Eveniment

Alegeri parlamentare 2016. Despre ce au vorbit politicienii la vot: prosperitate, pace, identitate şi speranţă

Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a spus că a votat pentru o Românie „prosperă şi puternică“

galerie foto

Autor: Bianca Dorobanţu

12.12.2016, 00:07 218

Cei mai importanţi politicieni de pe scena politică românească -  preşedintele, premierul, lideri de partide, foşti preşedinţi sau primari - s-au prezentat încă de ieri dimineaţă la urne pentru a-şi exprima votul.

La ieşirea de la urne, mesajul lor unitar a fost să sublinieze însemnătatea alegerilor parlamentare pentru următorii patru ani, îndemnând totodată alegătorii să-şi exercite dreptul la vot, act care este crucial pentru o democraţie.

În timp ce preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a spus că a votat pentru o Românie „prosperă şi puternică“, premierul Dacian Cioloş a menţionat faptul că votul este un mijloc prin care alegătorii pot transmite aleşilor mesajele lor cele mai importante.

Cioloş a făcut referire şi la tineri şi a transmis că lucrurile trebuie făcute mai bine în ţară, inclusiv pentru cei din diaspora şi care poate vor să revină acasă.

„Cel mai important azi este ca lumea să iasă la vot, indiferent ce opţiune politică au, pentru ca rezultatul să fie unul reprezentativ. Azi e ziua în care alegătorii pot să transmită cele mai importante mesaje. Desigur, e importantă consultarea şi pe parcursul guvernării, dar e important ca cei care dau mandat şi apoi vor avea toată legitimitatea să urmărească că mandatul e pus în aplicare. Această libertate de a ne putea alege reprezentanţii, să nu desconsiderăm acest drept câştigat greu“, a declarat premierul Dacian Cioloş, conform Mediafax.

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE şi al Senatului, a declarat că a votat pentru o Românie care să îşi regăsească demnitatea şi pentru posperitate.

„Consider că suntem într-un moment foarte important pentru evoluţia României, pentru evoluţia viitoare în sensul democratic, în sensul respectării drepturilor şi libertăţilor. Îmi doresc ca votul de astăzi al românilor să fie pentru o Românie care să îşi regăsească identitatea, să îşi regăsească demnitatea şi inte­resul naţional, pentru prosperitatea tuturor. De aceea crezul meu este că prin acest vot putem să redăm România românilor“, a spus preşedintele Senatului.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru creştere econo­mică, salarii şi pensii mai mari, îmbunătăţirea situaţiei din sănătate şi un guvern competent să pună în aplicare măsurile, susţinând că speră ca românii să facă diferenţa între „realitate şi vorbe“.

„Am votat pentru creşterea economiei, pentru locuri de muncă, pentru pensii şi salarii mai mari, pentru a îmbunătăţi situaţia din sănătate şi educaţie, pentru ca tinerii să aibă locuri de muncă bine plătite, pentru un program de readucere la viaţă a satului românesc pentru a ne hrăni cu roadele pământului nostru, nu cu importuri. Am votat pentru o guvernare competentă care să le poate face pe toate acestea începând de mâine. Sper ca românii să facă diferenţa între realitate şi vorbe şi între manipulare şi adevăr“, a declarat Liviu Dragnea, după ieşirea de la urne.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a spus că a votat cu gândul că în urma alegerilor se va forma un guvern eficient şi, de asemenea, că este „convins“ că Elena Udrea poate să intre în Parlament.

„În primul rând am votat cu gândul că în urma acestor alegeri vom avea un guvern eficient. Eficient în a utiliza banii europeni, de exemplu, care ar crea locuri de muncă. Am votat cu gândul la un guvern care să genereze politici pe cele trei mari domenii în care dacă nu facem ceva România va avea probleme în viitor, adică: natalitate, educaţie, sănătate“, a declarat Traian Băsescu, la ieşirea din secţia de votare.

Traian Băsescu a afirmat că a votat şi cu gândul la o majoritate parlamentară care să nu încerce să pună justiţia sub control politic.

„Şi în sfârşit am votat cu gândul la o majoritate care să nu încerce să pună sub control politic justiţia şi pe de altă parte cu gândul la o justiţie care să înţeleagă că respectarea drepturilor fundamentale este urgenţa zero în construirea unui stat de drept“, a mai spus preşedintele PMP.

În acelaşi timp, fostul preşedinte Ion Iliescu a spus la ieşirea de la urne că a votat cu PSD, deşi legea prevede că în ziua votului campania electorală este interzisă, îndemnân­du-i pe români să iasă la vot: „Am votat pentru pace. (...) Am votat, cred că nu e un secret, pentru PSD“.

Ion Iliescu a schimbat subiectul, după ce un jurnalist prezent i-a atras atenţia că s-a încheiat campania electorală.

„Sper să se consolideze nişte procese care au evoluat într-un sens pozitiv, să fie limitate o serie de devieri de la mersul lucrurilor, aşa cum doreşte lumea, şi să ofere viitoarea compo­nenţă a parlamentului cu mai multă satisfacţie oamenilor şi mai ales oamenilor care duc greul, cei care au venituri mici, care se descurcă greu cu ele. Rămâne pentru noi o problemă majoră ca mersul ţării, datele pe ansamblu să se reflecte şi în viaţa oamenilor şi în viaţa mai bună a celor mulţi“, a mai spus fostul şef al statului.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a precizat la ieşirea de la urne că a votat pentru o majoritate parlamentară care să susţină un guvern sensibil şi atent la problemele din Bucureşti.

„Am votat cu foarte mare încredere pentru un parlament eficient, pentru o majoritate parlamentară care să susţină un guvern căruia să-i pese de România, un guvern sensibil şi atent la problemele Capitalei. Am votat cu gândul la o colaborare bună cu viitorul guvern şi prin care obiectivele strategice şi importante ale Bucureştiului să fie finalizate într-un timp rapid: extinderea centurii, urgentarea lucrărilor la metrou şi construirea spitalului republican“, a spus Firea.

Liderul Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan: „Am votat pentru o nouă clasă politică, pentru un viitor mai bun, am convingerea că azi va fi o zi istorică pentru România“.

Fostul premier al României, Victor Ponta: „Am votat hotărât pentru români, pentru mocirlă, cum le place lor să spună. Azi ne luăm ţara înapoi de la stăpâni“.

Alina Gorghiu, liderul PNL, aflat la Timişoara, a îndemnat la vot: „Votez pentru familia mea, copilul meu, pentru toţi oamenii pe care nu vreau să-i dezamăgesc, am votat pentru speranţă şi nu resemnare, pentru soluţii realist, nu fantezii. Orice strategie pentru absenteism este istorie, să vină să voteze pentru viitorul României“.

Ca diferenţe faţă de ultimele alegeri legislative, din 2012, au fost introduce câteva noutăţi la votul din acest an, printre care votul prin corespondenţă în diaspora, numărătoarea voturilor în secţii înregistrată audio-video, un număr mai mic de parlamentari şi alegerea pe listă.

Alegerile de ieri au fost organizate şi s-au desfăşurat după o nouă lege electorală, adoptată în 2015, faţă de scrutinul din 2012, parlamentarii fiind aleşi acum pe listă şi nu uninominal, metodă folosită ultima dată în 2004.

Noua legislaţie electorală prevede un număr mai mic de senatori şi deputaţi, faţă de vechea legislatură. Scăderea a rezultat după ce norma de reprezentare pentru deputaţi a fost stabilită la 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori. Astfel, românii au ales, ieri, 326 deputaţi, dintre care 18 ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Viitorul Parlament va număra după alegeri 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO