Eveniment

Agenţia americană de rating S&P încă recomandă investitorilor să vină în România, dar spune că s-ar putea răzgândi după 12 luni

Agenţia americană de rating S&P încă recomandă...

Autor: Iulian Anghel

17.03.2019, 21:32 296

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, un fel de zeu al recomandărilor de afaceri pentru economiile mici şi mijlocii, estimează că deficitul bugetar al României va ajunge în acest an la 3,3% din PIB şi la 3,5% din PIB în 2020. Datoria publică şi privată este însă sub control, prin urmare investitorii pot veni aici, arată agenţia.

S&P şi-a menţinut la finalul săptămânii perspectiva privind datoria externă a României la „stabilă“ (aceeaşi din mai 2014). Această perspectivă a fost amânată acum două săptămâni la cererea Ministerului român al Finanţelor, după ce analştii S&P voiau să o coboare la „negativ“.

La 1 martie, S&P şi-a menţinut la „BBB- / A-3“ ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină şi locală, pe termen lung, respectiv pe termen scurt, dar a amânat cu două săptămâni perspectiva (ini­ţial negativă), la cererea administraţiei de la Bucureşti.

S&P a explicat, într-un comunicat, la finalul săp­tămânii trecute: gradul moderat de îndatorare externă privată şi publică şi perspectivele de creştere economică puternică continuă sunt punctele forte pentru care au fost menţinute ratingurile şi perspectiva. Unul dintre cei mai importanţi factori de scăderi ale ratingului îl reprezintă „efica­citatea institu­ţională“.

„Datoria externă a Româ­niei este sub control. Faptul că rezervele naţionale administrate de BNR de peste 30 de miliarde de euro sunt la jumătatea dato­riei este un atu. Pentru România, nu datoria este îngrijorătoare, ci încetinirea creşterii economice în Europa sau războiul economic curios al SUA împotriva Europei care va afecta România, vrând-nevrând. Dacă zodiile vor fi nefavorabile, atunci se poate pune problema ratingului României“, comentează economistul Aurelian Dochia.

Observaţia lui Dochia este întărită de analiza S&P: „Chiar dacă estimăm că majorarea deficitelor fiscale şi externe va reduce din buffer (rezerva de la nivelul Ministerului Finanţelor – n.red.) şi va face economia românească din ce în ce mai vulnerabilă la încetinirea ritmului de creştere, ne aşteptăm totuşi că poziţiile fiscale şi externe solide vor rezista agravării fluxurilor fiscale şi externe“.

„Perspectiva stabilă reflectă aşteptările noastre că bufferele fiscale şi externe ale României vor rezista perspectivei de creştere economică moderată şi a potenţialelor riscuri care decurg din pachetul politic recent adoptat, Ordonanţa de urgenţă 114“, au subliniat reprezentanţii S&P.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO