Eveniment

Am putea primi 3,3 mld. euro de la FMI si UE in februarie. Cum ne descurcam pana atunci?

Am putea primi 3,3 mld. euro de la FMI si UE in februarie. Cum ne descurcam pana atunci?

Jeffrey Franks

17.12.2009, 23:20 16

La Ministerul Finantelor ar urma sa ajunga 2,15 mld. euro pentrusustinerea deficitului bugetar, adica jumatate din banii de la FMI,precum si a doua transa de la Comisie.

"In baza progreselor inregistrate pana acum, suntem optimisti caechipa va putea transmite rapid evaluarea catre Board-ul Executival FMI, pentru o sedinta care va avea loc pana la mijlocul luniifebruarie. Daca Board-ul ia o decizie favorabila, poate urmadeblocarea fondurilor", a declarat Jeffrey Franks, seful misiuniide evaluare a FMI, intr-un comunicat care concluzioneaza vizita detrei zile a unei echipe de experti ai Fondului si Comisiei Europene(CE) la Bucuresti.

Si Comisia spera sa termine cu succes evaluarea la sfarsitullunii ianuarie 2010, ceea ce ar permite eliberarea transei de 1mld. euro, conform programului UE de asistenta a balantei deplati.

Ianuarie si februarie, cele mai grele luni

Ramane de vazut cum se vor descurca autoritatile pana laprimirea banilor de la finantatorii externi, avand in vedere ca inultimii ani incasarile bugetare au fost destul de reduse inianuarie si februarie. Finantele au dat asigurari ca exista resursefinanciare pentru a acoperi cheltuielile aferente lunilor decembriesi ianuarie.

Insa exista pericolul ca statul sa nu-si fi onorat toatecheltuielile catre sectorul privat, decontarea acestora fiindamanata pentru anul viitor.

In conditiile in care bancile aproape si-au epuizat plafoanelede expunere pe Romania, Finantele ar putea fi puse intr-o situatiedificila la inceputul anului viitor. Una din putinele alternativear fi un imprumut de pe pietele internationale, dar pentru aceastanoul Guvern ar trebui mai intai sa-si recladeasca credibilitatea peplan extern. In acest an, din cauza amanarii transelor de la FMI siCE, pe fondul instabilitatii politice, Finantele au fost nevoite sase imprumute de pe piata interna, ceea ce a afectat si finantareapentru sectorul privat.

Daca Romania isi va indeplini obligatiile, pe 17 februarie putemprimi simultan transa a treia de 1,5 mld. euro si a patra de 830mil. euro, adica un total de 2,3 mld. euro, care se vor imparti indoua - jumatate la Banca Nationala si jumatate la Ministerul deFinante pentru sustinerea deficitului bugetar, potrivitdeclaratiilor presedintelui Traian Basescu.

Fondul a permis deja ca jumatate din transele a II-a si a III-asa mearga la buget si restul la rezervele valutare si sepreconizeaza si pentru a IV-a transa aceeasi situatie. De fapt,transele ajung in mod indirect tot la rezerva valutara prinoperatiunile pe care le face Trezoreria in piata, insa deficitulbugetar poate sa fie finantat astfel la costuri mai reduse.

Aprobarea bugetului pe 2010 de catre Parlament pana la sfarsitulanului este una dintre conditionalitatile impuse pentru a primiurmatoarele transe de bani.

"FMI si CE au ajuns la un acord cu Guvernul la nivel tehnic inprivinta continutului proiectului de buget pe 2010. Pentru a atingeun deficit bugetar de 5,9% din PIB, au fost stabilite masuri de 2,5puncte procentuale din PIB, in special pe partea de cheltuieli", adeclarat Franks.

El a explicat ca pentru a putea merge inainte, bugetul final vatrebui sa fie consistent cu parametrii agreati, fiind important safie realizat un progres in urmatoarele saptamani si in ceea cepriveste reformele structurale, cum ar fi Legea Pensiilor sau LegeaResponsabilitatii Fiscale. Aceleasi sugestii au fost facute si deCE.

Perspectiva macroeconomica a Romaniei s-a imbunatatit de lainceputul lunii noiembrie datorita cresterii cererii externe,astfel ca FMI estimeaza o contractie a PIB de 7% in acest an si ocrestere economica de 1,3% anul viitor, potrivit lui Franks."Datele preliminare privind bugetul arata ca tinta de deficitbugetar de 7,3% stabilita pentru 2009 poate fi atinsa, aceastaperformanta fiind incurajatoare, avand in vedere mediul politic sieconomic dificil."

Standard & Poor's: Prelungirea crizei politice armentine presiunea pe ratinguri

Analistii agentiei de rating S&P se asteapta ca situatiapolitica sa se stabilizeze dupa formarea unui nou guvern si caacest guvern va continua sa respecte programul cu FMI si UniuneaEuropeana. "Aceasta va permite continuarea reformelor structurale,care vor sustine procesul de consolidare bugetara pe termen mediu,precum si nivelurile actuale ale ratingurilor." Din perspectivaS&P, masurile bugetare planificate care vizeaza reducereasalariilor in sectorul public, noua reforma a pensiilor sistabilirea unui mediu fiscal credibil, care sa includa regulibugetare, au o importanta speciala daca guvernul vrea sa atingatintele de deficit bugetar de 7,3% din PIB in acest an si 5,9% dinPIB in 2010. "Formarea noului guvern ar permite autoritatilor sarestranga alunecarea cheltuielilor guvernamentale sezoniere care aucaracterizat in mod constant evolutiile bugetului din Romania intrecut si ar asigura mentinerea deficitului bugetar in linie cutinta din acest an." Oricum, exista riscul ca formarea unui nouguvern sa duca la o perioada prelungita de blocaj politic, inviziunea analistilor S&P. "Daca acest lucru se va intampla siva impiedica guvernul sa indeplineasca programul economic si fiscalrecomandat de FMI si UE si va avea dificultati in finantareadatoriei, ratingurile vor putea fi in continuare sub presiune."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO