Reuters: O coaliţie pro-occidentală ar putea probabil forma un guvern
► Social-democraţii, partidul de stânga aflat la guvernare în România, pare să câştige cele mai multe voturi în alegerile parlamentare, respingând o mişcare de extremă dreapta, scrie Reuters pe baza rezultatelor parţiale de la alegeri.
► Dacă rezultatele finale confirmă numărătoarea preliminară, o coaliţie prooccidentală condusă de PSD ar avea probabil suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern, deşi extrema dreaptă ar fi o forţă substanţială în legislative, scrie Reuters.
► Cu toate acestea, o coaliţie largă ar fi dificil de format pe fondul dezacordurilor privind reformele şi măsurile necesare pentru a ţine în frâu deficitul bugetar uriaş al ţării, în prezent cel mai mare din UE, de 8% din producţia economică.
► Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babeş-Bolyai, a declarat că PSD ar juca probabil un rol central în orice discuţii de coaliţie.
► Dar rezultatele au indicat „cel mai fragmentat spectru politic din 1990 încoace”, a spus el, reflectând adâncirea diviziunilor sociale în România, care are unele dintre cele mai sărace regiuni din UE.
► Cine ajunge să formeze guvernul va depinde de câştigătorul alegerilor prezidenţiale, deoarece preşedintele desemnează un prim-ministru, iar calendarul pentru acest lucru este neclar, după ce CCR a amânat vineri o decizie privind anularea sau nu a primului tur al votului prezidenţial până pe 2 decembrie.
FT: Partidele majoritare din România sunt pe cale să păstreze controlul asupra Parlamentului, în ciuda câştigurilor mari ale grupurilor naţionaliste de extremă dreapta
► Partidele majoritare din România sunt pe cale să păstreze controlul asupra Parlamentului ţării în urma alegerilor legislative din ţară, în ciuda câştigurilor mari ale grupurilor naţionaliste de extremă dreapta, scrie FT.
► Alegerile de duminică au avut loc după ce un candidat naţionalist pro-rus a obţinut victoria în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România de luna trecută.
► Cu 22,5%, PSD, partidul de centru-stânga al premierului Marcel Ciolacu, a obţinut cea mai mare parte a voturilor în alegeri, potrivit datelor electorale, cu aproape toate voturile numărate luni, urmat de grupul naţionalist de extremă-dreapta AUR, cu 18%.
► Partidele discutau opţiuni pentru a menţine în afara guvernului forţele de extremă dreapta în creştere, care au obţinut o treime din totalul voturilor. în afară de AUR, partidul populist prorus SOS România şi nou-venitul Partid al Tinerilor (POT) au depăşit pragul de 5% pentru a obţine locuri parlamentare, cu 7,7% şi, respectiv, 6,3%.
► Partidul PNL, partenerul de coaliţie de centru-dreapta al PSD în guvernul precedent, a obţinut 14 procente, iar grupul liberal USR 12 procente. O altă forţă de centru-dreapta, formaţiunea de etnie maghiară UDMR, a obţinut puţin peste 6 procente, completând o majoritate potenţială strânsă a partidelor principale.
► Analiştii au declarat că sunt posibile o varietate de opţiuni pentru formarea unui nou guvern fără grupurile naţionaliste de extremă dreapta, inclusiv o coaliţie largă care să implice PSD sau o administraţie minoritară de centru-dreapta.
Presa franceză: Social-democraţii proeuropeni au ajuns pe primul loc, dar extrema dreaptă îşi confirmă progresul puternic
► Social-democraţii proeuropeni au ajuns pe primul loc la alegerile legislative de duminică din România, dar extrema dreaptă îşi confirmă progresul puternic, cufundând în incertitudine acest stat vecin al Ucrainei, membru al UE şi NATO. PSD, care a guvernat până acum cu liberalii, a strâns 22,4% din voturi, înaintea celorlalte partide, după rezultate aproape complete (au fost numărate peste 99% din circumscripţii).
► Cu toate acestea, toate forţele de extremă dreapta la un loc sunt de peste 31%, triplu faţă de alegerile anterioare din 2020. într-o succesiune fără precedent, aceste alegeri vin la o săptămână după succesul surprinzător al candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, rezultat care a stârnit temeri în vestul continentului cu privire la poziţionarea strategică a României.
► Alegerile legislative nu au permis „clarificarea” situaţiei, consideră politologul Cristian Pîrvulescu. „Ne confruntăm cu un Parlament extraordinar de fragmentat, care prezintă multe riscuri” şi prefigurează negocieri dificile pentru formarea unui guvern, a spus el pentru AFP.