Eveniment

Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar al deputaţilor PSD: Susţinem abrogarea de urgenţă a recursului compensatoriu

Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar al...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

02.12.2019, 18:05 164

Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar al deputaţilor PSD, a declarat, luni, în Parlament, că social-democraţii susţin abrogarea de urgenţă a recursului compensatoriu, proiectul de lege fiind introdus pe ordinea de zi a Camerei chiar la propunerea sa.

"Am propus chiar eu introducerea pe ordinea de zi a legii abrogării recursului compensatoriu astăzi. Mâine, această iniţiativă va fi dezbătută în Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor iar dacă toate lucrurile sunt în regulă, vă asigur că reprezentanţii PSD în Comisia Juridică vor vota această iniţiativă de abrogare. Miercuri, la plen, sunt toate şansele ca această lege în vigoare să fie respinsă, să fie adoptată abrogarea. (...) Astăzi, înţeleg că domnul Orban, doamna Turcan şi alţi miniştri din Guvernul liberal susţin că se poate abroga această lege, că au metodele alternative prin care pot compensa aceste sancţiuni, prin urmare nu mai există un motiv pentru ca aceasta să fie în vigoare. Susţinem, împreună cu domnul preşedinte Ciolacu, susţine acest punct de vedere, de abrogare de urgenţă a recursului compensatoriu", a afirmat Alfred Simonis.

Simonis a precizat că decizia de susţinere vine ca urmare a unei noi abordări faţă de problemele din Justiţie, după schimbarea conducerii PSD.

"PSD are o nouă conducere, iar aceasta are o altă abordare faţă de aceste probleme, mai ales cele din Justiţie. Zilele trecute, ministrul Justiţiei din Guvernul PNL ne-a anunţat extrem de sigur pe dânsul că recursul compensatoriu nu poate să fie abrogat, pentru că e un proiect pilot cu consecinţe financiare de zeci, sute de milioane de euro, în cazul în care iniţiativa va fi abrogată şi că vor trebui găsite metode alternative prin care să compensăm această lege. Acelaşi punct de vedere l-au avut şi miniştrii Justiţiei din Guvernele PSD, fapt care a dus la susţinerea acestei legi în continuare", a spus social-democratul.

Întrebat dacă România ar putea risca sancţiuni la nivel internaţional ca urmare a abrogării recursului compensatoriu, Alfred Simonis a precizat: "Eu sper ca Guvernul Orban să găsească metodele în regim de urgenţă prin care vor fi rezolvate problemele pentru care putem fi sancţionaţi".

"Dacă Guvernul Orban găseşte metodele, teama noastră este ca într-o lună sau două să nu vină cu un nou recurs comepensatoriu, poate cu mici modificări la condiţiile de detenţie", a mai declarat liderul deputaţilor social-democraţi.

Camera Deputaţilor a introdus pe ordinea de zi a plenului de miercuri mai multe proiecte de lege, printre care abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale, eliminarea supraacizei la carburanţi şi cel privind transportului judeţean de călători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO