Eveniment

Alegere surpriză: Ben Bernanke, fost guvernator al FED, extrem de criticat pentru gestiunea crizei de acum un deceniu, a primit alături de alţi doi profesori premiul Nobel pentru economie pentru cercetările privind Marea Criză şi motivele care au dus la o prăbuşire atât de profundă

Alegere surpriză: Ben Bernanke, fost guvernator al FED,...

Autor: Ştefan Stan

10.10.2022, 16:55 629
Fostul preşedinte al Rezervei Federale Ben Bernanke, Douglas Diamond şi Philip Dybvig au primit luni Premiul Nobel pentru economie pentru activitatea lor în domeniul băncilor şi al crizelor financiare.
 
Cei trei economişti americani au fost recompensaţi de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe pentru activitatea lor de la începutul anilor 1980, despre care institutul a spus că a pus bazele înţelegerii noastre moderne a motivelor pentru care băncile sunt necesare, a principalelor lor vulnerabilităţi şi a modului în care prăbuşirea lor poate alimenta crizele financiare.
 
Bernanke, care a condus banca centrală a SUA în timpul crizei financiare mondiale din 2008, a primit premiul pentru cercetările sale privind Marea Criză. Lucrările sale au arătat că retragerile simultane masive de bani din bănci de către clienţi a fost un motiv decisiv pentru care criza a devenit atât de gravă şi de înrădăcinată.

"Oamenii văzuseră că băncile dau faliment, dar se credea că este mai degrabă o consecinţă a crizei decât o cauză a acesteia", a declarat economistul John Hassler, care face parte din comitetul Nobel, în cadrul unei conferinţe de presă. "Acum, opiniile lui Bernanke au devenit înţelepciunea convenţională".

Cercetările lui Diamond şi Dybvig au arătat că băncile ajută la rezolvarea tensiunilor dintre debitori şi economişti, ale căror obiective pot fi divergente. Cei care se împrumută vor să ştie că nu vor trebui să îşi ramburseze datoriile prea curând, în timp ce cei care economisesc doresc un acces rapid la fonduri în caz de urgenţă. În timp ce acest rol de intermediar este important, îi face pe creditori vulnerabili în cazul în care încep să circule zvonuri despre poziţia lor financiară, au constatat Diamond şi Dybvig.

Bernanke, care a fost la conducerea Fed din 2006 până în 2014, a jucat un rol cheie în gestionarea crizei din acea perioadă.

În perioada în care Bernanke a ocupat funcţia de preşedinte, banca centrală a iniţiat un program de relaxare cantitativă, cumpărând active pentru a contribui la stimularea creşterii economice.

De asemenea, a îmbunătăţit comunicarea cu publicul cu privire la modul de gândire şi intenţiile băncii centrale. Aceste abordări sunt acum o practică standard a Fed de stabilizare a pieţelor şi de susţinere a economiei.

Cu toate acestea, eşecul Fed şi al Trezoreriei SUA de a salva Lehman Brothers de la colaps a fost subiectul unor dezbateri semnificative. Implozia băncii de investiţii în septembrie 2008 este considerată un punct de cotitură în criză.

"Există o mulţime de întrebări cu privire la modalităţile legale prin care autorităţile de reglementare din SUA ar fi putut rezolva problema Lehman, iar unii susţin că era practic imposibil pentru ele să o facă", a declarat Diamond luni. "Dar dacă ar fi găsit o modalitate, cred că lumea ar fi avut o criză mai puţin gravă decât a avut".

Paul Krugman, un economist laureat al premiului Nobel şi editorialist de lungă durată la New York Times, şi-a exprimat sprijinul faţă de beneficiari pe Twitter.

"Acesta este un premiu pe care mulţi dintre noi se vor bucura să îl vadă", a spus el. "Este o de o importanţă practică uriaşă - poate chiar mai mult pe măsură ce ramificaţiile înăspririi monetare şi creşterea dolarului declanşează mai multe crize."

Bernanke este acum un membru senior la think-tank-ul Brookings Institution, Diamond este profesor la Universitatea din Chicago, în timp ce Dybvig este la Universitatea Washington din St. Louis.

Premiul Nobel, cunoscut oficial sub numele de Premiul Sveriges Riksbank pentru Ştiinţe Economice, este însoţit de o recompensă de 10 milioane de coroane suedeze (885.370 de dolari) care va fi împărţită în mod egal între laureaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO