Eveniment

Alegeri istorice în cadrul Amazon: Muncitorii încearcă să creeze primul sindicat din Statele Unite al companiei. Preşedintele Joe Biden îi transmite retailerului să nu se amestece în decizia angajaţilor

„Nu ar trebui să existe niciun fel de intimidare, constrângeri, ameninţări şi propagandă anti-sindicalizare”, a declarat liderul de la Casa Albă

„Nu ar trebui să existe niciun fel de intimidare, constrângeri, ameninţări şi propagandă anti-sindicalizare”, a declarat liderul de la Casa Albă

Autor: Eduard Ivanovici

01.03.2021, 13:52 269

Preşedintele american Joe Biden şi-a manifestat susţinerea pentru crearea primului sindicat Amazon din Statele Unite, conform Financial Times.

„Este o alegere extrem de importantă, pe măsură ce SUA se confruntă cu pandemia de coronavirus şi criza economică, fapt ce scoate la iveală gravele disparităţi care încă există în ţara noastră”, a declarat liderul de la Casa Albă.

La începutul lunii trecute, aproximativ 6.000 de angajaţi din cadrul unei fabrici Amazon din Bessemer, Alabama, au început să efectueze unul dintre cele mai mari eforturi de creare a unui sindicat din cadrul companiei. Muncitorii au notificat încă din noiembrie Consiliul Naţional pentru Relaţii de Muncă (National Labor Relations Board - NLRB) cu privire la faptul că plănuiesc să fie reprezentanţi de Sindicatul pentru Comerţ En-gros şi Retail (RWDSU).

Voturile au fost exprimate pe 8 februarie şi vor fi primite de biroul regional al NLRB până pe 29 martie, urmând să fie numărate în ziua următoare.

Ultimul efort de sindicalizare, apărut în urmă cu şapte ani în statul Delaware, a fost oprit rapid de companie. Recent, Amazon a angajat aceeaşi firmă care a învins angajaţii în 2014 şi le-a transmis muncitorilor din Alabama să voteze „NU” în cadrul alegerilor.

„Nu ar trebui să existe niciun fel de intimidare, constrângeri, ameninţări şi propagandă anti-sindicalizare. Fiecare angajat ar trebui să aibă dreptul de a forma un sindicat. Aşa că faceţi-vă vocea auzită”, a adăugat Joe Biden.

Amazon numără peste 800.000 de angajaţi în Statele Unite, iar forţa de muncă a companiei depăşeşte 1.300.000 de oameni la nivel mondial. În prezent, gigantul creat de Jeff Bezos este a treia cea mai valoroasă firmă din lume, cu o capitalizare bursieră de 1.557 de miliarde de dolari, fiind întrecut doar de Apple, Saudi Aramco şi Microsoft. Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Bezos deţine o avere netă de 181 mld. dolari. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO