Eveniment

Alocaţiile pentru copii au fost dublate deşi guvernul nu a prevăzut bani pentru aceasta

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

21.05.2015, 00:03 548

Guvernul va trebui să găsească 1,8 mld. lei anual – adică cu mult mai mult decât obţine anual pe taxa pe stâlp, 1,4 mld. lei - pentru a acoperi dublarea alocaţiilor pentru copii decisă ieri de Camera Deputaţilor.

Măsura introdusă de liberali într-un proiect de lege ce viza unele aspecte legate de situaţia copiilor nu a fost susţinută de guvern, dar parlamentarii PSD au votat-o, amintind de consensul înregistrat în Parlament în guvernarea Tăriceanu când salariile profesorilor au fost majorate substanţial cu concursul tuturor liberalilor, deşi guvernul PNL nu spijinea măsura pentru că nu avea bani. Iniţiatorii amendamentului nu au indicat sursa de finanţare a dublării alocaţiilor, deşi legea o cere.

Premierul Victor Ponta a observat acest lucru, dar nu a reacţionat prea vehement, pentru că subiectul are o mare în­căr­cătură populistă. Amendamentul fusese respins de Comisia de muncă tocmai pentru că nu prevedea sursa de finanţare, iar reprezentantul guvernului a spus că nu sunt bani pentru această măsură.

În final, toată lumea a votat şi legea merge la promulgare, iar pre­mierul a susţinut că „se supune“. Este puţin probabil ca legea să fie retrimisă de preşedinte înapoi în Parlament. Un număr de 322 de deputaţi au votat „pentru“ şi au fost doar două abţineri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO