Eveniment

Afaceri de 850 mil. euro sunt in insolventa. Guvernul: Suntem o economie de piata. Cum comentati?

Afaceri de 850 mil. euro sunt in insolventa. Guvernul: Suntem o economie de piata. Cum comentati?
09.03.2010, 23:10 43

In vreme ce companiile continua sa alunece in criza si tot maimulte cunosc gustul insolventei, Guvernul incepe sa esueze chiar siin organizarea de seminarii anticriza.

Cu putine masuri de impact luate in primele luni ale anuluipentru combaterea efectelor recesiunii, Executivul ar fi urmat saanunte ieri un nou plan intr-o dezbatere organizata de CameraDeputatilor, care pana la urma nu a mai avut loc (la cererea PSD siPNL).

Inacelasi timp, companiile sufera: principalele 10 companii aflateastazi in insolventa au afaceri de 850 de milioane de euro si10.000 de angajati. Anul acesta insolventa a inceput sa loveascacompanii din productie, precum Medeus, in vreme ce anul trecutlovite au fost companiile din retail - asemenea PIC, Flamingo sau KTech Pro.

Ce ar urma sa contina noul plan anticriza al Guvernului si caresunt masurile Guvernului pentru a ajuta companiile ininsolventa?

Consilierul pe probleme economice al premierului AndreeaPaul-Vass spune ca masurile Guvernului privind combaterea crizeivizeaza ansamblul economiei si nu tintesc o companie anume aflatain dificultate: "Orice criza economica trebuie sa faca fata lafalimente, suntem intr-o economie de piata. Cand discutam masurianticriza noi le anticipam pentru intreaga economie".

Ea mai spune ca noul program anticriza nu va fi publicat panace el nu va fi prezentat de Emil Boc in Parlament.

Insa, afirma Vass, documentul va fi un raport despre ce a facutGuvernul exclusiv pentru mediul de afaceri si pentru crearea delocuri de munca - si a facut multe, afirma ea - de la inlesniriprivind plata TVA la continuarea masurii somajului tehnic si panala scutirea de la plata CAS pentru cei care angajeaza someri. Deasemenea, planul va contine masuri ce vor fi luate in viitor caresunt "secrete".

Pana in prezent, doua masuri concrete, cu sanse sa araterezultate palpabile pentru combaterea crizei, a luat Guvernul de lainceputul anului: este vorba despre programul Prima casa 2 si deprelungirea programului Rabla.

La insistentele sindicatelor si a antreprenorilor a fostprelungita si masura somajului tehnic.

Despre ce ar urma sa contina noul plan anticriza, Mediafaxspune, citand surse guvernamentale, ca Emil Boc o sa anunte caGuvernul examineaza infiintarea unui fond national de investitiialimentat din actiunile minoritare detinute de stat la diferitecompanii si care sa fie valorificate pentru proiecte deinvestitii.

Mediul de afaceri crede ca masurile luate pana acum sunt preaputine pentru o economie in a carei sansa de recuperare rezonabilanu pare sa mai creada nici Guvernul - de vreme ce, in programul deconvergenta 2009-2012, Executivul ia in calcul scenariul uneicresteri economice de doar 0,3% din PIB, fata de o crestere de1,3%, cum stipula raportul privind economia ce a insotit proiectullegii bugetului.

"Suntem tara cu cele mai putine reactii la criza. Prima casa siRabla sunt carpeli. Guvernul nu a luat nicio masura puternicapentru economie. Si Guvernul, si BNR parca se cramponeaza in luptacu inflatia, care este acum o problema falsa", crede Matei Paun,analist financiar, managing partener al BAC Investment.

Ce ar trebui sa faca in continuare Guvernul? "In primul randacum trebuie stimulat nivelul consumului, pentru care este nevoiede masuri de politica monetara si fiscala. Politica de amanare aplatii TVA-ului ajuta acum companiile si as fi fericit sa se poataaplica masura. Sprijinul pentru cresterea consumului se poate faceprin cresterea increderii consumatorului si prin mesaje pozitivedin partea guvernantilor", spune Adrian Oltean, director general alFlamingo, companie intrata in insolventa la jumatatea luniidecembrie a anului trecut.

Flamingo a inregistrat in cursul anului trecut cea mai marescadere a vanzarilor din sectorul electroIT, cifra de afaceri fiindmai jos cu 60% in 2009, potrivit estimarilor ZF, fata de 2008, canda raportat circa 202 mil. euro.

Piata electroIT a fost una dintre cele mai afectate in intreagaeconomie, alaturi de industria auto si sectorul constructiilor.

Oltean si Paun sustin ca este obligatoriu ca Guvernul saprezinte un program de investitii.

"Nu au inca acest plan. Trebuie sa restranga din cheltuieli, saregandeasca cheltuielile publice si sa stimuleze investitiile. Darei se joaca cu pensiile", spune Paun.

"Nu inteleg de ce nu se fac investitii pentru ca daca pui catevamiliarde de euro in infrastructura sau alte obiective, se angajeazacateva mii de oameni, iar banii aceia ajung la ei. Astfel potconsuma. Este o matematica simpla. Pana acum insa imprumuturiles-au luat pentru acoperirea unor cheltuieli si a unor pierderi. Sane uitam la executia bugetara", spune la randu-i Oltean.

El adauga ca Romania ar trebui sa se uite putin la situatia dinGrecia: "Ei au luat masuri curajoase: au crescut TVA-ul. Nu zic caRomania ar avea nevoie de masuri la fel de drastice, dar nu maimerge cu binisorul. Este nevoie de terapie soc".

Pe de alta parte, reprezentantii companiilor din industriamezelurilor spun ca si putinele masuri luate de guvern pentru asprijni industria au ramas fara ecou, pentru ca nu au fost puse inaplicare.

"Guvernul a luat o masura in ceea ce priveste termenele de platain industria carnii (prin intermediul legii produselor alimentarefacuta dupa Codul de Bune Practici - n.red.), prin care magazinelesunt obligate sa plateasca carnea achizitionata la 12 zile fata depana la 60-90 de zile (cum se intampla in ultimii ani). Este omasura buna, dar numai pe hartie, pentru ca nu a fost pusa inaplicare de magazine", a declarat Romulus Dumitru, directorul deachizitii al producatorului de mezeluri Medeus din Capitala.

Medeus a intrat insolventa in ultima parte a anuluitrecut la cererea actionarilor Daniel

Marcu, Timotei Dobanda si Aurel Ion. Medeus, companie cu afaceride 20 de milioane de euro in urma cu doi ani, avea datorii totalede 15,3 milioane de euro in 2008, potrivit datelor MinisteruluiFinantelor.

Radu Lotrean, asociat coordonator al Casei de InsolventaTransilvania, responsabila cu reorganizarea judiciara aretailerului de incaltaminte Leonardo, intrat anul trecut ininsolventa, afirma: "Companiile nu au simtit nicio masura care savina in sprijinul mediului de afaceri. Singura masura se refera laposibilitatea companiilor de a angaja someri, dar asta nu ajutaLeonardo, care face disponibilizari. Comerciantul ar trebui sasimta facilitati la impozite".

Guvernul pregateste, asadar, un nou plan anticriza, pe care,deocamdata, il tine secret.

Potrivit unor surse guvernamentale, pe langa ipoteza realizariiunui fond de investitii, noul plan anticriza ar urma sa fiecaptusit cu intentii mai vechi, cum ar fi scutirea de la plata unorimpozite pentru antreprenorii de pana in 30 de ani aflati la primalor afacere sau cu masura renuntarii la plata anticipata aimpozitului pe profit.

Matei Paun sustine ca cel mai inteligent lucru pe care l-arputea face Guvernul si BNR ar fi sa nu mai sprijine leul si saajute exporturile: "Este de neinteles cum in actuala criza efortulse concentreaza pe sustinerea unui leu puternic care anunta eseculunei relansari prin exporturi si impulsioneaza importurile ieftine.Guvernul si BNR salveaza bancile, dar condamna relansareaeconomica".

AFACERI DE LA ZERO