Aleph Story

ALEPH STORY: Intrăm sau nu în carantină? O discuţie cu Felix Drăghici, Aleph News şi Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar

26.11.2020, 18:22 941

FINI: Sunteţi la Aleph Story. În fiecare zi de la ora 18:00 pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar. Avem o discuţie cu Aleph News despre problemele economice-politice de business care sunt acum în societate. Azi discutăm cu Felix Drăghici. Carantinăm sau nu economia. Fiind în campanie electorală, Victor Ponta şi Marcel Ciolacu de la PSD au spus că imediat după alegeri preşedintele Klaus Iohannis şi PNL vor închide economia ca în martie. Pe de altă parte, ieri Klaus Iohannis a dat asigurări că nu se va întâmpla.

FELIX: Cea mai mare problemă rămâne deficitul bugetar pe care România îl are şi în acest moment. Am vorbit de asta în vară, că se va duce spre 100 miliarde. Atunci era la 70 miliarde. România ar urma să fie şi în 2021 ţara cu cel mai mare deificit bugetar din UE, este afirmaţia lui Daniel Dăianu şi pare totuşi că au picat pe subiect de fiecare dată. Asta e motivaţia care îl împiedică pe Iohannis să se gândească la o carantinare. Ieri a explicat ce înseamnă carantinarea zonală. E vorba de porţiuni din Bucureşti, Bucureştiul real, ăla care se întinde peste drum de barieră, spre Voluntari, Mogoşoaia, cu insucces aş spune însă, vorbim despre o temă electorală la îndemnă pentru că este o convingere populară că se va închide. Această contractare ne convinge să ne gândim că 2021 va fi un an normal, cu vacanţe fireşti, cu o creştere economică. Dar nu va fi aşa.

FINI: Aceste 10 mii de cazuri pe zi au intrat în cotitidan. Nu ne mai speriem de această cifră.

FELIX: Nu ne mai speriem că acum avem 34 de mii de teste. Cele 50 de mii de teste ale lui Orban nu au loc dintr-un motiv absolut ciudat, nu există că cică nu există cerere. E foarte straniu.

FINI: Această pandemie nu se rezolvă cu testele. Oricât de mult vrem noi. Noi nu suntem Slovenia să testăm pe toată lumea

FELIX: Cehia va fi pe acel traseu. În România nu cred că ar funcţiona, mobilitatea este foarte mare. Mai ales în Bucureşti.

FINI: Crezi că după alegeri ne-am permite închiderea?

FELIX: Nu ne permitem multe, dar evident că România nu e în cea mai bună poziţie economică, mai ales că urmează cei mai buni ani. Aceste miliarde din acest fond de dezvoltare, 80 miliarde, banii ăştia ar urma să schimbe faţa economiei. Problema e ce ţară schimbă, că dacă plecăm după un 2021 care va fi cu încă 20 miliarde minus.

FINI: Deficitul bugetar se va apropia de 100 de miliarde de lei, rotunjit înseamnă 20 de miliarde de euro. La anul la fel vom avea deficit peste 7% din PIB. În doi ani am cheltuit aproape 40 de miliarde de euro.

FELIX: Mi-aş dori să nu se întâmple previziunile tale. Vorbim despre incompetenţă, capacitatea de a avea o gândire pe termen mediu măcar e atât de mică. Suntem o ţară de impostori. Virgil Popescu zice că jumătate dintre măşti nu protejează. E o problemă gravă. Banii pe care el i-a gestionat au produs jumătatea de măsură. Vorbim despre sute de miliarde furate despre care oamenii sunt minţiţi. Statul trebuie să ia masuri, să-i pedepsească pe vinovaţi.

FINI: Statul, Guvernul, Ministerul Economiei a garantat producţia de măşti locală şi acest producător nu are niciun sprijin.

FELIX: Cel mai probabil e vorba de taxe, cunostiinţe, relaţii care funcţionează cel mai bine în România. Iohannis vorbeşte despre PSD, duşmanul favorit. Fără să fim în zona de simpatie, practic ajungem să fim obosiţi de preşedintele care vorbeşte doar de PSD, în loc de planurile pentru aceşti 80 de miliarde.

FINI: Felix, mulţumesc. Atât a fost Aleph Story de astăzi. O discuţie socio-politico-economică despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO