Eveniment

Alertă teroristă maximă în Regiunea Bruxelles, din cauza unei ameninţări "iminente"

Alertă teroristă maximă în Regiunea Bruxelles, din...

Autor: Ioana Bojan

21.11.2015, 11:44 138

Autorităţile belgiene au ridicat sâmbătă la maxim nivelul alertei teroriste în Regiunea Bruxelles, citând o "ameninţare serioasă şi iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum şi recomandări specifice pentru populaţie", relatează AFP în pagina online.

"După o nouă evaluare", Organizaţia de coordonare pentru analiza ameninţării (OCAM), aflată în subordinea Ministerului belgian de Interne, a declarat într-un comunicat că "nivelul alertei teroriste a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru Regiunea Bruxelles". "Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul ţării", a adăugat OCAM.

OCAM descrie "o ameninţare serioasă şi iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum şi recomandări specifice pentru populaţie". Centrul face apel la locuitorii capitalei belgiene să evite locurile aglomerate, precum "concertele, marile evenimente, gările şi aeroporturile, transporturile în comun" şi centrele comerciale foarte frecventate.

OCAM cere de asemenea populaţiei din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

"Situaţia este serioasă. Altfel, nu am trece la nivelul 4, dar situaţia este sub control", a declarat sâmbătă ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, în timp ce sosea la o reuniune specială a Cabinetului de securitate, relatează Associated Press în pagina online.

Circulaţia metroului din Bruxelles a fost oprită, iar poliţişti şi soldaţi bine înarmaţi patrulau pe străile capitalei belgiene.

Guvernul a recomandat de asemenea anularea meciurilor de fotbal programate în weekend şi celor 19 localităţi care compun Regiunea Bruxelles să ia în considerare anularea tuturor evenimentelor majore.

Cu toate acestea, lucrurile par să se desfăşoare normal la Bruxelles, unde numeroase autovehicule circulă pe străzi. De asemenea, liga profesionistă de fotbal din Belgia a anunţat că meciurile din acest weekend se vor desfăşura conform programului, în pofida recomandării Guvernului de a le anula.

Salah Abdeslam, un suspect-cheie în atentatele de la 13 noiembrie din Paris, soldate cu 129 de morţi, este bănuit că a plecat în Belgia a doua zi, cu ajutorul a doi bărbaţi, Hamza Attou şi Mohammed Amri, arestaţi la 14 noiembrie în localitatea Molenbeek, din Regiunea Bruxelles, şi inculpaţi.

Salah Abdeslam, al cărui frate Brahim a detonat explozibilii avuţi asupra sa pe bulevardul Voltaire din Paris, este căutat în continuare de autorităţi.

Molenbeek este considerată o bază a jihadismului în Europa. Presupusul organizator al atacurilor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, al cărui deces a fost anunţat joi de autorităţile franceze, şi fraţii Brahim şi Salah Abdeslam sunt originari din Molenbeek.

Potrivit presei belgiene, poliţia din Bruxelles a fost în alertă joi seara, în urma unor informaţii obţinute de serviciile secrete conform cărora Salah Abdeslam ar fi fost văzut la Anderlecht, o altă localitate din Regiunea Capitalei Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO