Eveniment

Alegeri parlamentare 2020. Partidele încep negocierile cu rezultatele votului pe masă. PNL, UDMR şi USR Plus s-au pus de acord că vor să guverneze, dar fiecare vine cu propriile condiţii

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Răzvan Botea

09.12.2020, 07:30 1180

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Am trimis Constituţia preşedintelui. PSD trebuie să fie la guvernare şi să dea premierul.

Partidele au început nego­cierile cu rezultatele votului pe masă. Biroul Electoral Central a transmis rezul­tatele numărării a peste 99% dintre voturi şi situaţia începe să fie limpede: PSD este câştigătorul alegerilor cu aproape 30% din voturi, PNL are circa 25% din voturile valabil exprimate, USR-Plus aproximativ 16% şi AUR, partidul înfiinţat în urmă cu un an, are peste 9%. UDMR a mai trecut pragul electoral cu aproape 6% din voturile valabil exprimate.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, dar care nu vrea să fie premier, a sugerat că, potrivit Constituţiei, social-democraţii trebuie să dea premierul în calitate de câştigători ai alegerilor. El a precizat luni seară la Aleph News că prima sa opţiune pentru fotoliul de prim-ministru este Alexandru Rafila, însă Rafila trebuie să primească votul în interiorul partidului.

„PSD trebuie să fie la guvernare şi să dea premierul”, transmite Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

Potrivit Constituţiei României, preşedintele este obligat să desemneze un premier din partidul care a luat peste 50% din voturi. În condiţiile date, în care niciun partid nu a trecut de 30% din opţiunile electoratului, preşedintele poate desemna premierul pe care îl crede de cuviinţă şi care poate forma o majoritate în parlament.

La alegerile din 2008 PSD a câştigat alegerile, însă preşedintele Traian Băsescu a spus că nu numărul voturilor contează, ci numărul mandatelor. Prin urmare el şi-a făcut o majoritate căutând alianţa în parlament. L-a desemnat premier pe Emil Boc, iar el, cu ajutorul preşedintelui, a găsit majoritatea.

De asemenea, la alegerile legislative din 2004 câştigătorul a fost tot PSD, însă acelaşi preşedinte, Traian Băsescu, a smuls din braţele PSD Partidul Umanist Român al lui Dan Voiculescu, care candidase într-o alianţă cu PSD, şi l-a adus într-o coaliţie cu PNL şi PD şi astfel au avut o majoritate parla­men­tară.

Traian Băsescu a numit la vremea respectivă acest gest care a uluit lumea politică drept „soluţia imorală”, dar, după cum se vede, moralitatea nu are ce căuta în politică. Prin urmare, a-i cere acum preşedintelui Iohannis să fie moral şi să desemneze un premier din partea PSD, atâta vreme cât este limpede că PSD nu poate formă o majoritate parlamentară, nu este o soluţie care să fie de luat în seamă. Indiferent de ce spune preşedintele PSD Marcel Ciolacu, pâinea şi cuţitul sunt în mâinile preşedintelui Iohannis, care va desemna un premier care este obligat, potrivit Constituţiei, să găsească majoritatea parlamentară.

O altă surpriză a fost numirea premierului interimar Nicolae Ciucă, după demisia lui Ludovic Orban, în urma rezultatului sub aşteptări obţinut de liberali. Ciucă va conduce guvernul din poziţia de interimar până se concretizează o coaliţie de guvernare care să dea premierul şi guvernul României.

Încă nu este foarte clar cine va fi propunerea liberalilor pentru funcţia de prim-ministru. Nicolae Ciucă ar putea fi una dintre opţiuni. Datele arată că cele mai mari şanse de a forma o coaliţie de guvernare, care să aibă o majoritate în parlament, este la PNL, USR-Plus şi UDMR, care, după redistribuirea voturilor pentru cei care nu au trecut pragul electoral, ar putea avea majoritate în legislativ.

Toate cele trei părţi au declarat că sunt gata să-şi asume guvernarea, însă fiecare cu pretenţiile lor în negocieri, care se anunţă a fi dure. Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că vrea să intre la guvernare, însă cu miniştri UDMR în cabinet.

La rândul lor, cei din USR-Plus au venit cu propunerea de premier – Dacian Cioloş – şi cu un document de 44 de pagini privind condiţiile participării la guvernare.

Fără oricare dintre cele două partide, PNL nu poate spera la o majoritate cât de cât solidă în parlament. Dan Barna, copreşedintele USR-Plus, a lăsat să se înţeleagă că propunerea lui Nicolae Ciucă pentru postul de premier nu ar fi binevenită.

„Aştept să avem consultările la Cotroceni şi în urma acestor consultări vom vedea şi care va fi poziţia noastră. Ca principiu, suntem o ţară europeană, nu neapărat soluţia militară este cea mai bună, dar hai să avem aceste consultări şi vedem apoi despre ce discutăm”, a spus Barna, citat de Mediafax.

Rezultatele parţiale de la BEC, în urma numărării voturilor din 99% dintre secţiile de votare, arată că PSD a câştigat alegerile parlamentare cu 29% la Camera Deputaţilor şi aproape 30% la Senat. PNL, pe locul 2, a luat puţin peste 25% la Camera Deputaţilor şi aproape 26% la Senat, în vreme ce USR-Plus a luat peste 15% la Senat şi Camera Deputaţilor.

Surpriza alegerilor, partidul AUR, a luat circa 9% din voturile alegătorilor la Senat şi Camera Deputaţilor, în vreme ce UDMR se apropie de 6%.

Marii pierzători ai acestor alegeri sunt Victor Ponta şi Călin-Popescu Tăriceanu, care şi-au unit forţele după eşecul de la alegerile locale, pentru a intra în Parlament la alegerile legislative. Pro România, care a absorbit ALDE al lui Călin Popescu Tăriceanu, a obţinut un scor de puţin peste 4% la cele două camere din parlament.

PMP, partidul lui Traian Băsescu, a ratat la limită intrarea în parlament, arată ultimele date de la BEC, înainte de închiderea ediţiei ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO