Eveniment

Agenţia de rating S&P recomandă încă România investitorilor. Dar datoria ţării creşte puternic şi ea va apăsa grav, pe viitor, pe veniturile publice

„Am reconfirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României (37% din PIB – n. red). Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020“, notează agenţia de rating în raportul citat.

„Am reconfirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României (37% din PIB – n. red). Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020“, notează agenţia de rating în raportul citat.

Autor: Iulian Anghel

08.06.2020, 00:07 1019

Agenţia de evaluare financiară S&P a decis menţinerea ratingului de ţară pentru România la BBB- şi perspectiva negativă pentru datoria ţării. Însă datoria publică creşte puternic, plus 50% în ultimii 5 ani, ani de bunăstare. Doar pentru dobânda la datoria publică România a plătit, în ultimii 5 ani, 55 mld. lei, cât costul autostrăzii imaginare „Moldova“ şi al autostrăzii „Transilvania“ la un loc.

Agenţia americană de evaluare financiară Stan­dard & Poor’s a men­ţinut ratingul de ţară al României la ni­velul BBB-/A-3, precum şi pers­pectiva ne­gativă asupra economiei, potrivit anun­ţului făcut de instituţie la finalul săp­tămânii trecute.

Decizia de rating este importantă pen­tru că acest rating este unul dintre cri­teriile luate în calcul de investitorii care vor să intre pe plan local, dar şi pentru fi­nan­ţatorii externi ai României, în timp ce o scădere a ratingului ar fi adus do­bânzi mai mari pentru datoria su­erană a României.

România rămâne, prin urmare, reco­mandată investitorilor, dar cu prudenţa de­terminată de „perspectiva negativă“ a notei de investment grade.

Aproape ar fi fost de neconceput ca România să fie upgradată, având în ve­dere starea finanţelor publice a ţării. Dar nici retogradarea spre „nereco­mandat in­ves­tiţiilor“ nu era posibilă decât cu ris­curi, pentru că România este o ţară a Uniu­nii Europene care plăteşte sume uria­şe pentru împrumuturile pe care le ia de pe pieţe. 55 mld. lei, adică 11,5 mld. euro la cursul leu/euro de vinerea trecută, a plătit România în ultimii cinci ani doar pentru dobânda la da­toria publică, cât costul autostrăzii imaginare „Moldova“ şi al autostrăzii „Transilvania“ la un loc.

„Am reconfirmat ratingul, având în vede­re datoria publică şi datoria externă rela­tiv scăzute ale României (37% din PIB – n. red). Credem că România va avea ca­pacitatea de a absorbi nivelul de dete­riorare a eco­nomiei pe care îl aşteptăm pen­tru 2020“, notează agenţia de rating în raportul citat.

Problema României este că ea şi-a deteriorat situaţia financiară în anii de bunăstare. Iar în ani de criză care încep a rămas la cerşeală, cu mâna întinsă la alţii.

Problema stă aşa: nu că pieţele nu au bani. Au. Dar fondurile de pensii, de pil­dă, nu au voie să pună banii în economii „nerecomandate inves­ti­ţiilor“. Dacă România ajunge la „junk“, aceste fonduri plea­că din România. Şi arunci România, care-şi cheltuieşte 80% din veniturile publice pentru pensii şi salarii la stat, va vea o problemă în plus.

Ultimii cinci ani au fost ani de bunăstare, dar această bunăstare a fost obţinută şi cu o creştere incredibilă a datoriei publice, cu 50% doar în ultimii cinci ani. Şi erau ani de bunăstare. Ce va face România în anii de restrişte?

Analiştii S&P prognozează o scădere economică de 5,5% în 2020 (faţă de prog­noza de dinainte de criza coro­na­virusului, de 3,5% creştere economică). Estimarea este mai pesimistă decât cea a guver­nu­lui, care crede că economia va scădea cu 1,9 în 2020.

„Agenţia de rating Standard and Poors confirmă ratingul de ţară al Ro­mâniei - Investment Grade“, a scris Florin Cîţu, ministrul de finanţe, pe Facebook. Aşa, şi?

Perspectiva României a rămas ne­ga­tivă, iar agenţia de rating avertizează cu privire la o serie de riscuri care se menţin pentru urmă­toarele 18 luni.  „Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce priveşte balanţele fiscală şi ex­ter­nă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizii nu stabilizează şi consolidează poziţia bugetară după recesiunea indusă de Covid-19“, se arată în raport. 

Ratingul României ar putea scădea în viitor dacă dezechilibrele fiscale şi ex­ter­ne rămân ridicate pentru mai mult timp decât se anticipează acum şi în ab­sen­ţa consolidării fiscale, scriu analiştii agenţiei. Consolidarea fiscală înseamnă însă tăieri de cheltuieli şi majorări de venituri. Adică de taxe. Cum?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO