Eveniment

Alina Ion, directorul unei firme de servicii medicale, denunţător în dosarul CNAS: Am anunţat frauda din sistem şi am avut controale. Oamenii mor

Alina Ion, directorul unei firme de servicii medicale,...

Autor: Mihaela Gidei

02.09.2017, 18:19 2514

„Când aprobi dosare în fals de care ai la cunoştinţă şi se consumă fondurile, alţi pacienţi mor. Da, am îngrijit pacienţi care mor şi voi pune la dispoziţie inclusiv fotografii ale pacienţilor care au murit, ale pacienţilor care au fost refuzaţi. Nu am un război cu nimeni, spun doar că oamenii mor. În Sănătate, oamenii mor. Sunt sute de memorii şi nu exagerez. Am anunţat Casa de Sănătate prin memorii de fraudă din sistem: internări fictive, fraudă pe îngrijiri şi tot ceea se se poate. Nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat doar că eu am avut controale şi atât. Nu se întâmplă nimic. Eu anunţ toate astea de la începutul activităţii mele. Nu am un an anume. În momentul în care am constatat - 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 - o neregulă referitoare la un pacient, am anunţat Casa de Sănătate Bucureşti, ulterior forul superior Casa Naţională, preşedintele şi organele de control. Şi mi s-a răspuns întodeauna: `Vom face verificări`. Şi doar aşa a rămas”, a declarat pentru MEDIAFAX, Alina Ion, directorul general al SC Alicia Medical Expert SRL.

Sursa citată a mai precizat că reprezentanţii CNAS au încercat să o împiedice să mai ia atitudine.

„Cei de la CNAS m-au atenţionat să nu mai fac aceste sesizări şi în scris. Îmi asum ceea ce spun: în sănătate mor oameni. Întotdeauna am spus: pe o parafă dată, pe recomandarea dată pentru îngrijiri la domiciliu, în spate există ori o internare în fals, ori multe alte lucruri. Dacă pacientul nu a ştiut niciodată de efectuarea acestor servicii, atunci este clar că există falsuri până nu ştiu unde or duce. Întotdeauna m-am apărat cu pacienţii şi cu realitatea, faptul că am efectuat serviciile. Eu nu am dat niciodată şpagă. Sper să preia şi alţii exemplul meu şi să scoată la iveală neregulile care se petrec”, a mai spus Alina Ion.

13 persoane, printre care fostul şef al CNAS, Marian Burcea, şi fostul consilier SRI, Sergiu Ciobanu, au fost arestate preventiv. O altă persoană vizată de anchetă este cercetată îm arest la domiciliu.

Potrivit DNA, bugetul CASMB ar fi fost păgubit cu aproximativ 3 milioane euro, în intervalul ianuarie 2016-august 2017, prin decontarea ilegală a unor servicii fictive de îngrijire medicală la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals. Cei care beneficiau de bani ar fi avut şi protecţia unor persoane din conducerea Casei de asigurări de sănătate a Capitalei, dar şi din conducerea CNAS.

”În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, arată DNA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO