Eveniment

Alertă de gradul zero în Polonia. Răsturnare de situaţie: Joe Biden l-a asigurat pe preşedintele Poloniei de sprijinul Statelor Unite, dar spune că rachetele nu au venit din Rusia. ”Este puţin probabil ca racheta care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia”

Alertă de gradul zero în Polonia. Răsturnare de...

Autor: Mihai Draghici

16.11.2022, 08:00 896

Preşedintele Joseph Biden i-a oferit asigurări preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, că Statele Unite susţin în totalitate Polonia şi NATO şi vor oferi asistenţă pe durata investigaţiei în cazul incidentului produs în sud-estul ţării, în apropierea frontierei cu Ucraina.

"Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi i-a transmis condoleanţe profunde pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în cursul serii de marţi în estul Poloniei. Preşedintele Duda a prezentat evaluările în curs referitoare la explozia produsă în estul ţării, în apropierea frontierei cu Ucraina", anunţă Casa Albă, într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Preşedintele Biden a oferit sprijinul total al SUA şi asistenţă pentru investigaţia din Polonia. Preşedintele Biden a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de NATO. Cei doi lideri au stabilit ca echipele lor să menţină contactele pentru a determina paşii următori pe măsură ce investigaţia avansează", precizează Casa Albă.

Adrienne Watson, un purtător de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională din SUA, a declarat anterior că Washigtonul "colaborează cu Guvernul polonez pentru a obţine mai multe informaţii" despre incidentul din sud-estul Poloniei. "Vom stabili ce s-a întâmplat şi care sunt acţiunile adecvate", a subliniat Adrienne Watson.

Guvernul Poloniei a confirmat, marţi seară, producerea unei explozii în sud-estul ţării, precizând însă că nu cunoaşte cauzele deflagraţiei. Surse poloneze au raportat o explozie în localitatea Przewodów, situată în estul Poloniei, în apropierea frontierei cu Ucraina. Conform surselor citate, două persoane au murit în explozie. Poliţia poloneză a anunţat că anchetează circumstanţele producerii deflagraţiei împreună cu autorităţile militare.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane a declarat sub protecţia anonimatului, pentru agenţia The Associated Press, că explozia este rezultatul căderii în mod accidental a unei rachete ruse pe teritoriul Poloniei. Rusia a efectuat bombardamente masive marţi în Ucraina, inclusiv în zone situate în vestul ţării, în apropierea frontierei cu Polonia.

Ministerul rus al Apărării a negat informaţiile potrivit cărora rachete ale armatei ruse ar fi căzut pe teritoriul Poloniei, denunţând o "provocare" menită să amplifice conflictul din Ucraina.

Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că este „puţin probabil” ca o racheta care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia, dar a promis sprijin pentru ancheta privind racheta pe care polonezii au numit-o „de fabricaţie rusească”, relatează AP.

Biden a vorbit după ce a convocat miercuri dimineaţă, în Indonezia, o reuniune „de urgenţă” a liderilor G7 şi NATO pentru consultări privind atacul care a ucis două persoane în partea de est a Poloniei, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

„Există informaţii preliminare care contestă acest lucru”, a declarat Biden reporterilor când a fost întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia. „Este puţin probabil, luând în considerare liniile traiectoriei, că a fost trasă din Rusia, dar vom vedea”.

Nu a fost imediat clar dacă Biden sugera că racheta nu ar fi fost deloc lansată de Rusia sau dacă aceasta nu a fost lansată de pe teritoriul acestui stat. Ucraina încă mai păstrează stocuri de armament de producţie ex-sovietică şi rusă, inclusiv sistemul de rachete de apărare aeriană S-300.

Preşedintele american, care a fost trezit peste noapte de personal ca urmare a incidentului grav din Polonia, în timp ce se afla în Indonezia pentru summitul G20, l-a sunat miercuri dimineaţă pe preşedintele polonez Andrzej Duda pentru a-şi exprima „profundele condoleanţe” pentru pierderea de vieţi omeneşti. Biden a promis pe Twitter „sprijinul deplin al SUA pentru ancheta poloneză şi asistenţă în cadrul acesteia” şi „a reafirmat angajamentul de fier al Statelor Unite faţă de NATO”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO