Eveniment

Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut în iunie cu 2,7% faţă de anul trecut

Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut în iunie...

Autor: Laura Albu, Mediafax

14.08.2019, 10:57 47

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în iunie atât ca serie brută cu 2,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,5%, arată INS.

În luna iunie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 3,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 1,2%., mai arată raportul Institutului Naţional de Statistică.

În primele 6 luni anului în curs (2019), cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut faţă aceeaşi perioadă din 2018, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată cu 7,1%, respectiv cu 8,3%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2019, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 3,7% ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din: activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-11,6%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-11,4%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-5,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (-4,5%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,9%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,6%). Cifra de afaceri a crescut la comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+10,5%) şi la comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,8%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, în luna iunie 2019, comparativ cu luna iunie 2018, în termeni nominali, a crescut cu 2,7% datorită creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+17,1%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+14,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+8,3%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,7%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,6%). Scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-16,8%) şi la comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-10,1%). Comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a rămas la acelaşi nivel.

În primele 6 luni al lui 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata serie brută a crescut cu 7,1% datorită creşterii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+13,9%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+9,8%), comerţul cu ridicata nespecializat (+9,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+8,5%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+7,4%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,8%), respectiv din comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+3,1%). Activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata au scăzut cu 3,3%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 6 luni din 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 8,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO