♦Simion promite că taie 500.000 de posturi bugetare şi un impozit de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile mici
♦Nicuşor Dan promite o analiză a cheltuielilor bugetare şi o mai bună colectare la buget.
♦Ambii candidaţi promit că nu cresc taxele.
♦Adrian Sârbu: Eu l-aş angaja pe candidatul care va aduce Demolarea Democrativei
Adrian Sârbu, Hofi şi Nemo au analizat programele economice ale celor doi candidaţi la Prezidenţiale din România, în cadrul ediţiei de miercuri din ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC.
„Pe care dintre cei doi candidaţi le Prezidenţiale l-ai angaja”, a fost întrebarea de la care a pornit una dintre dezbaterile ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC.
„Eu votez antreprenorul. L-aş angaja pe candidatul care va aduce demolarea Democrativei. Partidele ne-au adus de la creştere economică de 4% la creştere zero, la deficit bugetar de 10% din PIB şi la creşterea datoriei la 1.000 mld. lei”, spune Adrian Sârbu.
Deşi administrarea economiei nu intră în atribuţiile preşedintelui, George Simion promite că va reduce numărul de bugetari din administraţia publică cu 500.000 de persoane, gradual, care vor intra în economia reală; taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile cu afaceri de sub 5 mil. euro şi reducerea ministerelor la 12.
„Omul îţi promite că face nişte lucruri pentru tine. Unele bune. În linie cu ce am vrea şi noi. Vrea să reducă 500.000 bugetari. Zice că sunt ploşniţele de partid. Noi zicem 800.000
Vrea un impozit mai mic.
Vrea să reducă guvernul la 12 ministere. Noi zicem un guvern cu 7 ministere.”
Nicuşor Dan promite o analiză a finanţelor ţării, un studiu despre reforma administrativ-teritorială şi un management mai bun al companiilor de stat.
„Nicuşor Dan a spus că va examina cu onestitate deficitul bugetar, care înseamnă cifre. Păi cifrele se citesc, nu se examinează cu onestitate. Nu sunt tablouri, nu e muzică, sunt cifre.
Ca şi Ciolacu, pe care o să-l moştenească naş al unei noi Democrative, renunţă la cifre şi se apucă de vorbe. Noua metafizică a numerelor.
Acum 30 de ani, ţi-a spus că o să ajungă primar şi s-a ţinut de cuvânt. A pus Bucureştiul la pâmânt.
Acum luptă împotriva rechinilor imobiliari, ocazie cu care descoperim că Bucureştiul este un oraş lacustru.
Cu siguranţă că va ajunge şi la Cotroceni, mai ales că ne-a povestit domnia sa că el va fi Ciolacu noii Democrative. Când mi-a spus că reface Democrativa 3, cum vrei să votezi cu el?
Adică, patru partide. Mai au puţin până la majoritate absolută, 100%.
Acum vasăzică nu mai e PSD primul. E USR acum, apoi PNL, care îl susţine, dar nu se declară PNL-işti şi n-au voie să umble cu şapca galbenă când îl votează”, mai spune Adrian Sârbu.
Ce lasă în urmă, din punct de vedere economic, partidele care au fost la guvernare?
„Din 2022 până în 2025 s-a ales praful. Între timp, a condus ţara dualitatea Nicu şi Marcel. Dezastru. Dezastru numit echilibru şi stabilitate. Moştenirea partidelor reprezentate de Democrativă e acest dezastru economic. Scăderea de creştere economică până la zero, creştere de deficit şi de datorie”, punctează Adrian Sârbu.