Eveniment

Aflată sub presiune publică, conducerea ASF promite să-şi reducă la jumătate salariile uriaşe

Aflată sub presiune publică, conducerea ASF promite...

Autor: Roxana Pricop, Adrian Dumitrache

18.02.2014, 21:23 687

Salariile de zeci de mii de euro ale membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea fi reduse cu 50% în acest an, comparativ cu nivelul anului 2013, a declarat preşedintele institu­ţiei, Dan Radu Ruşanu.

Declaraţia sa a fost făcută ieri după ce presa a arătat că salariile conducerii ASF, din care fac parte şi multe rude ale unor oameni de la vârful politicii, sunt de ordinul zecilor de mii de euro lunar, salariul şefului ASF fiind mai mare decât al guvernatorului BNR.

Presa a arătat că preşedintele ASF a obţinut, în ultimele două luni ale lui 2013, un venit brut de 72.000 de euro, iar prim-vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu, un venit brut de 68.000 de euro. Aceste sume includ, au spus cei vizaţi, o primă de vacanţă anuală şi o primă de sfârşit de an, de aceea suma pare mare. Aceste salarii, uriaşe pentru cei mai mulţi oameni, fost fixate de conducerea ASF, chiar dacă Ruşanu a spus ieri că propunerea de reducere a salariilor va fi adresată Parlamentului.

Sunt salariile mari? Depinde din ce unghi priveşti lucrurile, a comentat pentru ZF liberalul Dan Radu Ruşanu.

„Dacă le compari cu salariul mediu din România, sigur că sunt mari. Dacă le compari cu acelea din industria reglementată şi supravegheată, sunt la acelaşi nivel. Ambele comparaţii au temei, dar ambele comparaţii trebuie să ţină cont de faptul că salariile de la ASF nu sunt stabilite arbitrar, ci sunt conform legii. Mai mult, ele sunt cu mult sub nivelul celor obţinute de fostele conduceri, care îşi acordau lunar sporuri de şedinţe, de doctorat, de confidenţialitate, de vechime. Sporuri care nu mai există. Tot noi, încă de la înfiinţare, am făcut publice salariile conducerii ASF (un gest de transparenţă pe care nu l-aţi mai văzut la astfel de autorităţi). Privesc şi eu cu interes când văd că acum se pune în dreptul numelui nu salariul net, ci venitul brut, cu tot cu prima anuală, şi nu pe o lună, ci pe două luni. Aşa-zisul «mister» al salariilor conducerii ASF va fi definitiv spulberat la începutul lunii martie, când vom publica în declaraţiile de avere, toate sumele încasate. Iar în martie 2015 veţi vedea că veniturile aferente acestui an, 2014, sunt reduse cu mai mult de 15% faţă de cele de la momentul comasării fostelor autorităţi de supraveghere“, a declarat Ruşanu.

Ruşanu a mai susţinut într-o conferinţă de presă că anul trecut salariile membrilor Consiliului ASF se situau la jumătatea nivelului salariilor foştilor membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Şi a adăugat că va propune înjumă­tăţirea salariilor faţă de nivelul din 2013. Dacă se va aproba, salariile condu­cerii ASF se vor situa la 7.000 de euro, de la 14.000 de euro în 2013 şi de la peste 30.000 de euro în cazul fostei conduceri a CSA. Ulterior, reducerea salariilor se va aplica şi celorlalţi angajaţi ai instituţiei", a spus Ruşanu.

Ieri, USD, noua coaliţie formată din PSD, UNPR şi PC, a propus realizarea unei anchete parlamentare privind activita­tea ASF şi nivelul de salarizare din această instituţie.

Preşedintele PNL Crin Antonescu, care nu a fost consultat cu privire la ancheta parlamentară, a declarat că liberalii sunt în principiu de acord cu ea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO