Eveniment

Afacerea laboratoarelor medicale. Tot mai multe laboratoare de stat dispar, lăsând locul operatorilor privaţi chiar şi în spitalele de stat, dar pacienţii aleargă cu biletul de trimitere de la un laborator la altul pentru că „nu sunt fonduri“

Afacerea laboratoarelor medicale. Tot mai multe...

Autor: Mirabela Tiron, Georgiana Mihalache

18.04.2017, 00:07 852

Numărul laboratoarelor medicale private a crescut de aproape cinci ori în ultimii 15 ani, de la 397 în 2000 la 1.880 în 2015, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Decontările de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru investigaţii paraclinice au crescut de cinci ori în ultimii 15 ani, dar pacienţii aleargă cu biletul de trimitere de la un laborator la altul pentru că „nu sunt fonduri“.

În aceste condiţii, pacienţii trebuie să scoată bani din buzunar pentru a plăti analizele.

De ce se epuizează plafoanele atât de repede? „Nu prea există investigaţie sau diagnostic fără să ai investigaţie de laborator, iar nevoia va fi din ce în ce mai mare şi încercăm să-i facem faţă“, spune Fady Chreih, directorul general de la Regina Maria.

Managerii spitalelor de stat spun că nu au avut bani pentru a investi în echipamente de laborator şi de aceea au permis intrarea în spitale a laboratoarelor private. „Serviciul a fost externalizat încă din 2004. Avem un con­tract de prestări servicii cu Synevo, chiria pe care o plătesc este de câteva mii de euro lunar“, a spus Daniel Buzatu, directorul general al spitalului Marie Curie din Capitală.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24