Eveniment

Alex Milcev, EY: Impozitarea pensiilor speciale creează foarte multe încurcături şi este un precedent periculos în zona fiscală

Alex Milcev, EY

Alex Milcev, EY

Autor: Răzvan Botea

24.09.2019, 08:00 1958

Impozitarea pensiilor speciale este o soluţie care ar aduce multă confuzie şi un precedent fiscal periculos, crede Alex Milcev de la EY. El a mai adăugat că practic este vorba de o soluţie fiscală la o problemă nonfiscală care nu este bine gândită şi nici discutată.

„Aş putea să spun că e o soluţie la o problemă nefiscală (impozitarea pensiilor speciale – n. red.), o soluţie care aduce foarte multe încurcături şi un precedent periculos în zona fiscală. Cum se stabilesc acele pensii şi în ce fel, nu comentez, dar soluţia fiscală la una nonfiscală nu cred că e una bine gândită şi cu siguranţă e nediscutată", a spus Milcev în cadrul unui eveniment organizat de Ca­mera de Comerţ Româno-Americană (AmCham).

Ministerul de Finanţe a avut un proiect de impozitare a pensiilor speciale pe care mulţi l-au considerat o măsură de campanie electorală. Această măsură ar fi trebuit să apară odată cu rectificarea bugetului de stat printr-o ordonanţă de urgenţă. Ulterior, însă, proiectul a fost depus la Senat ca iniţiativă a ministrului finanţelor Eugen Teodorovici. Proiectul a trecut săptămâna trecută de Senat şi urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor.

Potrivit proiectului depus de Teodorvici, pensiile cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei vor fi impozitate cu 30%, iar pensiile mai mari de 10.000 de lei vor fi impozitate cu 50% din ceea ce depăşeşte acest prag.

Taxarea suplimentară a pensiilor este o măsură fiscală care se abate de la principiul cotei unice, mai crede Milcev: „Această măsură, de taxare suplimentară, până la urmă derivă din altă problemă, şi anume cum sunt stabilite pensiile. Deci o problemă încearcă să rezolve cealaltă problemă. Dacă rămânem în zona fiscalităţii, această propunere de taxare suplimentară cumva se abate dramatic de la principiul cotei unice, dacă putem să spunem că o avem, sau cotei unice în sensul că nu este cotă progresivă, avem 10% şi aici se propun altfel de impozitări.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO