Eveniment

Afacerea Bamboo. Cel mai scump club din România nu avea autorizaţie de funcţionare, mergea „pe răspunderea patronului“ şi nu era asigurat împotriva dezastrelor

În noaptea de vineri spre sâmbătă un incendiu puternic a distrus în întregime complexul aflat în proprietatea italianului Joshua Castellano. Galerie foto

În noaptea de vineri spre sâmbătă un incendiu puternic a distrus în întregime complexul aflat în proprietatea italianului Joshua Castellano. Galerie foto

23.01.2017, 00:07 6330

Un club de lux, aflat în topul celor mai scumpe şi mai în vogă cluburi din lume, dar fără autorizaţie de funcţio­nare după cum susţin auto­rităţile locale (lucru dezminţit de avocaţii clubului), fără autorizaţie de securitate la incendiu, după cum arată ISU, şi fără asigurare împotriva dezastrelor: acesta era clubul Bamboo în noaptea de vineri spre sâmbătă, când un incendiu puternic a distrus în întregime complexul aflat în proprietatea italianului Joshua Castellano.

În jur de 500 de persoane se aflau în club în momentul izbucnirii incendiului, spre dimineaţa zilei de sâmbătă. 44 dintre acestea au mers la spitalele din Bucureşti cu ambulanţe sau pe cont propriu şi doar cinci mai erau aseară internate. O nouă tragedie marca Colectiv a fost evitată, dar anchetele demarate ulterior arată numeroase lucruri despre care autorităţile spun că sunt în neregulă - şi vorbim nu despre un club obscur, ci despre unul dintre cele mai luxoase şi mai scumpe cluburi din România.

La o zi după incendiul din Bamboo, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, pompierii au făcut 162 de controale în cluburi din ţară, fiind date 118 amenzi în valoare de 203.000 lei, pentru nerespectarea reglementarilor pe linia apărării împotriva incendiilor, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne (MAI). MAI mai spune că în pe­ri­oada următoare controalele se vor intensifica.

Politica clubului Bamboo pare că este aceea de a arăta că incendiul a fost pus de cineva. Aceasta este opinia avocatului Cătălin Dâncu şi a unora dintre angajaţii clubului.

„Declaraţiile persoanelor diferă. Tre­buie să le evaluăm. Nu există niciun indiciu cu privire la o mână criminală. S-au cerut şi obţinut o mare parte din acte medicale şi de la instituţii, toate trebuie analizate. Am ridicat foarte multe documente, vorbim de bibliorafturi, nu 2-3 hârtii“, a declarat Radu Gavriş, procuror-anchetator.

Cum a izbucnit incendiul rămâne de stabilit. Ceea ce se ştie cum sunt urmă­toarele: clubul avea un aviz de securitate la incendiu, dar nu şi autorizaţie de securitate la incendiu, funcţionând, prin urmare, pe „deplina responsabilitate“ a patronului. O ordonanţă de urgenţă adoptată în vremea guvernului Cioloş, care proroga termenul de 31 decembrie 2016 până la care astfel de localuri trebuia să să-şi ia autorizaţia de securitate la incendiu, lăsa clubului răgaz pentru a obţine autorizaţia până la sfârşitul lui iunie 2017.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a mai arătat că Bamboo a fost amendat de cinci ori în ultimii doi ani. Mai mult, primăria sectorului 2, pe raza căruia funcţionează Bamboo, susţine că localul nu avea autorizaţie de funcţionare. Avocatul clubului spune însă localul funcţiona legal. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov (ISU BIF), în 2009 ISU BIF a acordat avizul de securitate la incendiu, în baza solicitării administra­torilor clubul bucureştean. „Până la acest moment, instituţiei noastre nu i s-a înaintat solicitarea în vederea eliberării autorizaţiei de se­curitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obţinerea acestuia până la finalul lunii iunie 2017.“

„Nu avea autorizaţia de funcţionare clubul. Ar fi urmat să aibă autorizaţia când avea toate actele în regulă. Anul trecut, în baza legii 12 s-a dat o amendă, prin iunie. După care s-a schimbat legea în iulie şi a apărut ordonanţa 99. Dar, pentru că se dăduse deja pe legea 12, cei de la control spun că nu au mai putut să dea o a doua amendă pe acelaşi lucru. Acum, în 2017, ar fi urmat să primească din nou amendă, să le suspendăm activitatea, pentru că pe legea nouă putem să le suspendăm activitatea. Nu aveau aviz ISU, aveau doar un plan de evacuare avizat de ISU. Nu aveau toate actele. Piesa importantă lipsă pentru care nu puteau primi autorizaţia de funcţionare este lipsa recepţiei la autorizaţia de construire. O autorizaţie din 2012 la care nu s-a făcut recepţia“, a declarat viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

De cealaltă parte, avocatul Bamboo susţine că localul funcţiona legal. "Am solicitat clientului să prezinte către organele de cercetare toate avizele, toate autorizaţiile pe care le are, toată documentaţia depusă în ceea ce priveşte ISU. Din păcate, majoritatea actelor au ars în incendiu, dar vedem în mapele, documentele folosite de-a lungul timpului pentru autorizat şi prezentăm duplicate organelor de cercetare. Eu ştiu că existau documente şi tocmai de aceea am cerut clientului să le prezinte. Existau documentele în ceea ce priveşte funcţionarea legală a clubului", a declarat pentru Dumitru Badragan, avocatul Bamboo.

Un alt avocat al clubului, Cătălin Dancu afirmă: "Nu este adevărată afirmaţia viceprimarului sectorului 2, să îi fie ruşine, potrivit cărora nu exista un proces verbal de recepţie a clădirii. Nu există pentru că extinderea lucrării şi construcţiei clubului nu era finalizată şi, pe cale de consecinţă, nu puteai să obţii o recepţie finală a ceva ce nu era terminat. Nefiind terminată întreaga lucrare a clubului nici nu putea fi asigurată pentru că asiguratorul cerea în mod automat recepţia finală a lucrării. Aveau voie să desfăşoare activităţi, erau documente provizorii pentru funcţionare, toate documentaţiile erau puse de avocaţi. Toţi paşii pe care legea cerea să-i facem, i-am făcut", a explicat Dancu.

Dar cum a ajuns un club ca Bamboo, care găzduia frecvent şi 1.000 de persoane să funcţioneze “pe propria răspundere”?

După tragedia din Clubul Colectiv, guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care înăsprea condiţiile privind funcţionarea cluburilor. Ajunsă în Parlament, aceasta a fost modificată, instituindu-se ca termen data de 31 decembrie 2016 pănă la care cluburile să-şi ia autorizarea de securitate la incendiu . În august 2016, guvernul Cioloş a emis o ordonanţă de urgenţă prin care prelungea cu încă şase luni (de la 31 decembrie 2016 până în 30 iunie 2017), termenul prin care cluburile puteau funcţiona pe propria răpundere a patronilor, motiviând că termenul de 31 decembrie 2016 este prea scurt pentru ei.

În urma incendiului de la Bamboo, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) au transmis un comunicat comun în care cer autorităţilor “să trateze cu maximă responsabilitate şi calm această situaţie”. Cele două organizaţii susţin că procesul de autorizare pentru securitate la incendiu şi susţin păstrarea termenului de finalizare reglementat, iunie 2017.

“Tragem un semnal de alarmă privind gestionarea corectă a situaţiei, inclusiv informarea corect a publicului, pentru a evita orice formă de speculaţie care să afecteze atât industria HORECA cât şi consumatorii”, susţin cele două organizaţii care au făcut în trecut lobby pentru prorogarea termenului de autorizare.

 

Cum au ajuns cluburile să funcţioneze pe propria răspundere

Incendiul din Bamboo redeschide discuţia privind condiţiile în care funcţionează cluburile. Acestea pot opera pe propria răspundere a patronilor, chiar dacă nu au autorizare pentru securitate la incendiu, ca urmare a modificării succesive a legii privind apărarea împotriva incendiilor, potrivit Gândul.

3 noiembrie 2015. Imediat după tragedia din Clubul Colectiv, guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care înăsprea condiţiile privind funcţionarea cluburilor. Ajunsă în Parlament, aceasta a fost modificată, instituindu-se ca termen data de 31 decembrie 2016 pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru construcţiile şi amenajările care fuseseră puse în funcţiune fără acest document. În perioada până la obţinerea acesteia, funcţionarea în continuare se putea face pe „răspunderea exclusivă“ a beneficiarilor.

22 martie 2016. Legea de aprobare a ordonanţei este promulgată pe 16 martie 2016, iar pe 22 martie a fost publicată în Monitorul Oficial.

24 august 2016. Guvernul Cioloş, care a venit la putere în siajul tregediei de la Colectiv, apleacă urechea la lobby-ul industriei de profil şi emite o ordonanţă de urgenţă prin care prelungeşte cu încă şase luni (de la 31 de­cembrie 2016 până în 30 iunie 2017) termenul prin care cluburile puteau funcţiona pe propria răpundere a patronilor. „Deşi, în aparenţă, prorogarea termenului poate fi percepută ca o relaxare a exercitării autorităţii în domeniu, apreciem că această aparenţă nu generează riscuri suplimentare faţă de situaţia actuală”, aprecia guvernul în expunerea de motive a ordonanţei.

Într-o astfel de situaţie se afla Bamboo în noaptea când a izbucnit incendiul care a distrus clubul. Clubul Bamboo primise aviz de securitate la incendiu în 2009, însă nu înaintase solicitarea în vederea eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu, având termen până în vară pentru obţinerea acesteia.

 

Întrebări în cazul Bamboo

1. Cum poate funcţiona un club fără autorizaţie de funcţionare, cum susţine primăria sectorului 2 că s-ar fi întâmplat în cazul Bamboo?

2. În ultimii doi ani ISU spune că a amendat Bamboo de cinci ori, iar de la Primărie a mai primit încă o amendă anul trecut şi urma să mai primească încă una şi să-i fie sistată activitatea (declaraţii ale responsabililor primăriei sectorului 2). De ce nu i-a fost suspendată activitatea până la intrarea în legalitate, dacă legea a fost încălcată?

3. Unde sunt copiile actelor de funcţionare, presupunând că originalele au ars?

4. S-au respectat toate procedurile împotriva incendiilor?

5. De ce a ars clubul în întregime, iar incendiul nu a fost localizat, dacă clădirea era bine apărată împotriva incendiilor?

6. Câţi hidranţi de incendiu avea clubul şi câte stingătoare de incendiu?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO