Eveniment

Agricultura a câştigat cei mai mulţi bani la rectificare, în timp ce Transporturile au pierdut 300 de milioane de euro

Agricultura a câştigat cei mai mulţi bani la rectificare, în timp ce Transporturile au pierdut 300 de milioane de euro

Autor: Claudia Medrega

28.08.2012, 00:10 1469

Nouă dintre cele 17 ministere au bugete de cheltuieli mai mici după rectificarea aprobată la sfârşitul săptămânii trecute. Însă ministrul finanţelor Florin Georgescu a dat asigurări că toţi miniştrii sunt mulţumiţi pentru că au plecat zâmbind şi "n-au ieşit ţipete" din sala de şedinţă a Guvernului.

Guvernul a tăiat la rectificare 2 mld. lei de la cheltuielile de investiţii finanţate atât din buget, cât şi din fonduri europene şi a majorat cheltuielile de personal cu 1,1 mld. lei.

Ministerul Transporturilor a avut iniţial aprobat pentru acest an un buget de aproape 15 mld. lei (3,4 mld. euro), adică cel mai mare buget al instituţiei din istoria ultimilor 20 de ani. Iar la rectificare a pierdut 1,2 mld. lei, fondurile fiind tăiate în principal de la proiectele finanţate cu fonduri europene nerambursabile.

Problema este că banii pe care îi primeşte în fiecare an Ministerul Transporturilor nu se prea văd şi în reţeaua de transport.

În perioada 2009-2012 Transporturile au avut şi vor avea la dispoziţie un buget total de cheltuieli de circa 12 mld. euro, cu care ar fi putut construi aproape 2.000 de kilometri de autostrăzi, dacă se ia în calcul cel mai scump standard de cost pentru construcţia de astfel de drumuri. Cu toate acestea, România are în prezent doar circa 500 de kilometri de autostrăzi.

Suma destinată dezvoltării infrastructurii rutiere a fost diminuată la rectificare cu 105,2 mil. lei, la 62,7 mil. lei.

Şi bugetul Ministerului Dezvoltării a fost redus în urma rectificării cu mai mult de 200 mil. lei, însă instituţia a dat asigurări că ajustarea nu va afecta finanţarea unor programe prioritare, precum locuinţele ANL, reabilitarea termică şi lucrările de apă-canal.

Pietruirea drumurilor comunale va beneficia de o finanţare de 79,28 mil. euro, lucrările de apă şi canalizare - 36,2 mil. euro, sistemele integrate de apă - 19,13 mil. euro (dintr-un împrumut program cu finanţare nerambursabilă), locuinţele ANL şi sociale - 19,1 mil. euro, reabilitarea termică a locuinţelor - 6,45 mil. euro, investiţiile în infrastructură turistică - 20,35 mil. euro, prima pentru economisire locuinţe - 9,45 mil. euro şi programele în derulare ale CNI (săli de sport şi bazine de înot) - 34 mil. euro, potrivit Mediafax. Aceste proiecte însumează 962 mil. lei (circa 214 mil. euro).

Însă Ministerul Dezvoltării nu a arătat ce proiecte nu vor mai fi finanţate după reducerea bugetului.

Printre ministerele mai puţin "norocoase" se află şi Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei şi Comerţului care au pierdut la rectificare 250 mil. lei şi, respectiv, 31 mil. lei.

Ce ministere au primit bani şi ce fac cu resursele

Cu banii primiţi la rectificare Ministerul Agriculturii a anunţat că vrea să susţină fermierii afectaţi de secetă. Suprafaţa afectată de secetă depăşeşte 3,7 milioane de hectare (peste 37% din suprafaţa agricolă), iar din totalul suprafeţei însămân­ţate cu grâu în toamna lui 2011 circa 30,5% a fost afectată. Sprijinul financiar, reprezentând ajutorul de minimis de 100 lei pe hectar, va fi acordat pentru suprafeţe de maxim 10 hectare de culturi agricole. Banii ar urma să fie alocaţi într-o singură tranşă, începând cu 15 noiembrie, potrivit Mediafax.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a primit în plus aproape 400 mil. lei în urma primei rectificări bugetare din acest an.

Statul cheltuie anual peste 1,4 mld. euro (adică 12% din bugetul pentru salariile bugetarilor) pentru plata salariilor celor circa 200.000 de poliţişti şi jandarmi. Unii oameni de afaceri au repetat în ultimii ani că reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar, în special cele cu angajaţii din Poliţie şi din armată, corelată cu continuarea investiţiilor în modernizarea aparatului de stat ar trebui să fie prioritare pe agenda guvernanţilor.

Sume suplimentare, dar destul de mici, au fost alocate şi pentru Ministerul Educaţiei - 32,6 mil. lei şi Ministerul Sănătăţii - 8,7 mil. lei.

Guvernele care s-au perindat de-a lungul anilor au promovat, în mod uzual, proiecte de buget optimiste şi au prognozat venituri bugetare mult mai mari comparativ cu încasările din anul precedent. Iar ulterior, prin rectificările bugetare au fost ajustate, din mers, veniturile şi cheltuielile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO