Eveniment

Am invadat Occidentul: Cei mai mulţi străini din vestul Europei sunt români - 2,2 milioane, peste marocani, turci sau polonezi

Am invadat Occidentul: Cei mai mulţi străini din vestul...

Autor: Mihaela Pascari

20.12.2015, 19:01 8736

Unu din nouă români, adică 11% din populaţia de 19,9 milioane de locuitori, în total 2,2 milioane, este plecat la lucru în vestul Europei, potrivit calculelor ZF pe baza unui studiu al Eurostat despre cetăţenii străini care trăiesc în Uniunea Europeană, publicat la sfârşitul săptămânii trecute.

Pe locurile următoare vin marocanii (1,9 milioane în UE), turcii (1,8 milioane în UE) şi polonezii, cu 1,7 milioane de cetăţeni în Occident.

Cei mai mulţi români sunt în Italia (1,1 milioane de persoane), Spania (730.000) şi Germania (240.000). Restul românilor sunt plecaţi la muncă în Grecia (40.000), Portugalia (34.000), Ungaria (31.000) sau Cipru (20.000). Studiul, care grupează primele cinci ţări sursă de imigranţi pentru toate ţările din UE, nu prezintă şi datele despre numărul românilor din Marea Britanie, care ar putea să fie de câteva zeci de mii. Click pentru mai multe detalii in tabelul Eurostat.

Cea mai mare proporţie de oameni plecaţi de acasă o înregistrează Albania, unde 36% din cetăţeni, adică un milion din populaţia de 2,8 milioane lucrează în Grecia (500.000 albanezi) şi Italia (500.000). În rest, nicio ţară nu are o atât de mare proporţie a cetăţenilor plecaţi în străinătate ca România. Din Portugalia este plecată 6% din populaţie, din Polonia 4%, din Grecia 3%, din Italia 2%, iar din Bulgaria doar 1%. „România se află în top cinci ţări care au dat cel mai mare număr de emigranţi în opt dintre statele UE“, arată studiul Eurostat. O altă ţară din regiune, Polonia, se află în pri­mele cinci poziţii în zece ţări de la nivelul uniu­nii. Polonia este cea mai puternică economie din regiune, iar salariul mediu este de circa două ori mai mare decât cel din România. Şi populaţia Poloniei este de aproape două ori mai mare decât cea locală, iar din total doar 4% au decis să emigreze, respectiv 1,5 milioane de oameni.

Polonezii sunt pe primul loc la imigranţi în Danemarca, Irlanda, Olanda şi Marea Britanie, pe când românii sunt pe primul loc în Spania, Italia şi Ungaria.

Pe piaţa locală salariul mediu lunar este de aproape 400 de euro net, cu disparităţi majore între regiuni. În Bucureşti spre exemplu, salariul mediu net este cu 40% mai mare ca media pe ţară. La polul opus, regiuni precum Moldova sau sud-estul ţării sunt „codaşe“ la capitolul investiţii, fapt ce se reflectă şi în salariul mediu net.

În acest context, 2,2 milioane de români au ales să lucreze în ţări precum Italia sau Spania, pe joburi necalificate, precum cel de îngri­jitoare. Pentru astfel de poziţii, românii primesc salarii de până la de trei ori mai mari decât media naţională de 400 de euro net lunar din România.

Cei mai mulţi români au ales să emigreze începând cu 2007, când piaţa locală a aderat la Uniunea Europeană, în acelaşi an cu Bulgaria. Atunci, eliminarea vizelor şi a birocraţiei i-a determinat pe români să plece peste hotare în căutarea unor condiţii mai bune. Italia a primit oficial cei mai mulţi emigranţi români, aproape 1,1 milioane.

A doua ţară ca destinaţie a fost Spania, aici locuind circa 3,6% de conaţionali, respectiv 728.000 de persoane. Apropierea culturală de cele două ţări, asemănarea limbii au fost printre principalii factori care i-au determinat pe români să le aleagă drept destinaţii. Următoarea ţară ca număr de imigranţi români este Germania, cea mai puternică economie europeană, cu 245.000 de oameni.  Ţările sărace din UE pe de-o parte, dar şi din Europa în general, sunt cele mai puţin atrăgătoare atunci când vine vorba despre a deveni ele însele destinaţii pentru emigranţi. Astfel, în timp ce România „a pierdut“ circa 10% din populaţie în contextul emigraţiei, piaţa locală nu a fost la rândul său o destinaţie la fel de atrăgătoare.

În România, cei mai mulţi străini care îşi stabilesc reşedinţa aici sunt cetăţenii din Republica Moldova, circa 11.000 de cetăţeni moldoveni locuiesc pe teritoriul României. Pe poziţiile următoare se află Turcia (8.000 de cetăţeni), China (6.600), Italia (5.500) şi Siria (3.500).

Datele arată, în mod surprinzător, că şi din ţările dezvoltate ale Uniunii Europene precum Portugalia sau Italia pleacă cetăţeni la muncă în străinătate. Astfel, un milion de italieni sunt plecaţi în Germania (500.000), Franţa (200.000), Spania (200.000) sau Belgia (100.000).

Afinităţile culturale sunt foarte importante când emigranţii aleg unde să se stabilească. Cei mai mulţi străini în Bulgaria sunt ruşi (15.000), în Austria sunt germani (160.000), în Portugalia brazilieni (92.000), iar în Suedia finlandezi (62.000).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO