Eveniment

Alexandra Smedoiu, Deloitte: Cred că tendinţa de scădere a consumului va continua. Încrederea consumatorilor se şubrezeşte

Alexandra Smedoiu, Deloitte: Cred că tendinţa de...

Autor: Răzvan Botea

28.04.2020, 16:02 145

Alexandra Smedoiu, partener Deloitte, spune că scăderea încrederii consumatorilor în economie este unul dintre factorii care se văd în scăderea încasărilor din TVA la bugetul de stat. De asemenea, ea mai spune că amânarea plăţii unor obligaţii fiscale, dar şi rambursările de TVA au fost principalii factori care au dus la prăbuşirea veniturilor din această taxă ale statului.

„Au fost doi factori de influenţă cred eu. Odată încasările de TVA au fost influenţate de rambursări, pe care le-am văzut accelerate în ultima perioadă. O altă influenţă este că, de când s-a decretat starea de urgenţă, s-a discutat de amânări pentru plăţile recurente”, a declarat ea pentru ZF.

În aceste condiţii, în mod normal bugetul de stat ar trebui să se reechilibreze din punctul de vedere al încasării de TVA şi din impozitul e profit, însă Alexandra Smedoiu este de părere că încrederea consumatorilor a scăzut şi acest lucru se vede în consum, iar tendinţa va continua.

„Între timp au avut loc alte efecte. A scăzut cifra de afaceri. Oamenii au consumat mai puţin, este acest sentiment de incertitudine şi când ai bani nu îi mai cheltui cu aceeaşi lejeritate. Cred că a scăzut consumul şi cred că este o tendinţă care se va continua.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO