Eveniment

Agentiile de rating: Politica fiscala ramane expansionista

28.12.2007, 19:14 24

Anul 2007 a fost unul de cotitura pentru Romania, dupa aderarea la UE, marcat de adancirea dezechilibrelor economice si de fragmentarea mediului politic, unul dintre factorii de risc pentru 2008 fiind continuarea expansiunii politicii fiscale, pe fondul alegerilor, considera agentiile de rating.
"Anul 2007 a fost cu siguranta un moment hotarator pentru Romania dupa aderarea la UE. Evolutia macroeconomica din acest an a fost dominata de cresterea dezechilibrelor economice, si anume adancirea deficitul de cont curent si a celui bugetar, alaturi de o inflatie mai ridicata. Totodata, fragmentarea scenei politice a condus la lipsa unei stabilitati a politicilor economice necesare pentru a contracara riscurile", a declarat Marko Mrsnik, analist al Standard & Poor's (S&P).
Cresterea deficitului de cont curent se reflecta in sporirea dependentei Romaniei fata de intrarile de capital strain, intr-un moment de turbulenta pe pietele internationale, pe fondul crizei creditelor ipotecare din SUA.
Contul curent al balantei de plati a inregistrat, in primele zece luni, un deficit de 13,34 miliarde de euro, mai mare cu 71,7% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut, reprezentand 11,3% din PIB-ul estimat pentru 2007, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 14,03 miliarde de euro, in urcare cu 61,8% fata de de ianuarie-octombrie 2006.
Totodata, preturile de consum au avansat cu 0,93% in luna noiembrie, astfel ca inflatia anuala s-a situat la 6,67%, cele mai importante scumpiri, de 1,21%, fiind inregistrate de sectorul serviciilor.
Comparativ cu decembrie 2006, preturile de consum au consemnat o crestere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anuntata de BNR pentru intregul an.
"Inflatia a ajuns la 6,7% in noiembrie, avans generat nu doar de preturile la alimente, ci si de cele la servicii, reflectand majorarea puternica a salariilor si a cererii interne. Politica monetara a fost destul de lejera, in pofida cresterii de 0,5 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara, intrucat autoritatile oscileaza intre nevoia unei politici mai ferme, pentru a limita inflatia, si riscurile ca aceasta politica sa aprecieze leul si sa inrautateasca deficitul de cont curent", a spus Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings.
Politica fiscala a Guvernului se adauga presiunilor de supraincalzire a economiei, deficitul bugetar fiind programat sa creasca anul viitor, fata de acest an, a adaugat Colquhoun.
"Ma astept ca dezechilibrele din economia Romaniei sa se atenueze gradual si intr-o maniera disciplinata, fara crize. Totusi, riscurile privind un rezultat turbulent au crescut pe parcursul anului 2007", a mai spus directorul Fitch.
In ceea ce priveste anul viitor, analistii se asteapta ca politica fiscala sa continue sa fie expansionista, avand in vedere ca 2008 va fi o perioada electorala.
"Moody's considera ca, pe termen mediu, perspectivele economice ale Romaniei sunt bune. Aderarea la UE va continua sa impulsioneze investitiile, ceea ce va duce la cresterea veniturilor, dar si a cheltuielilor. Cresterea (economica - n.r.) ar putea fi oarecum constransa de deficitul reformelor structurale (din educatie, sistemul juridic, sectorul de stat). In 2008 vor exista doua forte opuse care vor actiona in economie. In primul rand, alegerile ar putea conduce la majorarea cheltuielilor guvernamentale. In al doilea rand, reducerea lichiditatii la nivel international s-ar putea traduce in diminuarea fluxurilor financiare in Romania, ceea ce va afecta investitiile si consumul", a afirmat Kenneth Orchard, analist al Moody's Investors Service.
Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru 2008 indica o crestere economica de 6,5%, peste nivelul de 6,1% anticipat pentru acest an.
In primele noua luni ale anului, avansul PIB a fost de 5,8%, cu doua puncte procentuale sub intervalul ianuarie-septembrie 2006.
Nivelul deficitului de cont curent este prognozat de CNP la 13,6% din PIB, comparativ cu 13,4% din PIB in acest an.
In ceea ce priveste inflatia din 2008, tinta stabilita de Guvern si BNR este de 3,8% plus/minus un punct procentual.
Toate cele trei agentii de rating acorda calificative Romaniei.
Calificativele sunt "BBB minus", in cazul Standard & Poor's, "BBB" - Fitch Ratings si "Baa3" - Moody's Investors Service.
La inceputul lunii noiembrie, S&P a modificat in coborare perspectiva asociata ratingului suveran acordat Romaniei de la "stabil" la "negativ", principala cauza reprezentand-o adancirea deficitului de cont curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO