Eveniment

Agricultura nu mai contează în PIB pentru că structura economiei s-a schimbat major

Pentru prima dată în ultimii 10 ani producţia de frâu la hectar a sărit de 4.000 de tone

Pentru prima dată în ultimii 10 ani producţia de frâu la hectar a sărit de 4.000 de tone

Autor: Iulian Anghel

26.08.2016, 00:07 2932

Schimbarea structucturii econo-miei face ca agricultura să nu mai conteze decât marginal la formarea PIB sau la creşterea economică, indi­ferent dacă anul agricul este bun sau rău.

„O contribuţie a agriculturii de 10% - 15% la PIB era oricum o anomalie. Dar s-au dus vremurile în care un an agricol prost putea întoarce o creştere economică de 1-2% spre o cădere de 0,5 - 0,7%”, comentează economistul Aurelian Dochia.

Ministerul Agriculturii a anunţat că anul acesta producţia de grâu a crescut cu 7% faţă de 2015, iar producţia la hec­tar va depăşi 4.000 de tone, cel mai bun re­zultat din ultimii zece ani. Traderii se aşteaptă şi ei la afaceri substan­ţiale ca urmare a anului agricol bun, dar seceta din a doua parte a verii dă peste cap lucrurile.

„Estimăm o creştere a producţiei agricole între 5 şi 10% anul acesta. Dar culturile de toamnă sunt afectate de seceta din perioada de vară. Ţinând seama de evoluţia lucrurilor, cred că avansul agriculturii va fi mai degrabă spre 5%. Prin urmare, ponderea agri­culturii la creşterea PIB va fi pe undeva la 0,25%”, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO