Eveniment

Alarmă: încasările din TVA sunt în picaj. Ţinta de deficit bugetar din 2012 este în pericol

Alarmă: încasările din TVA sunt în picaj. Ţinta de deficit bugetar din 2012 este în pericol

Autor: Mihaela Claudia Medrega

28.11.2011, 21:40 4945

După creşterea economică spectaculoasă din al treilea trimestru, de 4,4%, T4 a început cu o veste proastă: picajul încasărilor din TVA. Sumele colectate din TVA au revenit în octombrie în teritoriul negativ, înregistrând o scădere de 4,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, după mai bine de un an de creşteri neîntrerupte.

Octombrie a fost o lună marcată de impactul pe care avalanşa de ştiri externe negative şi deprecierea leului l-au avut asupra consumatorilor, afirmă reprezentanţi ai pieţei de retail.

Evoluţia nefavorabilă a încasărilor din TVA aruncă o umbră de îndoială cu privire la modul în care creşterea taxei la 24%, care a salvat deficitul bugetar în 2010 şi 2011, va ajuta bugetul şi anul viitor, având în vedere ţinta extrem de ambiţioasă de reducere a deficitului la 1,9% din PIB (pe metodologia românească - cash).

TVA este cea mai importantă resursă pentru bugetul de stat şi a doua sursă de bani pentru bugetul consolidat, după contribuţiile sociale. Finanţele estimează pentru acest an încasări din TVA de aproximativ 47 mld. lei, cu 19% peste sumele colectate anul trecut. Pentru 2012 autorităţile mizează pe venituri din TVA de 49,6 mld. lei, în creştere cu 6% faţă de 2011.

Imaginea unui trend descendent al încasărilor din TVA s-a conturat imediat după epuizarea efectului de bază în luna august 2011. Iar în septembrie s-a declanşat semnalul de alarmă, ritmul de creştere al încasărilor din TVA coborând sub pragul de 10%, după creşteri de 30-40% în prima parte a anului.

"Ne aşteptam la scăderea încasărilor din TVA după epuizarea efectului de bază pozitiv pe seama majorării TVA-ului, pentru că autorităţile nu au făcut progrese în combaterea evaziunii fiscale, aşa cum s-a observat şi din evoluţia ratei implicite a TVA-ului. Scăderea încasărilor din TVA în octombrie este cu atât mai îngrijorătoare cu cât avem semnale că ar fi crescut consumul în această perioadă, ceea ce ar fi trebuit să determine o creştere a încasărilor de TVA comparativ cu performanţele de anul trecut", afirmă Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Atingerea ţintei de deficit bugetar pentru 2012 se poate realiza fie prin "progrese notabile" în restructurarea sectorului bugetar şi reducerea evaziunii fiscale sau prin varianta cea mai nocivă şi cea mai facilă pentru autorităţi, adică reducerea cheltuielilor de capital, care ar afecta însă perspectivele de creştere economică sustenabilă pe termen lung, apreciază Hăncilă.

Dar există şi riscul ca autorităţile române să urmeze modelul Ungariei, care a majorat TVA la 27%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

Cum au evoluat încasările din TVA

Veniturile bugetare şi încasările din TVA au crescut neîntrerupt de la jumătatea anului 2010, când a fost majorată cota cu cinci puncte procentuale, la 24%, şi până în vara acestui an. Însă în a doua parte a anului ritmul a încetinit, pentru ca în octombrie sumele colectate din TVA să intre pe scădere.

Pe ansamblul anului trecut, încasările din TVA au urcat cu 14,3% comparativ cu 2009, la 39,2 mld. lei, în condiţiile majorării cotei cu cinci puncte procentuale. Situaţia colectărilor s-a schimbat astfel la 180 de grade faţă de evoluţia din 2009, când sumele colectate din TVA s-au prăbuşit cu 16%.

Dar, în timp ce majoritatea ţărilor europene au ieşit la liman, economia României a continuat să se zbată în recesiune şi în 2010 în absenţa redresării consumului intern, înregistrând o scădere de 1,3%, după prăbuşirea de 7% din 2009.

Deficit bugetar în grafic în 2011

Bugetul general consolidat a înregistrat în octombrie un excedent de 405,8 mil. lei, fiind pentru a treia oară în acest an când veniturile lunare au depăşit cheltuielile. Bugetul a mai fost pe plus în lunile ianuarie şi aprilie. În octombrie veniturile au totalizat 17,1 mld. lei, în timp ce cheltuielile au fost de 16,7 mld. de lei. Pe ansamblul primelor zece luni din acest an, deficitul bugetar a fost de aproape 13,3 mld. lei, reprezentând 2,42% din PIB. Ţinta de deficit bugetar a fost setată pentru acest an la 4,4% din PIB (24 mld. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO