Eveniment

Agenţia Medicamentului, atrasă în hora fraudelor pe o piaţă de 12 mld. lei

Agenţia Medicamentului, atrasă în hora fraudelor pe o...

Autor: Iulian Anghel

24.08.2016, 00:03 308
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), instituţie care supraveghează o piaţă de cel puţin 12 miliarde de lei a ajuns în centrul unui imens scandal după arestatea vicepreşedintelui instituţiei sub acuzaţiade dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Procurorii DNA l-au reţinut ieri pe Lazăr Iordache, vicepreşedintele ANMDM, sub acuzaţia că i-a promis unei persoane cu funcţie de conducere din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) un procent de 5% din sumele alocate de minister pentru două spitale, iar în aprilie 2016 i-ar şi fi dat mită 126.000 lei. Potrivit Mediafax, banii au fost remişi persoanei din conducerea MS – denunţător în această cauză - pentru ca aceasta să-şi exercite influenţa asupra unor responsabili din minister, astfel încât să fie semnate alocările bugetare cerute de mituitor. Magistraţii au aprobat arestarea preventivă a învinuitului.

„Sumele de bani promise şi remise de Iordache Lazăr proveneau chiar din fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea, la cele două spitale, a proiectelor de construire a unei staţii de epurare, respectiv dotarea cu echipamente medicale“, arată DNA. Procurorii nu spun ce companie/ companii ar fi urmat să realizeze proiectele.

Scandalul de la Agenţia Medicamentului se înscrie într-un lung şir de fraude descoperite recent în sistem, începând cu achiziţia în spitale a dezinfectanţilor diluaţi şi terminând cu afacerile proprii ale şefilor de unităţi medicale care parazitează bugetul Sănătăţii de peste 30 de miliarde de lei anual . Sunt atâţia bani în sistem încât tentaţiile sunt enorme şi mita pe măsură. Agenţia Naţională a Medicamentului este instituţia care aprobă intrarea pe piaţă a medicamentelor – o piaţă de 12 miliarde de lei în 2015, potrivit datelor furnizate la începutul anului de compania de analiză şi studii de piaţă Cegedim România.

Agenţia supraveghează, de asemenea,  piaţa dispozitivelor medicale şi a unităţilor medicale de această natură cu scopul declarat de protejare şi promovare a sănă­tăţii publice.

Contribuţia sistemului public de sănătate la această piaţă este covârşitoare. În 2015, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decontat medicamente de 5,3 miliarde de lei (cu sau fără contribuţie personală), alte 2,6 miliarde de lei mergând spre medicamentele pentru bolile cronice, după cum indică raportul de activitate a CNAS. De asemenea, anul trecut 186 de milioane de lei au mers spre decontarea unor dispozitive medicale.

Cele mai mari trei companii din piaţa farma din România au fost anul trecut Sanofi, Novartis şi Hoffmann la Roche, iar cei mai mari distribuitori Mediplus, Farmexpert şi Farmexim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO