Aleph Story

ALEPH STORY: ,,Suntem oameni, nu oameni şi femei”. De ce trebuie să oprim violenţa împotriva femeilor. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Costi Mocanu, editor-prezentator ŞTIU.

25.11.2020, 18:20 441

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18:00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF, o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, fie că este politic, social, cultural, economic sau de business.

Astăzi, o discuţie între Adelina Mihai, ZF, şi Costi Mocanu, Aleph News - ŞTIU, principalul program al noului post de televiziune.


Adelina: ZF şi Aleph News, cel mai nou post de TV, lansează Aleph Stories, un set de interviuri care arată cele mai puternice subiecte dezbătute la ŞTIU. Azi e ziua eliminării violenţei împotriva femeilor, tema principală la Aleph News şi la ŞTIU.

Adelina: Sunt multe femei din corporaţii, din top management, care sunt victime ale violenţei şi care aşteaptă până în ultima clipă până raportează.

Costi: Să ne rupem de România rurală, de tradiţiile neamului în care femeie era bătută, chiar dacă nu ştia de ce. Corect e că dacă tu nu ştiai de ce, ea cu siguranţă ştie. Să nu mai avem ştirile de 17.00, să ne uităm la 11 seara, să ieşim cu toţii indiferent de sex, pasiuni, orientări, plăceri, să ne sinţim bine. Pentru că am copii şi îmi doresc să crească într-o altfel de lume. Într-o lume mai deschisă, pretenoasă, înţelegătoare, iubitoare. Sunt o mie de motive, pentru că eşti colega mea. Pentru că am multe colege aici şi ne simţim bine unii cu ceilalţi. Mergând în trafic, uitându-mă pe stradă, la TV, văd claxoane, fluierături, „alo păpuşa”, continuă să fie lucrurile astea în România. Şi dacă putem să umblăm la noi înşine întâi de toate, ca să ne schimbăm, e minunat. Preţuindu-te pe tine mă preţuiesc şi pe mine.

Costi: Când eram eu mai mic, la mine în cartier el o mai bătea pe ea chiar pe stradă, în faţa restaurantului. Când venea poliţia, am un prieten din copilărie care a fost poliţist. A vrut să intervină şi în momentul ăla, s-a oprit din a-şi lua pumni şi i-a zis: „Nu te băga, e familia mea, ne rezolvăm noi lucrurile cum ştim noi.”

Costi: Ruralul înseamnă altceva. E tradiţia veche: „Hai că trebuie să ne rupem. Ea tace, îndură şi încasează. Aşa e datul. Lasă-l în pace”, era un ideal al mamelor de fete. Aduce bani acasă, nu bea, nu o bate. Asta trebuie să dispară pe bune.

Costi: Autorităţile ar trebui să le asigure o viaţă mai bună. Totul pleacă din educaţia pe care oamenii o capătă în famile. O viaţă în care autorităţille îsi fac treaba, iţi creează condiţii. Duce la un popor educat, respectuos, care va elimina chestiunile acestea din educaţie. Sunt măsuri pe termen scurt. Ai găsit agresorul indiferent ce agresiune vorbim, îl iei, îl educi. Sunt fel şi fel de metode. De la amenzi până la proces şi puşcărie. Viaţa noastră s-ar schimba dacă autorităţile şi-ar face treaba aşa cum sunt plătite să o facă.

Costi: Este o vină de căpătăi, fundamentală a acelor care au condus ţara. E o vina fundamentală în esenţa celor care îi votează pe cei care conduc ţara. Nu ţinem cont de aceste realităţi. Nu taxăm insistenţa cu care preşedintele a avut-o când a solicit alocare a 2% din PIB pentru cheltuieli militare. Nu ne-am dus cu jalba ca în trecut şi cu proteste ăi proteste pe Facebook să cerem 6% din PIB pentru educaţie. îi vedem pe nemţi, pe Merkel cu un sacouţ prea scurt, cu nişte pantaloni caraghioşi, râdem de ea, nu băgăm de seamă că Germania i-a zis „nein” Americii la ridicarea acestei pretenţii militare de 2%. Germania a zis „am altele pe cap momentan, le rezolv pe acelea şi după mă gândesc şi la asta.” Astea sunt priorităţile unu stat corect. Un stat care ia măsuri când agresiuni de astea se întâmplă. Noi încă nu ne deschidem graniţele, cum germanii au făcut-o, dorind să vindece nişte răni îngrozitoare ale trecutului, să se împace cu ea însăşi. Şi-a deschis graniţele către popoare care atunci când au intrat în Germania, nu aveau nimic în comun.

Costi: Zece zile a circulat pe net povestea unei fete care s-a dus la poliţie ţi a zis că e agresată. Verbal. Poliţista încerca să o convingă că nu i s-a întâmplat nimic. Adică n-ai semne pe tine, nu ţi-a tras o palmă, nu te-a bulănit. Lucrurile astea sunt prezente în viaţa noastră.

Adelina: De ce crezi că unii poliţisti nu reactionează cum ar trebui?

Costi: Sunt alte principii. Dacă nu i-a pus mâna pe fund, nu i-a ridicat fusta, omu nu poate să înteleagă de ce respectiva suferă. De ce se consideră agresată. Când se uita la ea şi ea este în perfectă ordine. Până la un punct, nu putea nimeni ăa înteleagă nici ce s-a întâmplat cu gimnastele din lotul olimpic din SUA. Când au început ele să vorbească despre agresiunile medicului, ală nu mai iese din puşcărie. O ţară care s-a trezit.

Adelina: Uite aici şi rolul mass-media. Tu ai avut idea ca fetele să fie machiate cu răni ca simbol al acestei zile.

Costi: E mult spus idea mea. Mi-a plăcut văzându-i pe fotbaliştii din Italia. Lumea s-a deschis şi a atras atenţia folosind simbolurile acestea puternice cu o mare răspundere cum sunt vedetele din fotabal pentru a promova acest mesaj. Am o fată acasă. Ce-ai făcut acum, ce eşti pe cale să faci, i s-ar putea întâmpla copilului tău sau oricui. Asta e.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO