Eveniment

Agricultura, trasă în jos de recolta târzie

Agricultura, trasă în jos de recolta târzie

Autor: Cristina Stoian

02.12.2010, 23:54 80

Aportul agriculturii în economie a ajuns astfel la 70% din câtreprezenta în urmă cu doi ani, când sectorul a avut unele dintrecele mai bune rezultate datorită producţiei mari. Principalulmotiv, spun autorităţile, este recolta târzie a cerealelor pefondul ploilor masive de la sfârşitul verii.

"Este normal ca agricultură să aibă o contribuţie negativăpentru perioada iulie- septembrie. Recoltatul a avut loc mult maitârziu din cauza ploilor masive. În mod normal, grâul ar fi trebuitstrâns în iulie, dar anul acesta am terminat de recoltat lasfârşitul lui august, iar floarea-soarelui din august am amânat-opentru septembrie. S-a produs un decalaj", a declarat pentru ZFAdrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul MinisteruluiAgriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Practic fermierii au început comercializarea şi implicitvalorificarea cerealelor obţinute la sfârşitul trimestrului altreilea - începutul trimestrului patru.

Analiştii financiari nu au găsit explicaţii ale acestei căderibruşte, în condiţiile în care 2010 a fost un an agricol mai bundecât cel anterior, cel puţin la nivel declarativ, însă oficialiiministerului spun că va avea loc o revenire în ultimul trimestru alacestui an, în urma valorificării producţiei.

"În mod normal contribuţia agriculturii la PIB ar trebui să fiemai mare ca anul trecut, ţinând cont că am avut o producţie maibună. Lucrul acesta se va clarifica însă în trimestrul patru",spune Rădulescu.

Anul acesta, fermierii români au obţinut 5,7 milioane de tone degrâu, cu circa 10% mai mult decât în 2009. Din cauza interdicţiilorîn ceea ce priveşte exportul grâului rusesc, ca urmare a seceteidin această vară, preţul cerealelor a crescut începând cu august.Aşa se face că grâul s-a tranzacţionat cu până la circa 200 deeuro/tonă, în cazul celor care au aşteptat creşterea preţurilor şinu au vândut produsele imediat după recoltare.

Peste 1,7 milioane de tone de grâu au fost depozitate defermieri în aşteptarea unor preţuri mai bune şi vândute în toamnăcătre export, potrivit informaţiilor de pe site-ul MinisteruluiAgriculturii. Valoarea exporturilor a fost estimată la 340 demilioane de euro, ţinând cont de preţul ridicat.

Şi porumbul a fost o surpriză pentru agricultori în acest an,producţia atingând nivelul de 9 milioane de tone, cea mai marecantitate obţinută în ultimii cinci ani, iar preţul pe tonă a fostdublu. Anul trecut, România a obţinut o producţie de 7,9 mil. tone.Mai mult de atât, banii pompaţi de Uniunea Europeană în acestsector, circa 1,7 miliarde de euro, dintr-un total de 8,4 miliardede euro, cât este alocarea pentru România în perioada 2007-2013, artrebui să îşi arate efectele în ceea ce priveşte dezvoltareaagriculturii. Potrivit Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Ruralăşi Pescuit, până la jumătatea lui noiembrie 2010 s-au efectuatplăţi de circa 1,66 mld. euro prin Programul Naţional de DezvoltareRurală dintr-un total de 3,2 mld. euro, sumă contractată, care arurma să ajungă la fermieri pe măsură ce aceştia fac dovada unorinvestiţii anterioare în dezvoltarea şi expansiunea fermelor.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, contribuţia agriculturii ascăzut faţă de perioada corespunzătoare a lui 2008, dar evoluţia arămas pozitivă (2,4%).

cristina.stoian@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO