• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.5370
  • Leu / USD5.1794
Eveniment

Alexandru Rafila: Redeschiderea de pe 15 mai trebuie realizată cu prudenţă şi va fi ghidată de reprezentanţii sistemului medical românesc

Conferinţa Aspen Institute Romania

Alexandru Rafila: Redeschiderea de pe 15 mai trebuie realizată cu prudenţă şi va fi ghidată de reprezentanţii sistemului medical românesc

Autor: Iulian Tenchiu

30.04.2020, 17:18 161

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a subliniat rolul pe care trebuie să-l joace întreg sistemul de sănătate românesc după relaxarea restricţiilor impuse, eveniment ce va avea loc după data de 15 mai. De la acel moment, industria va trebui să urmeze indicaţiile reprezentanţilor sistemului de sănătate din România, pentru a minimiza impactul pandemiei de COVID-19.

„Cred că industria se va uita după ghidaj la locul de muncă. Administratorii sistmului public de sănătate ar trebui să ghideze această industrie, în aşa fel încât să se evite infectarea. Dacă este să abordăm situaţia companiilor, ele trebuie ca dupa 15 mai să adopte o marjă de risc, atât pentru a evita impactul economic, dar şi pentru a gestiona cu succes situaţia angajaţilor”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul videoconferinţei „The impact of the pandemic on the future work and the public health systems”, organizată de ASPEN România.

Ce a mai declarat Alexandru Rafila:

-  În România avem o situaţie complet diferită, comparativ cu ceea ce se întâmplă în Italia. Iar lecţiile pe care le-am învăţat de la italieni, trebuie aplicate şi aici.

- În Estul Europei avem de aface cu o situaţia ciudată, pentru că deşi vorbim de acelaşi virus, numărul de cazuri de infectare este mai mic decât în vestul Europei.

- Măsurile anti-COVID s-au luat aproape simultan în cazul României şi al Italiei, dar ce s-a întâmplat ulterior privind evoluţia pandemiei e greu de explicat.

- Testele serologice sunt utile, însă nu pentru a identifica persoanele infectate, pentru că anticorpii se vor manifesta dupa şapte zile de la manifestarea clinică a bolii.

- Realizarea unui proiect de cercetare pentru identificarea unui medicament, este un obiectiv destul de greu de îndeplinit, pentru că în această privinţă România are o legislaţie greoaie.

- Investiţiile în lupta anti-coronavirus nu sunt responsabilitatea sistemului privat din România, de ele trebuie să se ocupe autorităţile statului, pe care sistemul privat le va ajuta.

- O problemă foarte importantă este faptul că pacienţii se tem să nu se infecteze în spitale, iar doctorii se tem sa nu ia virusul de la pacienţi asimptomatici.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: 0,085
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1794
Diferență: 0,8077
Ieri: 5.1379
Azi: 5.5370
Diferență: -0,2576
Ieri: 5.5513
Azi: 5.2155
Diferență: 0,3869
Ieri: 5.1954