Eveniment

Adrian Vasilescu, BNR: Cum poate fi calmată inflaţia înrădăcinată fără să fie pusă în pericol creşterea economică

Adrian Vasilescu, BNR: Cum poate fi calmată inflaţia...

Autor: Adrian Vasilescu

26.10.2022, 00:03 2102

A rămas mai puÅ£in de o săptămână până când, marÅ£ea ce vine, vom intra în cea de-a 23-a lună  de dezordine gravă a preÅ£urilor de consum. Dispunem, deja, de suficiente date care să conducă la consolidarea  opiniei că două mari bănci centrale ale lumii, Fed ÅŸi BCE, s-au înÅŸelat când au susÅ£inut, de-a lungul întregului an 2021, că lumea se confruntă cu o „inflaÅ£ie tranzitorie“. Åži că - în acest caz cu referire strictă la SUA ÅŸi la zona euro - în cursul anului 2022 preÅ£urile de consum vor reveni în matca optimă de 2 la sută.

Cursul inflaţiei însă, în ambele zone, de-a lungul celor 22 de luni, arată cât de departe de starea lucrurilor din teren

s-au situat  cele două prognoze. Åži asta din două motive, ambele subiective. Unul fiind legat de imposibilitatea teoretică de a vedea, în vremuri de criză, cum o deflaÅ£ie ce se dovedise extrem de încăpăţânată s-ar putea transforma peste noapte într-o inflaÅ£ie persistentă.  ÃŽn timp ce al doilea motiv, care a plecat de la  realitatea celor  patru decenii de creÅŸteri moderate ale preÅ£urilor de consum, în SUA ÅŸi în vestul Europei, ca premisă, a devenit concluzia, mai exact  convingerea că lovitura puternică dată de Fed inflaÅ£iei după  ÅŸocurile petroliere din anii 1970 ar fi făcut imposibil un nou galop al preÅ£urilor de consum mai devreme de o sută de ani.

Acum nu mai pomeneÅŸte nimeni de inflaÅ£ia tranzitorie. Frecvent, în dezbaterile publice, denumirea folosită este inflaÅ£ia înrădăcinată. Iar dacă, până în urmă cu vreun an,  încă era la ordinea zilei o separare categorică între carta BCE, potrivit căreia focalizarea politicii monetare era concentrată exclusiv pe inflaÅ£ie,  în timp ce în cazul Fed politica monetară continua să  aibă un triplu mandat. ÃŽn contul băncii centrale a SUA fiind trei mari responsabilităţi:  lupta cu inflaÅ£ia, cu ÅŸomajul si cu sprijinirea sustenabilităţii creÅŸterii economice.

Argumentul tare, ce susÅ£ine opÅ£iunea pentru acest triunghi, fiind  acela că priorităţile economice suferă schimbări de la o etapă la alta, mai cu seamă în vremuri de criză, ceea ce înseamnă că politica monetară nu poate fi direcÅ£ionată către un singur obiectiv. Fiind  deci firesc ca, în corelaÅ£ie cu priorităţile fiecărei etape, să intervină schimbări de paradigmă si în politica monetară.

Astăzi, când vremurile cer schimbări istorice, actuala echipă de la Fed n-a ezitat să-ÅŸi focalizeze intervenÅ£iile către unul dintre principalele obiective ale economiei americane în acest moment: protejarea societăţii, a companiilor din economie, a gospodăriilor populaÅ£iei de flagelul inflaÅ£iei. Fără să abandoneze celelalte două obiective. Dimpotrivă, asigurând o legătură puternică între ele, o cerinţă de bază fiind combaterea inflaÅ£iei fără să fie pusă în pericol creÅŸterea economică.  Această schimbare de paradigmă, în politica monetară, a intervenit însă târziu, fiind consolidată abia în martie 2022. Fiind însoÅ£ită de convingerea că trecerea de la un comportament relaxat, de dragul dobânzilor apropiate de zero, la unul înăsprit, care să calmeze inflaÅ£ia, nu se face la întâmplare.

Astăzi, acest punct de vedere este generalizat în toată lumea. Important cu deosebire, în politica monetară, fiind scopul:  să nu fie vindecate răni provocând alte răni, uneori ÅŸi mai dureroase. Mai cu seamă că istoria băncilor centrale fiind bogată în nenumărate exemple când politici menite să frâneze ÅŸomajul, au slăbit  hăţurile inflaÅ£iei, sau invers, încercări de a proteja  inflaÅ£ia au lăsat ÅŸomajul să crească,  soldându-se si cu ÅŸomaj, ÅŸi cu inflaÅ£ie în creÅŸtere.

Tocmai evitarea unui astfel de pericol este acum prioritară pentru toate băncile centrale, mari s-a mici. Iar argumentaÅ£ia preÅŸedintelui Fed, Jerome Powel, nu lasă loc niciunei alte interpretări. ÃŽl citez: „Ceea ce întreprindem reflectă viziunea noastră  că o piaţă solidă a forÅ£elor de muncă poate fi suÅ£inută fără a genera o explozie a inflaÅ£iei“.

Acest adevăr, desigur esenÅ£ial, le-a scăpat acelor formatori de opinie, din lume si de la noi, care s-au grăbit să deplângă „politica inflaÅ£ionistă a Fed, ce va duce la creÅŸteri de preÅ£uri si la scumpirea traiului zilnic“. N-au înÅ£eles, de fapt, că schimbarea tabloului  politicii monetare a băncii centrale a SUA s-a produs  într-un moment în care economia americană se confruntă cu  două cerinÅ£e stringente: să scadă pericolul de recesiune, umflat de actuala criză, si să vadă inflaÅ£ia stabilizându-se în matca normalităţii, ceea ce nu-i deloc simplu.

Tradiţional, ţările europene se tem mai mult de şocurile ce se resimt în mişcarea preţurilor, pentru că de-a lungul istoriei s-au confruntat de multe ori cu inflaţii dintre cele mai dure.

Recesiunea ÅŸi  inflaÅ£ia, două boli specifice crizelor, răspund bine la tratamente diametral opuse. Desigur, în raport cu politica monetară, pentru că altfel ÅŸi o boală, ÅŸi alta au nevoie să fie susÅ£inute de creÅŸteri economice sustenabile, de bugete si de balanÅ£e de plăţi sănătoase. ÃŽn raport cu politica monetară însă, pericolul de recesiune  scade când dobânzile băncilor centrale scad si ele, în timp ce inflaÅ£ia se calmează când aceste dobânzi urcă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO