Eveniment

Agentiile de turism ii cer Elenei Udrea prima pentru fiecare turist strain adus

Agentiile de turism ii cer Elenei Udrea prima pentru fiecare turist strain adus

Alin Burcea, proprietarul Paralela 45: Pentru a ne stimula sa aducem mai multi turisti straini in Romania, ne-am gandit la o suma de bani pe care sa o primim, care sa fie de 2-3 euro pentru fiecare innoptare a turistului strain. Turcii si grecii au o astfel de prima, care are o valoare mult mai mare, si cred ca ar trebui sa avem si noi.

02.02.2009, 19:39 37

Agentiile de turism intentioneaza sa propuna actualului ministru al turismului Elena Udrea acordarea unei prime de 2-3 euro pentru fiecare noapte pe care o petrece in tara un turist strain, potrivit oficialilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), ai carei membri cumuleaza 90% din cifra de afaceri de pe piata pachetelor turistice.

"Pentru a ne stimula sa aducem mai multi turisti straini in Romania, ne-am gandit la o suma de bani pe care sa o primim, care sa fie de 2-3 euro pentru fiecare innoptare a turistului strain. Turcii si grecii au o astfel de prima, care are o valoare mult mai mare, si cred ca ar trebui sa avem si noi", a spus Alin Burcea, proprietarul celei de-a doua agentii de turism de pe piata locala, Paralela 45, si membru al ANAT. El a adaugat ca aceasta propunere pe care o sustine patronatul va fi prezentata si discutata cu actualul ministru al turismului.
In primele 11 luni ale anului trecut s-au inregistrat circa 1,4 milioane de sosiri ale turistilor straini in structurile de primire turistica in Romania, in scadere cu 5,2% fata de anul anterior, iar numarul de innoptari a fost de 3,2 milioane, mai putin cu aproape 6% fata de anul anterior, potrivit Institutului de Statistica. Majoritatea vizitatorilor straini, circa 63%, provin din statele Uniunii Europene.
Daca toti turistii straini din primele 11 luni ale anului trecut ar fi venit prin intermediul agentiilor turistice, la o valoare medie a primei de 2,5 euro pentru fiecare innoptare, agentiile ar fi incasat peste 8 milioane de euro.
"Orice facilitate este bine-venita pentru dezvoltarea agentiilor de turism si a industriei de profil. Aceasta subventie sau prima va contribui la dezvoltarea incomingului (n.r. - activitatea prin care se aduc turisti straini in tara) si implicit la dezvoltarea hotelierilor si a celorlalti jucatori implicati", a spus Mircea Vladu, vicepresedinte al ANAT si proprietarul agentiei de turism Prestige Tours.
El a mai precizat ca pentru aducerea turistilor straini in tara se percepe un comision foarte mic, respectiv de 5%, adica jumatate din cel pereceput pentru trimiterea romanilor in afara tarii, ceea ce nu motiveaza agentiile de turism sa se concentreze pe segmentul de incoming.
Oficialul Prestige Tours a mai sustinut ca nu exista statistici oficiale legate de numarul turistilor straini care vin in Romania, dar oricum spre deosebire de media europeana acest numar este nesemnificativ.
O alta propunere a agentiilor de turism, in cazul in care se vor introduce tichetele de vacanta, este sa devina intermediari intre companii si hotelieri.
"Astfel vom putea incasa si noi un comision ca agenti intre cele doua parti si vom gestiona mai bine si vacantele angajatilor", a spus Burcea.
In opinia lui, propunerea de introducere a tichetelor de vacanta si programul de inscrieri timpurii, prin care pretul sejururilor pe litoralul romanesc se reduce cu pana la 30%, sunt foarte bine primite de agentiile de turism.
"Prin programul de inscriei timpurii (early booking) ii invatam pe romani sa isi rezerve din timp vacantele pentru a beneficia de reduceri. Este avantajos si pentru noi pentru ca nu mai platim avansul hotelierilor", a spus el.
Introducerea tichetelor de vacanta a figurat pe lista masurilor anticriza pe care guvernul intentiona sa le includa in bugetul pe 2009, dar propunerea a fost eliminata din ultima varianta a proiectului legii bugetului.
Potrivit Ministerului Finantelor, aceasta masura ar fi costat bugetul de stat circa 2 mld. lei, fiind una dintre cele mai costisitoare propuneri.
Alin Burcea a mai subliniat ca printre propunerile catre ministrul turismului se numara si introducerea unei legi prin care reprezentantii institutiilor de stat locale si centrale sa calatoreasca prin agentiile de turism in scopul de afaceri.
O alta solutie pentru dezvoltarea turismului pe care patronatul o va trimite Elenei Udrea este ca toate biletele de tren sa se vanda prin agentiile de turism. "Astfel se vor putea promova mai bine si pachetele de vacanta pe destinatiile din tara", a spus el.
Burcea a apreciat ca desi Elena Udrea nu are experienta in acest domeniu, ea dovedeste ca este foarte receptiva la tot ce spun specialistii din industria de profil. "Agentiile de turism propun anumite masuri pe care ea le evalueaza si decide ulterior daca sunt potrivite sau nu", a spus el.
 
Ce vor agentiile
  • Prima pentru fiecare innoptare a turistului strain;
  • Deplasarile reprezentantilor institutiilor de stat locale si centrale sa se realizeze prin agentiile de turism;
  • Daca se introduc tichetele de vacanta, agentiile sa fie intermediari intre companii si hotelieri;
  • Biletele de tren sa se vanda prin agentiile de turism.
 
 
 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO