Eveniment

Alegerea lui Boc: solutie comoda, de avarie sau sfidarea Parlamentului?

17.12.2009, 23:16 18

Desemnarea lui Emil Boc ca premier este cea mai comoda solutiepe care o avea la indemana presedintele Traian Basescu. Explozivulpresedinte, care ne-a obisnuit pana acum cu numiri spectaculoase(vezi desemnarea unui membru al PSD la SRI), cu rasturnari desituatii la fel de interesante (vezi alianta cu PSD de la inceputulanului trecut pe care a calificat-o drept "majoritatea transparentape care mi-o doream"), a recurs la o solutie facila si se va vedeacurand daca nu va fi si dezamagitoare.

Trebuie remarcat ca, dupa fiecare runda de alegeri, cei carecastiga mizeaza, in primul rand, pe o schimbare, fie de strategie,fie de oameni. Explicatia este simpla pentru politologi. Fiecareschimbare aduce cu ea o noua speranta. Sperand, oamenii acorda osansa noii puteri.

Traian Basescu a ales sa-l mentina pe Boc ca prim-ministru si,probabil, o parte a echipei sale de acum va continua la PalatulVictoria. A fost presedintele comod sau a avut o strategie?

"Presedintele Traian Basescu este acelasi. La validarea celuide-al doilea mandat a spus ca a inteles ceva din primul mandat.Poate a inteles, dar nu a inteles ceva in legatura cu Parlamentul.Aceasta propunere a fost facuta ca un avertisment la adresaParlamentului, anume ca nu-i va mai tolera, in viitor, manevrele pecare le-a facut pana acum. Trebuie amintit ca Emil Boc a fostinlaturat printr-o motiune de cenzura. Or, prin ceea ce a facut,Basescu vrea sa dovedeasca Parlamentului ca lunile de lainlaturarea lui Boc pana la reinscaunarea lui nu au insemnat nimicsi ca Parlamentul nu inseamna nimic", crede profesorul de stiintepolitice Cristian Parvulescu.

"Traian Basescu nu s-a gandit mult la varianta Emil Boc. Acestaa fost planul sau dintotdeauna", crede si profesorul Daniel Barbu,care sustine ca Boc este "omul fara insusiri" care poate fi folositmereu de Traian Basescu.

"Basescu nu putea gasi om mai docil in PD-L decat Boc. Pana siElena Udrea ar fi dezvoltat anumite semne de independenta. TraianBasescu l-a lasat in 2005 la sefia PD-L ca sa-i pastreze loculpentru atunci cand se va intoarce si il tine la Palatul Victoria,unde se stie ca Basescu ia deciziile", crede Barbu.

Stelian Tanase, analist politic si profesor de stiinte politice,opineaza ca urgenta l-a determinat pe Basescu sa aleaga cea mai laindemana solutie. Tanase se mira de ce presedintele nu s-a ganditmai din vreme la o varianta de guvernare noua, cu atat mai mult cucat exista premisa ca ar putea castiga. "Este, intr-adevar, cea maicomoda solutie pe care o avea la indemana. Banii de la FMI trebuieluati repede, iar Basescu a vrut sa arate ca se grabeste. Insa credca Boc poate fi inlocuit oricand, pentru ca, daca Basescu ii ceresa demisioneze, Boc se va executa imediat, el nu este Tariceanucare, avand un partid in spate, sa poata invoca Constitutia carespune ca presedintele nu poate demite premierul. Depinde de cum vaevolua criza. Basescu vrea sa ia imprumutul de la FMI, sa arateOccidentului ca este responsabil si se misca repede. Dupa ce va filuat banii si pe fondul nemultumirilor populatiei, Boc ar putea fischimbat. Acest guvern este pompierul de serviciu", crede StelianTanase.

El remarca insa slabiciunea acestui guvern si faptul ca ii va fiinfinit mai greu sa-si treaca legile decat simpla investitura.

Cristian Parvulesc crede ca acest lucru va fi "corectat" prinracolari masive: "Jocul lui Basescu va continua periculos. Nuexclud ca, peste cativa ani, sa avem un mare partid si o opozitieextrem de fragmentata".

Pentru Stelian Tanase, sustinerea opozitiei nu va fi doar lavedere. Altii vor sustine acest guvern discret, fapt care pune indiscutie si legea alegerii uninominale a parlamentarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO