Eveniment

Amânarea programului Rabla pentru electrocasnice: Ministrul Mediului cere revocarea din funcţie a lui Dan Vatamanu, preşedintele AFM

Amânarea programului Rabla pentru electrocasnice: Ministrul Mediului cere revocarea din funcţie a lui Dan Vatamanu, preşedintele AFM

Autor: Laura Buciu

15.12.2020, 14:03 316

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, cere revocarea din funcţie a preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu, Dan Cătălin Vatamanu, după ce programul Rabla pentru electrocasnice, care trebuia să înceapă marţi a fost amânat.

După anunţul Administraţiei Fondului pentru Mediu privind amânarea demarării Programului Rabla pentru Electrocasnice, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a transmis premierului României propunerea de revocare din funcţie a preşedintelui AFM, Dan - Cătălin Vatamanu.

„Este inadmisibil ca un program atât aşteptat de cetăţeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcţiona, deşi avea toate premisele să o facă! În ultima lună am primit asigurări constante, inclusiv ieri (luni – n.r.), că nu există probleme tehnice care ar putea împiedica demararea programului. În opinia mea, o astfel de atitudine este imposibil de tolerat: să anunţi populaţia cu câteva minute înainte de startul programului că sistemul nu este apt pentru preluarea şi înregistrarea solicitărilor celor care aplică pentru vouchere electronice, indiferent de motiv. Rabla Electrocasnice este un program care anul acesta are un buget dublu faţă de cel din 2018 şi o listă de echipamente cu mult extinsă faţă de ediţiile anterioare. Un astfel de program, gândit la scară atât de largă şi cu finanţare pentru cel puţin 100.000 de români, nu poate fi împiedicat de cei care şi-au asumat un sistem electronic de emitere a voucherelor şi care astăzi este nefuncţional”, spuen Fechet.

Mai mult, spune Fechet, Administraţia Fondului pentru Mediu a dat informaţii cum că sistemul este pregătit oricând pentru începerea programului.

„Am transmis către premierul României cererea de revocare din funcţie a preşedintelui AFM. Între timp, aştept ca AFM să-mi comunice urgent termenul la care Rabla Electrocasnice poate începe”, a subliniat ministrul Mircea Fechet.

Din cauza contextului general de instabilitate a securităţii cibernetice şi a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informaţii specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, AFM a amânat înscrierea persoanelor fizice în program.

„Din cauza contextului general de instabilitate a securităţii cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranţa informatică a aplicaţiei şi a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informaţii specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranţă suplimentare pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior”, anunţă instituţia pe site.

Începând cu 03.12.2020, ora 17:00, toţi comercianţii interesaţi să se valideze în cadrul programului Rabla pentru Electrocasnice, se vor putea înscrie în aplicaţia informatică, prin completarea informaţiilor şi încărcarea documentelor relevante, prevăzute în ghidul de finanţare.

Programul Rabla pentru Electrocasnice ar fi trebuit să permită înscrierea persoanelor fizice de marţi, ora 12:00.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9126
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.6804
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.6911
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9667