Eveniment

Cum a ajuns Banca Internaţională de Investiţii, o instituţie formată de fostele state comuniste, subiect de dispută între premierul Florin Cîţu şi fostul ministru de Finanţe, pe care l-a remaniat, Alexandru Nazare

Cum a ajuns Banca Internaţională de Investiţii, o instituţie formată de fostele state comuniste, subiect de dispută între premierul Florin Cîţu şi fostul ministru de Finanţe, pe care l-a remaniat, Alexandru Nazare

Autor: Ştefan Stan

13.07.2021, 17:32 296

Banca Internaţională de Investiţii, o instituţie formată în anii '40 de către fostele state comuniste pentru a finanţa operaţiunile CAER, a ajuns subiect de dispută între premierul Florin Cîţu şi fostul ministru de Finanţe Alexandru Nazare, care a fost remaniat de premier acum o săptămână. 

Cât timp a fost în opoziţie, Florin Cîţu a adus în discuţie prezenţa lui Orlando Teodorovici, ministrul de Finanţe al PSD-ului, în Consiliul Guvenratorilor al acestei bănci.

Cîţu s-a poziţionat ca un critic al acestei bănci, considerând-o o bancă a ruşilor. 

Când a devenit ministrul Finanţelor în 2019/ 2020, Florin Cîţu nu a mai purtat niciun război cu prezenţa României în această bancă, unde ministerul Finanţelor reprezintă interesele Statului în calitate de acţionar.

Astăzi, premierul Florin Cîţu a făcut o postare pe pagina lui de Facebook, criticând memorandumul propus spre avizare de către fostul ministru al Finanţelor Alexandru Nazare. 

După amiază, Alexandru Nazare, i-a răspuns premierului Florin Cîţu: 

Vedeţi mai jos postarea integrală de pe Facebook a lui Alexandru Nazare: 

Premierul a anuntat ca deschide o investigatie sa vada cu cine m-as fi sfatuit cand am transmis draft-ul (ciorna) memorandumului BII la Guvern. In primul rand, nu l-am transmis la Guvern, ci mai intai la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiza. Sustin investigatia si ii ofer cateva elemente, evident cat pot sa spun, fara sa aduc atingere imaginii Romaniei si partenerilor strategici. Am transmis mai intai informal schita de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am trimis spre avizare la MAE inainte sa primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanti MAE si cu partenerii strategici ai Romaniei.

De altfel, salut demararea  "evaluarii" la Ministerul de Finante, care mai nou s-a transformat in ancheta! Si pentru ca nu exista "intarzieri in proiecte importante pentru viitor” si altceva efectiv nu s-a gasit, au ales sa dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care sa stinga controversa legata de remanierea mea.

In primul rand, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul Romaniei si prevede o contributie a tarii noastre de 14 milioane de euro platibili in trei transe intre 2021-2023. Daca era cu adevarat o problema aceasta participatie la BII, ministrul de finante Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispozitie pentru a denunta prezenta Romaniei in BII si nu a facut-o. Asadar, premierul se poate investiga pe el insusi in acest caz.

Romania este cel mai important beneficiar al finantarilor BII, cu o pondere de 20% in valoarea investitiilor active. In ceea ce priveste instrumentele de datorie, Romania are o pondere de 28%. Investitiile BII care vizeaza Romania in derulare sunt in valoare de 255 mil euro, cele in curs de aprobare sunt in valoare de 130 mil euro. Toate acestea au impact direct asupra dezvoltarii economice a Romaniei.

Decizia privind platile efective, care este urmarea celei privind capitalizarea, se ia tot de catre Guvernul Romaniei, cu aprobarea Presedintelui si a Parlamentului Romaniei. Premierul nu are ce decizie sa anuleze, pentru ca decizia nu a fost vreun moment luata, ci urma sa fie discutata in Guvern, dupa obtinerea unui aviz de la Ministerul Afacerilor Externe.

Conform atributiilor, dupa ce draft-ul (ciorna) de memorandum a fost examinat tehnic, legal, dupa ce a fost avizata fara observatii de toate directiile tehnice din Ministerul Finantelor, inclusiv de secretarii de stat sustinuti direct de premier, l-am transmis spre analiza Ministerului Afacerilor Externe, avand, cum am mai precizat, un acord informal in prealabil.

De altfel, se cunoaste faptul ca, in precedenta sa calitate de ministru de finante, Florin Citu ar fi spus ca nu are obiectii tehnice asupra Memorandumului, ca din punctul de vedere al finantelor publice nu sunt probleme, dar ca nu ar vrea sa aprobe o chestiune asupra careia s-ar fi opus cand era in opozitie. Premierul ar fi mentionat ca primea multe like-uri si share-uri atacand public pe subiectul BII, atunci cand era in opozitie.

PS: Si totusi, de nu a fost reprezentata Romania astazi la lucrarile consiliul ministrilor de finante (ECOFIN)? Este consiliul de ministri care va aproba PNRR-ul Romaniei.

AFACERI DE LA ZERO