Eveniment

Agenţia de rating Fitch a pus ochii pe datoriile României, dar anticipează că economia va creşte solid în următorii doi ani

Agenţia de rating Fitch a pus ochii pe datoriile...

Autor: Iulian Anghel

25.07.2016, 00:03 838

Agenţia americană de evaluare financiară Fitch Ratings a declasat la sfârşitul săptămânii trecute ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă locală de la „BBB“ „BBB minus“, dar a reconfirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută la „BBB minus“.

În urma reevaluării, perspectiva asociată pentru ambele calificative a rămas „stabilă“. Ratingul „BBB minus“ este unul de tip „recomandat pentru investiţii“ („investment grade“). Fitch mizează pe o creştere economică a României de 4% în 2016 şi 2017 (peste potenţialul de 3 - 3,5%), dar şi peste media statelor cu rating „BBB“. În opinia analiştilor agenţiei, ca şi anul acesta, consumul va rămâne motorul creşterii econo­mi­ce şi în 2017. Majorarea cererii interne va conduce la creşterea investiţiilor în mediul privat, lucru ce va com­pensa declinul investiţiilor în mediul public şi reducerea intrărilor de fonduri UE. Exporturile nete vor continua însă să contribuie negativ la creşterea eco­nomică.

Fitch Ratings explică într-un comunicat că declasarea ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României de la „BBB“ la „BBB minus“ sunt în acord cu noile norme cu care agenţia evaluează ratingurile de ţară. În urma aplicării acestor criterii, Fitch spune că profilul de creditare al României nu mai justifică un nivel al ratin­gului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală peste ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută. Aşadar, ratingul este acum acelaşi şi pentru dato­riile pe termen lung în lei, şi pentru cele în valută - dar ambele sunt „recomandate pentru investiţii“.

România a ieşit în ultimii doi ani pe pieţe împru­mu­tându-se la maturităţi pe care nu le visa în urmă cu 5 - 10 ani (s-a împrumutat pe pieţele externe pe douăzeci şi chiar, „de încercare“, pentru 30 de ani). Ro­mânia se împrumută acum la randamente aflate la minime istorice - în medie 3% pentru îm­pru­mu­tu­rile în valută pe zece ani sau 3,2% în lei, pe 10 ani.

Potrivit Fitch, ratingul României pentru datoriile pe termen lung în lei de „BBB minus“ este acum în acord cu anticipările de creştere economică echilibrând aşteptările optimiste cu politica fiscală prociclică şi cu măsurile de campanie electorală luate în ultima vreme.

Potrivit agenţiei americane, deficitul bugetar va fi în 2016 de 3% din PIB, iar în 2017 de 2,9% din PIB, o anticipare în acord cu previziunile de la Bucureşti. Agenţia pune însă în discuţie sustenabilitatea finanţelor publce avâd în vedere importantele reduceri de taxe care au avut loc. Fitch reaminteşte că majorarea deficitului bugetar a acentuat datoria publică spre nivelul mediu al datoriei din categoria „BBB minus“. În 2016 datoria statului va fi, potrivit analizelor agenţiei americane, de 39,6% din PIB şi se va menţine la sub 45% din PIB în următorii zece ani. Sunt anticipări generoase. Comisia Europeană crede, de pildă, că deficitul bugetar va ajunge la 2017 la 3,8% din PIB, iar datoria publică la 60% din PIB în 2026.

Între riscurile la adresa ratingului datoriei României, Fitch enumeră deficitul bugetar şi majorarea datoriei publice interne şi externe. Dimpotrivă, o îmbunătăţire a ratingului ar putea fi determinată de o consolidarea fiscală convingătoare, de îmbunătăţirea sustenabilităţii finanţării externe şi de o creştere economică care să reducă decalajele faţă de veniturilor populaţiei faţă de media din UE.

Fitch mai arată că băncile româneşti sunt bine capitalizate, suficient de bine finanţate din depozitele locale şi mai ales profitabile.

În ciuda scăderii creditelor neperformante, legea dării în plată crează incertitudini privind perspectiva sectorului bancar, arată agenţia de evaluare financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO