Două dintre obiectivele Comisiei Europene în domeniul resurselor umane sunt investiţiile în educaţie, în instruirea oamenilor, pentru că există capital de muncă încă nepregătit, dar şi dezvoltarea unor locuri de muncă flexibile, în care accentual să cadă pe caliatea jobului. Aceasta a fost una dintre temele puse în discuţie de Alina Ujupan, şefa cabinetului Roxanei Mînzatu, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene. Ea a fost prezentă la conferinţa ZF HR TRENDS 2025, organizată de Ziarul Financiar.
„Trebuie să ne uităm cum mobilizăm capitalul uman. Este destul capital uman nefolosit, dar şi nepregătit. Primul obiectiv este cel al investiţiei în educaţie, în oameni, în formarea profesională, mai ales în domeniile de ştiinţă. Aş vrea să legăm ce înseamnă resursa umană de dezvoltarea industrială, unde ne ducem strategic cu industria, unde se creează locuri de muncă. Şi nu întâmplător am menţionat pachetul de apărare, pentru că aceasta este o industrie care se va dezvolta foarte mult”, a spus Alina Ujupan.
Alte declaraţii ale Alinei Ujupan în cadrul ZF HR Trends 2025:
„Suntem preocupaţi de productivitate şi de starea oamenilor de bine din companii, perspectivele lor de dezvoltare.
Fiecare comisar are un cuvânt important de spus pentru ce se decide la nivelul Colegiului Comisiei Europene.
O cincime din tot ce înseamnă cadrul financiar european (1.000 mld. euro), adică 215 mld. euro buget, merge în investiţia oamenilor, ne ocupăm de educaţie, politici sociale, resurse umane. Avem fondul social european, Erasmus, un nou fond social pentru climă, avem şi instrumente dezvoltate cu Banca Europeană de Investiţii.
Din decembrie, primul lucru pe care l-am adoptat a fost busola competititvităţii. Europa se confruntă cu mai multe provocări, dar ele pot reprezenta o oportunitate. În plan geopolitic se schimbă ordinea şi trebuie să ne asigurăm că Europa are resursele ei necesare, proprii, de creştere.
Un alt obiectiv este tot ce înseamnă legislaţia muncii şi locuri de muncă de calitate. Vorbim de tehnologiile digitale care afectează mediul muncii şi care pot îmbunătăţi foarte mult dacă sunt centrate pe om. Pe de altă parte, vorbim şi de perspective de dezvoltare. Un loc de muncă astăzi trebuie să includă, de exemplu, flexibilizarea, cum să devină un angajat mai flexibil, mai pregătit de schimbare.
Este o concentrare în anumite zone şi o depopulare a altora, mai ales în Europa de Est. Mult are treabă cu investiţiile. Pregătim un nou cadru financiar care va fi mai mic, va trebui să regândim priorităţile.
Aş dezvolta competenţele digitale şi un domeniu care are legătură cu stabilitatea societăţii şi inteligenţa emoţională, este foarte importantă şi pentru relaţionare, dar şi pentru inovare. Civismul este important, să înţelegem acest sistem în care trăim şi care este valoarea adăugată a acestuia. Nu aş neglija legătura cu viitorul şi cu stabilitatea societăţii”.