Eveniment

Ajutor de stat de 150 mil. euro aprobat de Comisia Europeană pentru România: Fondurile trebuie să sprijine investiţiile în tranziţia de la combustibili fosili la sisteme de încălzire bazate pe surse regenerabile

Ajutor de stat de 150 mil. euro aprobat de Comisia...

Autor: Cosmin Pirv

06.11.2020, 18:15 283

Potrivit unui comunicat al CE, România a notificat Comisiei intenţia sa de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 de milioane de lei, aproximativ 150 de milioane de euro, pentru construirea şi/sau modernizarea mai multor instalaţii de producţie şi reţele de distribuţie a energiei termice. Ajutorul preconizat ar urma să fie acordat sub forma unor granturi directe finanţate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Măsura de ajutor are ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în instalaţiile de producţie a energiei termice cu până la maximum 60 MW echivalent termic, permiţând astfel tranziţia de la utilizarea combustibililor fosili (cărbune, gaze naturale) la utilizarea exclusivă a surselor regenerabile de energie, cum ar fi biogazul, biomasa şi energia termică geotermală.

Se preconizează că acest lucru va duce la o scădere globală a emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 48 000 de tone metrice de CO2, precum şi de alte substanţe poluante, pe perioada aplicării schemei de ajutor.

Conform comunicatului, Comisia a concluzionat că schema de ajutor este necesară, dat fiind că proiectele care ar beneficia de ajutor nu ar putea fi realizate fără sprijin public, şi proporţională, întrucât proiectele vor avea o rată de rentabilitate rezonabilă.

„Această schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane de euro prezentată de România va sprijini investiţiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de încălzire centralizată. Ea va favoriza tranziţia de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termică la utilizarea surselor regenerabile de energie, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european. Această măsură de ajutor a fost posibilă şi datorită Planului de Investiţii al Pactului verde european. Pentru a debloca potenţialul sistemelor de încălzire centralizată de a contribui la tranziţia către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, Planul de investiţii a oferit statelor membre mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte acordarea de sprijin pentru producerea de energie termică, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO