Eveniment

Agenţia Domeniilor Statului anunţă că ar putea cumpăra peste 300.000 de hectare de teren

Foto Silviu Matei

Culiţă Tărâţă, neagă posibilitatea de a pierde cele 56.000 de hectare de teren pe care le exploatează în Insula Mare a Brăilei

Autor: Gabriel Razi, Radu Vinteanu

27.06.2011, 00:04 1636

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pregăteşte un proiect de legecare ar urma să transforme instituţia într-o "bancă funciară" princare statul să achiziţioneze terenuri agricole din piaţă pentru ale comasa şi oferi ulterior spre concensiune investitorilor.

"Ceea ce vreau eu acum este să cumpărăm terenurile mici de laţărani, să le comasăm în vederea concesionării lor cătreproducătorii agricoli. Sunt foarte multe firme din străinătate carecer terenuri", a declarat Radu Cristescu, preşedinte al ADS.

Ideea de a transforma ADS într-o "bancă funciară" a fostprezentată pentru prima oară luna trecută de ministrul agriculturiiValeriu Tabără ca o soluţie pentru comasarea terenuriloragricole.

Tabără a recurs la "varianta ADS" după ce a renunţat la ideea dea "amenda" cu 100 de euro proprietarii care nu îşi lucreazăterenurile agricole. Justificarea pentru renunţarea la aceastămăsură a fost că decizia este una politică şi că la nivelulGuvernului s-a decis că "sunt prea multe taxe".

ADS este responsabilă de privatizarea societăţilor agricole destat şi de concesionarea terenurilor agricole deţinute de acestesocietăţi. Una dintre responsabilităţile acestei instituţii estecomasarea terenurilor agricole pentru a le concesiona sau vinde. Înprezent ADS deţine circa 350.000 de hectare de teren, dintre carecele mai mari suprafeţe în Brăila (69.000 ha), Călăraşi (52.000ha), Dolj (20.000), Constanţa (18.500) sau Giurgiu (18.000).

"Statul cumpără terenul, după care îl comasează, iar apoi îlconcesionează investi­to­rului. Noi avem acum 350.000 hectare deteren al ADS. Putem ajunge la 600.000-700.000 hectare de teren,poate chiar un milion de hectare", explică Cristescu.

Până în prezent nu este clar cum va cumpăra ADS terenurile de pepiaţa liberă şi nici de unde vor veni bani pentru acesteachiziţii.

Pentru a ajunge la un portofoliu de 700.000 de hectare de terenagricol, ADS ar putea in­vesti circa 700 de milioane de euro, avândîn ve­de­re un preţ mediu de 2.000 de euro/hectar.

Culiţă Tărâţă: Nu voi pierde terenurile din Insula Marea Brăilei

Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mai importanţi producătoriagricoli din România, neagă posibilitatea de a pierde cele 56.000de hectare de teren pe care le exploatează prin întermediul TCE 3Brazi în Insula Mare a Brăilei, în pofida faptului că RaduCristescu, preşedinte ADS, a declarat vineri că terenurile urmeazăsă treacă în concesiunea unei firme din Iaşi.

"Nu ştiam de aceste declaraţii, însă au mai declarat şi alţiiastfel de lucruri în trecut. Nu au habar despre ce vorbesc. Este ohotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă", spune CuliţăTărâţă.

Totuşi Cristescu declara în urmă cu câteva zile: "Avem ohotărâre judecătorească ce ne obligă să concensionăm prin atribuiredirectă Insula Mare a Brăilei către o firmă din Iaşi, care senumeşte Agricost. Trebuie să o dăm neapărat. Deci nu va mai fi aTCE 3 Brazi. Acolo vom pune în posesie, probabil peste osăptămână-două".

Culiţă Tărâţă a obţinut concesionarea celor 56.000 de hectaredin Insula Mare a Brăilei în urmă cu zece ani de la ADS. Ulterior,între Culiţă Tărâţă şi ADS au avut loc mai multe litigii după ceinstituţia a încercat anularea contractului de arendare. În 2008,Curtea de Casaţie şi Justiţie a hotărât că actul prin care TCE 3Brazi a obţinut concesiunea terenurilor este valid.

În privinţa unui conflict cu firma Agricost, companie desprecare Radu Cristescu spune că este îndreptăţită să ia în concesiuneterenurile TCE 3 Brazi, Tărâţă spune că este imposibil pentru căcele două companii au proiecte comune. "Noi avem un contract decolaborare cu Agricost, nu avem niciun fel de conflict cu ei. Suntlucrări pe care ei le fac pentru noi sau lucrări înparteneriat."

Firma Agricost din Iaşi, deţinută de oamenii de afaceriConstantin Duluţe şi omul de afaceri de naţionalitate olandezăLijckle Kuipers, a avut în 2009 afaceri de 0,2 milioane de euro,patru angajaţi şi profit de 9.000 de euro. Kuipers este acţionar şiîn cadrul companiei Primo Cezar din Braşov, care deţine cel maimare număr de bovine din România - 3.000, conform datelor Agenţieipentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

TCE 3 Brazi, companie cu afaceri de 65 de milioane de euro în2009, exploatează în Insula Mare a Brăilei aproximativ 56.000 dehectare de teren agricol. Exploataţia din Insula Mare a Brăileieste cea mai mare suprafaţă agricolă cultivată de o companie înRomânia. TCE 3 Brazi, compania lui Culiţă Tărâţă, este unul dintrecei mai importanţi producători din agricultura românească alăturide Interagro sau Cerealcom Dolj.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO