Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Trebuie să-i convingem pe agricultori că biomasa poate fi folosită şi în energie, pe lângă îmbunătăţirea solului

20 oct 2017 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Un fermier poate să dezvolte o parte de valorificare a biomasei rezultate din activitatea fermei sale, prin transformarea în peleţi, şi astfel poate să genereze energie pentru încălzirea fermei, dacă este dotată cu o centrală termică pe bază de paie.­

România poate produce anual 31 de milioane de tone de biomasă, resursă care poate fi folosită în industria energetică. Agricultorii şi fermierii trebuie însă să înveţe să folosească deşeurile agricole pentru a produce energie, nu doar ca sursă de îngrăşare a pământului, spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

„România are un potenţial de biomasă de 31 de milioane de tone anual, dintre care doar 24 de milioane de tone ar fi necesare pentru a asigura încălzirea. Pentru a valorifica această cantitate însă, trebuie să-i convingem pe agricultori că biomasa poate fi folosită şi în energie, pe lângă îmbunătăţirea solului“, spune Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. El a participat ieri la o conferinţă privind valorificarea biomasei, organizată de Patro­natul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) în parteneriat cu Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti (ASE). Pentru ca biomasa să devină o sursă de energie, trebuie ca şi consumatorii să aibă centrale concepute pentru a putea funcţiona pe bază de brichete şi peleţi din paie. Astfel, reziduurile pot fi folosite pentru încălzirea spaţiilor de producţie, a serelor, a halelor pentru păsări.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.10.2017

 
Cuvinte cheie:
agricultori
, folosire
, ministerul agriculturii
, secretar de stat
, agricultori
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide