Eveniment

Agenda Festivalului Enescu: muzică clasică, muzica contemporană şi jazz

Agenda Festivalului Enescu: muzică clasică, muzica...

Autor: Dorin Oancea

18.09.2021, 15:48 66

Violoncelista Alisa Weilerstein, dirijorii Paavo Jarvi, Tito Ceccherini şi Tiberiu Soare, violonista Carolin Widmann, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra de Cameră Radio sunt doar câţiva dintre artiştii care ţin capul de afiş al concertelor de astăzi din cadrul Festivalului Enescu.

La programul de lucrări clasice şi de muzică contemporană, se adaugă un spectacol pentru copii – Copilăria lui Enescu – la Teatrul Odeon; un concert cu interpretările vocale ale Rapsodiilor enesciene şi ale unor lucrări clasice, susţinut de Teodora Enache-Brody la Opera Naţională; Forumul Compozitorilor de la Bucureşti şi un concert de jazz, cu reinterpretări din muzica clasică, la Focşani.

La Ateneul Român, de la ora 16.30, va concerta Orchestra de Cameră Radio, condusă de dirijorul Tiberiu Soare. Programul cuprinde lucrări de Haydn şi Ceaikovski, iar solista după amiezii va fi violoncelista Alisa Weilerstein. Serenada pentru orchestra de coarde op. 48 în Do major de Piotr Ilici Ceaikovski deschide concertul cu suflul romantismului rusesc, caracteristic creaţiei compozitorului. Scrisă în anul 1880 şi dedicată violoncelistului Karl Albrecht, Serenada pentru orchestra de coarde a fost inspirată din creaţia lui Mozart. Este o lucrare plină de energie, romantism, duioşie şi patos, şi cu o mare diversitate de caractere.

Programul este completat de Haydn – Concertul nr. 1 în Do major pentru violoncel şi orchestră, o lucrare de tinereţe, contemporană cu primele simfonii. Scris între anii 1761-1765 pe vremea când Haydn era muzician de curte, în slujba Prinţului Esterházy, i-a dedicat concertul violoncelistului Joseph Franz Weigl, membru al orchestrei curţii princiare. Concertul este o lucrare emblematică în repertoriul destinat violoncelului. O capodoperă dispărută timp de 200 de ani şi regăsită şi adusă în scenă, Concertul lui Haydn se bucură şi în prezent de acelaşi succes pe care l-a avut în timpul vieţii compozitorului ilustrând imaginea curţilor regale din secolul al XVIII-lea.

Concertul se încheie cu Variaţiunile Rococo pentru violoncel şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Lucrarea a fost dedicată lui Wilhelm Fitzenhagen , violoncelist şi profesor la Conservatorul din Moscova şi a avut premiera în 1877. Termenul ,,Rococo” prezent în titlu se explică prin admiraţia lui Ceaikovski pentru clasicismul muzical, considerându-l un stil pur, deteriorat din cauza exceselor coloristice ale romantismului. Într-un dialog cu violoncelistul Wilhelm Fitzenhagen, Ceaikovski a caracterizat stilul rococo fiind ,,un sentiment de bunăstare, în lipsa grijilor”, după care a început să fredoneze o melodie în ritmul unei gavote.

La Sala Palatului la ora 19.30 vor urca pe scenă Orchestra Tonhalle din Zurich condusă de Paavo Jarvi, alături de Corul Filarmonicii George Enescu dirijat de Iosif Ion Prunner şi Corul de Copii al Radiodifuziunii Române coordonat de Răzvan Rădos. Programul serii este dedicat Simfoniei nr. 3 în re minor de Gustav Mahler, o lucrare amplă şi complexă, cea mai amplă simfonie din creaţia compozitorului. Mahler, primul dirijor din istoria muzicii şi iniţioatorul acestei funcţii, a lucrat la Simfonia a III-a între anii 1893-1896, iar premiera a avut loc în 1902 în Germania. Simfoniile lui Mahler sunt recunoscute pentru conţinutul muzical plin de reflecţii şi înţelesuri profunde.

AGENDA ZILEI

SERIA ENESCU ŞI CONTEMPORANII

ORA ÎNCEPERII: 10.30
LOC DE DESFĂŞURARE: SALA AUDITORIUM a MNAR

Recital SINA KLOKE pian

Program: Patience et courage
Janáček În ceaţă
Enescu Sonata în re major op. 24 nr. 3
Enescu Mélodie op. 18 nr. 1
Brahms Trei Intermezzi op. 119
Debussy Pour le Piano L. 95

În sezonul 2020/21, Sina Kloke îşi va continua ascensiunea ca una dintre cele mai promiţătoare pianiste de pe scena muzicii clasice internaţionale. Născută la Detmold (Germania), Sina Kloke a studiat cu Matti Raekallio (Şcoala Juilliard), Arbo Valdma (Conservatorul de muzică Köln) şi Pavel Gililov (Conservatorul de muzică Köln). Muzicieni de renume precum Karl-Heinz Kämmerling, Elisabeth Leonskaja, Dimitri Bashkirov, Emanuel Axe şi Paul Badura-Skoda au influenţat substanţial dezvoltarea ei artistică. Sina Kloke a primit premii de la „Asociaţia de muzică germană“, de editorul Schott, Concursul internaţional de pian şi coarde New York, Concursul internaţional de pian din München, International Concerto Competition Hastings/Marea Britanie, Metropolitan International Piano Competition, iar cel mai recent este premiul pentru solist al Orchestrei de Cameră din New York.

SERIA MUZICA SECOLULUI XXI

ORA ÎNCEPERII: 13.30
LOC DE DESFĂŞURARE: Sala Radio

ORCHESTRA FILARMONICII DE STAT DIN SIBIU
TITO CECCHERINI dirijor
CAROLIN WIDMANN vioară

Program:
Dai Fujikura Rare Gravity
Salvatore Sciarrino Giorno velato pentru vioară şi orchestră
Francesco Filidei Fiori di Fiori
Mihnea Brumariu Der Nachbar des Chaos
Unul dintre cei mai erudiţi şi profunzi dirijori ai generaţiei sale, Tito Ceccherini este apreciat pentru extraordinara luciditate a interpretărilor şi versatilitatea remarcabilă cu care abordează repertoriile. Aclamat interpret al repertoriului modern, Ceccherini aprofundează piese clasice ale secolului XX: de la Bartók, Debussy şi Ravel, la Schoenberg, Webern, Ligeti. Repertoriul operistic, care arată înclinaţia sa pentru începutul secolului XX (Castelul Prinţului Barbă-Albastră, Din casa celor morţi, Il Prigioniero, Cariera libertinului), este mărturia unei cunoaşteri profunde a melodramei italiene şi o atenţie deosebită pentru belcanto, unde dovedeşte capacitatea de a îmbina proprietăţile stilistice şi sensibilitatea modernă.

Un muzician extraordinar de versatil, Carolin Widmann îşi concentrează activitatea în jurul concertelor clasice, a compoziţiilor noi, scrise special pentru ea, a recitalelor solo, a unei varietăţi de muzică de cameră şi a interpretărilor instrumentale experimentale, inclusiv la vioară. Widmann a fost premiată cu Bayerischer Staatspreis pentru muzică în 2017, onorând individualitatea sa şi excepţionalul spirit de muzician. A primit, de asemenea, Premiul pentru Muzică Clasică (categoria de concert) pentru înregistrarea-primită excelent de critici-concertelor de vioară ale lui Mendelssohn şi Schumann, alături de Orchestra de Cameră a Europei, înregistrare lansată în august 2016 sub egida ECM, dirijată chiar de Widmann de la vioară.


SERIA CONCERTE ŞI RECITALURI

ORA ÎNCEPERII: 16.30
LOC DE DESFĂŞURARE: ATENEUL ROMÂN

ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO
TIBERIU SOARE dirijor
ALISA WEILERSTEIN violoncel

Program:
Ceaikovski Serenada pentru orchestră de coarde op. 48
Haydn Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel şi orchestră Hob. VIIb:1
Ceaikovski Variaţiunile rococo pentru violoncel şi orchestră op. 33

Tiberiu Soare este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, avându-i printre profesori pe Ludovic Bacs, Petru Andriesei şi Horia Andreescu. În anul 2018 obţine titlul de Doctor în muzică, prezentând teza „Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, O perspectivă dirijorală”, avându-l ca îndrumător pe Prof. Univ. Dr. H.C. Dan Dediu. În prezent este Conf. Univ. Dr. al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagodie Muzicală, catedra Dirijat de orchestră. În mai 2018 Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincţia Ordinul Coroana României în Grad de Ofiţer. Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea ca dirijor din 1999, colaborând de-a lungul timpului cu numeroase filarmonici şi teatre de operă. Din 2003 este Dirijor al Ansamblului de Muzică Nouă Profil. În 2007 pus bazele Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” în cadrul Operei Naţionale Bucureşti. Între 2012 şi 2015 a fost Dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. În prezent, Tiberiu Soare este Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti.

„O tânără violoncelistă ale cărei interpretări atât de muzică tradiţională cât şi contemporană rezonează emoţional şi i-au adus recunoaşterea internaţională, … Alisa Weilerstein este o interpretă desăvârşită, care combină precizia tehnică cu muzica pasionată.” Aşa a declarat Fundaţia MacArthur atunci când i-a acordat Alisei Weilerstein o bursă MacArthur „genius grant” în 2011, determinând New York Times să răspundă: „Orice bursă care recunoaşte strălucirea unui muzician idealist precum doamna Weilerstein … merită un salut din partea tuturor celor care interpretează muzică clasică.” În spectacole marcate de intensitate, sensibilitate şi o imersiune plină de suflet în fiecare dintre lucrările pe care le interpretează, violoncelista americană a dovedit deja de mult timp faptul că deţine o voce muzicală distinctivă.

FORUMUL COMPOZITORILOR

ORA ÎNCEPERII: 16.30
LOC DE DESFĂŞURARE: Sala „Auditorium” a Universităţii Naţionale de Muzică
Forumul Internaţional al Compozitorilor
Moderator: Dan Dediu

Eveniment cu intrare liberă
16:30-17:00 Conferinţă Ars Poetica: Salvatore Sciarrino
17:00-17:30 Conferinţa Ars Poetica: Francesco Filidei
17:30-17:50 Coffee Break
17:50-18:30 Masă rotundă cu Salvatore Sciarrino, Francesco Filidei, Mihnea Brumariu

SERIA MARI ORCHESTRE ALE LUMII

ORA ÎNCEPERII: 19.30
LOC DE DESFĂŞURARE: SALA PALATULUI

ORCHESTRA TONHALLE DIN ZÜRICH
PAAVO JÄRVI dirijor
WIEBKE LEHMKUHL alto
CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU
IOSIF ION PRUNNER dirijorul Corului
CORUL DE COPII AL RADIODIFUZIUNII ROMÂNE
RĂZVAN RĂDOS dirijorul corului

Program:
Mahler Simfonia nr. 3 in re minor

După aniversarea de 150 de ani de la înfiinţarea Tonhalle Society Zurich ce a avut loc în ultimele două sezoane, în care au fost prezentate, de asemenea, numeroase premiere mondiale şi spectacole pe scenă, Orchestra Tonhalle din Zurich va începe un nou capitol al istoriei orchestrei începând cu sezonul 2019/20 împreună cu noul Dirijor Principal şi Director Muzical Paavo Järvi. David Zinman a condus Orchestra Tonhalle din Zurich până în sezonul 2013/14 şi este acum Dirijor Laureat; Lionel Bringuier a fost Dirijor Principal până în sezonul 2017/18. Un turneu de succes în Asia cu Paavo Järvi în toamna anului 2018 a fost urmat de înregistrări live pentru primul CD, cu lucrări orchestrale de Olivier Messiaen. Înregistrările tuturor simfoniilor de Ceaikovski sunt planificate pentru sezonul 2019/20, completând cele peste 40 de producţii pe CD ale orchestrei. Acestea includ înregistrări complete ale tuturor simfoniilor de Beethoven, Mahler, Brahms şi Schubert, precum şi seturile aniversare şi cu lucrări de Ravel.

Paavo Järvi, dirijor câştigător al Premiului Grammy, ediţia din Estonia, este considerat „un muzician al muzicienilor”. Acesta se bucură de parteneriate strânse cu cele mai bune orchestre din lume, este Dirijor Principal al Tonhalle Orchestre-Zürich şi al Orchestrei Simfonice NHK, Tokyo. Pe lângă poziţiile permanente, Järvi este deseori solicitat ca dirijor invitat, conduce adesea reprezentaţii alături de Philharmonia Orchestra din Londra, Münchner Philharmoniker sau Orchestre de Paris.
Pe scena concertelor internaţionale, Wiebke Lehmkuhl este o solistă foarte căutată şi are apariţii regulate cu orchestre importante, precum Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Simfonică din Bamberg, Filarmonica din Berlin, Orchestra din Paris, precum şi în Bilbao, Tokyo şi Shanghai şi cu Orchestra Simfonică Suedeză. A cântat la concertul de inaugurare a sălii Elbphilharmonie cu Orchestra Elbphilharmonie NDR, dirijată de Thomas Hengelbrock. Este, de asemenea, foarte solicitată la festivaluri, inclusiv Festivalul de muzică Schleswig-Holstein, Festivalul de la Salzburg, Festivalul de la Lucerna şi Festivalul La folle journée din Nantes.
SERIA FESTIVALUL ÎN ŢARĂ

ORA ÎNCEPERII: 19.00
LOC DE DESFĂŞURARE: Ateneul Popular „Mr. Gheorghe Pastia” Focşani

Concert ”Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington” – Focşani

RAMONA HORVATH pian
NICOLAS RAGEAU contrabas

Cel de-al treilea concert al turneului naţional “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel” în cadrul Classic for Teens Festival 2021. Participarea la eveniment se va realiza în limita locurilor disponibile şi cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

În perioada 14 – 22 septembrie 2021, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, în parteneriat cu Radio România Cluj, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, Vibrate Festival Braşov, Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov, Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Libris Braşov, Classic for Teens Festival Focşani, Hubart Agency Focşani, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focşani, Asociaţia ABCDown din Focşani, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, organizează turneul naţional “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel”, turneu susţinut de pianista de jazz Ramona HORVATH şi contrabasistul francez Nicolas RAGEAU. Turneul naţional este desfăşurat sub patronajul Festivalului Internaţional „George Enescu” şi co-finanţat de AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional.

BUCUREŞTIUL CREATIV

ORA ÎNCEPERII: 18.30
LOC DE DESFĂŞURARE: Teatrul Odeon

COPILĂRIA LUI ENESCU

Enescu (păpuşă) – Selina Colceru
Sol – Alexandru Unguru
Sică – Valeria Cristia
Rică – Irina Sârbu
Lola – Mona Ciuta
Violonista – Monica Buştean
Pianista – Raluca Ouatu
Scenariul – Emanuel Ciocu
Consultant de specialitate – Cristina Sârbu
Regia – Mona Ciuta
Scenografie şi costume – Sânziana Tarţa
Ilustraţia muzicală – Irina Sârbu

A venit rândul celui mai mare compozitor român, George Enescu, să fie subiectul poveştilor amuzante şi mai ales muzicale spuse cu atâta talent, dezinvoltură şi farmec de cei doi şoricei, Sică şi Rică, pisica Lola şi bătrânul şobolan Sol care, de 11 ani, au devenit cei mai buni prieteni ai copiilor (bunicilor şi părinţilor!) dornici să păşească în minunata lume a muzicii clasice. Pornind dintr-un mic sat din Moldova, Liveni, George Enescu a ajuns unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, violonist, pianist, compozitor şi profesor aplaudat şi respectat. În casa părintească din Cracalia, apoi, în timpul studiilor sale la Viena şi Paris, cei trei mici prieteni i-au fost mereu alături şi pot povesti cum a ajuns băieţelul din Liveni unul dintre cei mai mari muzicieni al lumii.

ORA ÎNCEPERII: 20.30
LOC DE DESFĂŞURARE: OPERA NAŢIONALĂ BUCUREŞTI

CONCERTUL „UNIND LUMI – DE LA BEETHOVEN LA ENESCU”, susţinut de Teodora Enache-Brody, Călin Grigoriu, Andrei Maxim, Joca Perpignan şi Corul Operei Române
Organizatori: E-Multimedia şi Opera Naţională Bucureşti

• Expoziţia de fotografie şi documente inedite despre George Enescu şi Festivalul Enescu „Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire” are loc între 1-26 septembrie 2021, la Ateneu şi la Sala Palatului. Expoziţia este un proiect comun al Festivalului Enescu, împreună cu fotografii oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac şi Alex Damian, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul Enescu.

• Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internaţional George Enescu 2021, difuzat de TVR.

• Producţia Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionné
Program: sâmbătă, 28 august 2021 – duminică, 26 septembrie 2021, realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu şi Nicolas Gaster; Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO