Eveniment

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a fost informată despre situaţia de la Cernobîl, dar nu consideră că există efecte grave

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a fost...

Autor: Mihai Draghici

09.03.2022, 15:42 98

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a fost informată de autorităţile ucrainene că sistemele centralei nucleare nefuncţionale şi izolate de la Cernobîl nu sunt alimentate cu electricitate, dar nu consideră că în acest moment există riscul unor efecte grave, informează cotidianul Le Monde.

"Ucraina a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică despre întreruperea electricităţii la Centrala nucleară de la Cernobîl. Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, afirmă că acest lucru încalcă un element central de siguranţă, cel referitor la asigurarea alimentării neîntrerupte cu electricitate; în acest caz, AIEA nu observă un impact critic asupra securităţii", anunţă AIEA, prin Twitter.

"Căldura bazinului de stocare a combustibilului şi volumul de apă pentru răcire de la Cernobîl sunt suficiente pentru reducerea în mod eficient a temperaturii fără a fi nevoie de energie electrică", a explicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Compania naţională pentru Energie Nucleară din Ucraina (Energoatom) a acuzat Rusia că a oprit alimentarea cu electricitate a sistemelor Centralei nucleare de la Cernobîl, care nu este în funcţiune şi este izolată după accidentul nuclear din 1986. Autorităţile ucrainene susţin că există riscuri majore de radiaţii şi cer Rusiei să permită repararea sistemelor de alimentare cu electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO