Eveniment

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii: Dacă o să continuăm cu actuala politică de concentare a atenţiei pe serviciile medicale exclusiv spitaliceşti, în câţiva ani sistemul de sănătate din România probabil că nu va mai fi sustenabil

ZF Health&Pharma Summit'22

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii: Dacă o să...

Autor: Cristina Bellu

27.09.2022, 10:25 73

Ministrul Sănătăţi, Alexandru Rafila, consideră că sistemul de sănătate din România ar putea să devină nesustenabil în următorii ani dacă actuala politică de concentare a atenţiei pe serviciile medicale exclusiv spitaliceşti va continua.

"Indicatorii demografici în România sunt afectaţi. Ne interesează creşterea speranţei de viaţă, dar mai ales ne interesează viaţa sănătoasă a oamenilor de aici şi trebuie să le oferim acces la servicii de sănătate. Dacă o să continuăm cu actuala politică de concentare a atenţiei pe serviciile medicale exclusiv spitaliceşti, în câţiva ani sistemul de sănătate din România probabil că nu va mai fi sustenabil, pentru că nevoia de servicii medicale este în creştere şi trebuie să existe un mecanism prin care să apropii aceste servicii de cetăţeni, şi să poţi să controlezi costurile", a spus Alexandru Rafila în cadrul evenimentului ZF Health&Pharma Summit'22.

El consideră că lucrul acesta se poate face prin dezvoltarea unor servicii ambulatorii de specialitate, de calitate, şi prin dezvoltarea medicinei de familie.

Alte declaraţii

Avem o discuţie legată de serviciile de medicină de urgenţă. Cred că aceste servicii trebuie profesionalizate. Trebuie să ofere oamenilor acces cât mai rapid către servicii medicale, iar acest flux accelerat către unităţile de primiri urgenţe ar trebui să îl încetinim şi să oferim oamneilor servicii cât mai apropiate de locuinţa lor şi la interval cât mai scurt.

O astfel de politică trebuie continuată.

În ceea ce priveşte partea de sănătate publică, ne găsim într-o situaţie în care datorită statutului de funcţionari publici, cei care conduc aceste instituţii în teritoriu de multe ori nu sunt medici, nu putem să-I aducem datorită coonstrîngerilor legate de venituri, iar lucrul acesta nu este simplu de schimbat, dar eu cred că este necesar. Este o zonă care poate să facă diferenţa în condiţii de criză majoră, fie că vorbim de pandemii, crize de refugiaţi sau altele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO