunere de 0,3% până la 1,3% din PIB. Dacă rămân tarifele, acum recalculăm creşterea economică la sub 1%. Astăzi, dacă aceste tarife se păstrează, impactul ar însemna costuri suplimentare, care o să cadă pe noi. Dacă nu, cumva, dispare comanda la noi şi nu mai avem client în Germania“, a spus Adrian Sârbu la ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC.
România exportă în SUA bunuri în valoare de 2,4 mld. euro. Cu toate acestea, impactul indirect este cel mai mare, în condiţiile în care cea mai mare parte a exporturilor româneşti merg în zona euro, unde sunt prelucrate, asamblate şi apoi reexportate. Or, SUA sunt principala destinaţie pentru produsele europene.
„Noi avem aici o situaţie în care sunt nişte exporturi directe şi indirecte către SUA. Adică noi exportăm 72% în Europa. Parte din astea intră în produse care ar urma să fie taxate. Deci taxa se întoarce către noi sub formă de preţ, pe care să-l creştem sau pe care să-l subvenţionăm. Că poate noi avem contracte pe lungă durată şi cumpărătorul nostru european nu va accepta să-i mărim preţul“, a mai arătat Adrian Sârbu.
Tarifele Trump sunt o scuză pentru guvernul Ciolacu pentru a justifica creşterea deficitului la care s-a angajat şi scăderea PIB-ului, a mai arătat analiza de la ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC: „Ce câştigă domnul Ciolacu? Ciolacu câştigă uriaşul pretext de a se scuza că nu mai poate ţine bugetul în limita de deficit. Există şi vinovatul: Trump şi tarifele lui. Asta se va întâmpla. Domnul Ciolacu e un om foarte norocos, pe lângă că e foarte capabil, foarte creativ. Şi o să spună: «Eu mă ţineam de buget. Mă ţineam cu dinţii. Dădeam afară bugetari.» Până acum a angajat“, a mai spus Adrian Sârbu.
Execuţia bugetară la două luni din 2025 arată că deficitul bugetar programat a fost depăşit cu 76% şi a fost de 30 mld. lei în ianuarie şi februarie. Practic, în acest ritm, deficitul bugetar la final de an se va apropia de 10% din PIB, faţă de 7% din PIB, cât este ţinta asumată.
Adrian Sârbu: Tarifele Trump sunt o oportunitate pentru Europa de a-şi găsi propriul spirit şi propriul drum
„Războiul tarifelor e o oportunitate pentru desprinderea Europei de trecutul ei de dependenţă faţă de America, oportunitate care poate să fie valorificată sau poate să fie ratată. E o oportunitate pentru Europa să-şi găsească propriul spirit şi propriul drum. Europa nu are nevoie să fie subvenţionată de America“, a mai spus Adrian Sârbu la ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC.
„Europa s-a lenevit. Şi mult mai grav este că Europa importă servicii din America pe care ar fi trebuit să le facă aici. Europa nu are Google-ul ei, Europa nu are Facebookul ei. Europa nu are Open AI-ul ei, ceea ce e jenant“.
Elon Musk a propus taxe zero între Uniunea Europeană şi SUA: „Sper că se va conveni ca atât Europa, cât şi SUA, să treacă la o situaţie cu zero taxe vamale şi să creeze pur şi simplu o zonă de liber schimb între cele două continente.“
Ieri, Friedrich Merz, care a câştigat alegerile generale din Germania şi este pe punctul de a deveni noul cancelar al ţării, a spus de asemenea că scopul său este să creeze o zonă de liber schimb comercial între SUA şi Europa:
„Da, sper la un nou acord de liber schimb transatlantic“, a declarat Merz.
„Europa ar putea să-şi câştige identitatea de uniune cu adevărat integrată, cum e America. Europa nu are politică fiscală integrată, politică financiară integrată, nu are bugete integrate, adică vorbim numai de business. Are încă restricţii între statele Europei. Şoferul român, camionagiul român, e blocat să meargă în Franţa, nu i se dau autorizaţii pentru că, vezi, Doamne, îi ia camionagiului francez jobul. Păi asta e concurenţa.“
Sondajul ZF-Aleph News de săptămâna aceasta:
Te-ai sacrifica pentru România? Răspunde pe site-urile ZF şi Aleph News, iar Adrian Sârbu, Hofi şi Nemo vor dezbate miercuri, de la ora 22:00, răspunsul tău. Programul ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC poate fi urmărit în fiecare miercuri, vineri şi duminică, de la ora 22:00, pe postul de televiziune Aleph News.