Eveniment

Agricultura elimină sistemul prin care Uniunea Europeană plătea în România subvenţii pentru vaci inexistente

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

11.09.2013, 21:17 2982

În consecinţă subvenţia, care se ridică la aproximativ 170 euro/cap de animal, a fost direcţionată către ferme care aveau un număr mai mic de bovine decât cel declarat oficial, iar în acelaşi timp fermele în expansiune au fost nevoite să reziste cu subvenţii plătite în funcţie de mărimea lor din urmă cu şapte ani. Miza acestui sistem este direcţionarea către crescătorii de animale a unui pachet financiar (cu bani de la Bruxelles şi de la UE) în valoare totală de 250-300 de milioane de euro an de an.

„Plăţile se făceau până acum în funcţie de declaraţia din 2008 şi s-au plătit bani pentru vaci inexistente. Acum prin legea asta intrăm şi noi în rândul lumii. Nu ştiu însă dacă vor fi numărate vacile în fiecare an sau şi în următorii câţiva ani se vor face plăţi în funcţie de numărul ce va fi luat în calcul anul acesta“, a explicat Mihai Petcu, proprietarul şi administratorul Agroin­dustriala Pantelimon, o fermă de 500 de vaci de lapte şi afaceri de 1 milion de euro anual.

Principalii beneficiari ai vechiului sistem au fost comercianţii de vite care în 2007-2008 au avut fermele populate cu un număr important de animale astfel că ei au continuat să încaseze bani indiferent de fluctuaţiile din exploataţiile lor.

În schimb, mai mulţi crescători de animale care au investit în extinderea fermelor în ultimii ani au acuzat că se confruntă cu concurenţă neloială în condiţiile în care baza lor de subvenţionare a rămas la nivelul din 2008, iar numărul de animale din ferme era în realitate mai mare.

„Această derogare a fost dată pentru România şi pentru Bulgaria pentru că s-au constatat diferenţe majore faţă de ce era în teren. S-a introdus şi un sistem de plăţi legate de producţie asfel că fermierii vor primi bani suplimentari şi pentru producţia de lapte“, a spus şi Costel Caraş, fermier din Ilfov cu 150 de vaci.

Astfel, crescătorii urmează să primească un „bonus“ de 25 euro pentru fiecare mie de litri de lapte vândut direct sau trimis spre procesare.

Legea va introduce şi obligativitatea introducerii animalelor într-un registru genealogic, care urmează să creeze o adevărată hartă a industriei de bovine din România.

Piaţa bovinelor din România este în declin de şapte ani astfel că în acest interval au dispărut din economie 0,6 milioane de capete de animale, adică un şeptel de 1 miliard de euro.

La sfârşitul lunii aprilie mai erau în piaţă circa 2,2 milioane de capete însă fermierii estimează că declinul va continua şi în acest an.

În aceste condiţii România se află, cu 15,4 capete/100 de hectare, printre ultimele ţări din UE în funcţie de densitatea la bovine.
 

Rămâne paradoxul subvenţiilor pentru terenul arabil

Introducerea acestui sistem elimină unul dintre aşa-numitele paradoxuri ale agriculturii, însă în piaţă rămâne problema corecţiilor liniare operate pentru plata subvenţiilor pentru terenul arabil. Negocierea la Bruxelles înainte de aderare a unui total de 8,7 milioane de hectare, iar acum cererile sunt cu 10% mai mari. În consecinţă aceleaşi fonduri au ajuns să fie împărţite în cuantum mai mic.

„Au fost negociate (la începutul exerciţiului financiar - n.red.) 8,7 milioane de hectare cu perspectivă de creştere. Teoretic ar trebui să se ştie cât teren agricol avem, dar au loc diverse ieşiri şi intrări din piaţa agricolă. Spre exemplu, poate ieşi teren din circuitul agricol ca urmare a construcţiilor sau au loc schimbări de categorie între terenul arabil şi păşuni şi invers“, a explicat Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici, care exploatează 7.500 de hectare arabile.

Practic, corecţiile liniare pentru subvenţiile directe pentru terenul arabil se aplică în condiţiile în care bugetul pus la dispoziţie de Uniunea Europeană trebuie împărţit la o suprafaţă de teren mai mare decât cea luată în considerare anterior. În consecinţă, subvenţia plătită fiecărui fermier este redusă în mod egal astfel încât banii să fie distribuiţi tuturor agricultorilor care au depus cereri în acest sens.

Spre exemplu, anul trecut subvenţia a fost de 119,6 euro/hectar, iar fermierii au primit în mână cu 10% mai puţin, după cum a anunţat, la „ZF Agribusiness“, Raluca Daminescu de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

În ultimii şapte ani Uniunea Europeană a făcut plăţi pe această linie către fermierii români în valoare totală de circa 4 miliarde de euro.

Raluca Daminescu a mai anunţat la evenimentul „ZF Agribusiness“ ca anul acesta subvenţia va fi mai mare şi că suprafaţa eligibilă la plată va fi determinată după data de 1 octombrie. Ea a susţinut că valoarea subvenţiei a crescut de la an la an cu 10%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO