Eveniment

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti este convocat la MAE, în urma declaraţiilor făcute la adresa Casei Regale

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti este convocat la MAE,...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

26.11.2019, 16:40 374

Ambasadorul Rusiei în România Valeri Kuzmin a fost convocat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicaţii cu privire la o postare jignitoare la adresa Casei Regale, informează MAE.

Convocarea diplomatului rus vine după ce, într-o postare pe Facebook din 22 noiembrie pe pagina de Facebook a ambasadei Rusiei la Bucureşti, principesa Margareta este numită „doamna Margareta”, fiind acuzată de răspândirea unor informaţii false.

Redăm integral postarea de pe Facebook:

„#RO 🇷🇴 Despre fobiile istorice şi geopolitice ale Custodelui tronului românesc
(comentariu pentru presă)

- Într-un mod aproape imperceptibil, anul 2019, cel plin de evenimente, a ajuns în pragul Zilei Naţionale a României, 1 decembrie, iar apoi se apropie şi sărbătorile de Crăciun şi de Revelion...

- În seria evenimentelor de dinainte de sărbători, deja conform tradiţiei, s-a desfăşurat şi o recepţie în onoarea corpului diplomatic, organizată de Custodele Coroanei Române.

- Atmosfera ce precede sărbătorile din fostul palat regal a fost însă umbrită de ţipătul războinic al „şoimilor”, pe care eram obişnuiţi să-l auzim de la Washington sau de la sediul NATO de la Bruxelles. După cugetările despre soarta istorică dificilă şi realizările actuale ale statului român, doamna Margareta a dat dovadă de o îngrijorare ce era demnă de o întrebuinţare mai bună, cu privire la „securitatea” regiunii Mării Negre şi a „unei părţi a lumii în jurul a ceea ce se numeşte de obicei „flancul sudic” al Alianţei Nord-Atlantice”.

- În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în „Vechiul Regat” şi cu nimic mai prejos decât standardele industriei de mainstream occidentale ce produce fake news, ştiri false, Custodele Coroanei a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securităţii şi bunăstării nu doar a propriului stat, ci şi cel puţin a unei jumătăţi din Eurasia şi a întregului spaţiu euro-atlantic. Din păcate, în comparaţie cu grandiozitatea planului, concluziile şi reţetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive şi uşor de recunoscut.

- Rusia a fost numită fără ambiguitate drept principalul vinovat al tuturor necazurilor şi problemelor, şi ale ei „atacuri la securitatea şi bunăstarea popoarelor” au fost catalogate în mod categoric, ce nu permite nicio obiecţie. Cu regret suntem nevoiţi să constatăm că toate acestea se bazează pe fake news-urile deja menţionate, pe care propaganda NATO le infiltrează zilnic în mintea oamenilor de rând şi este dispusă deja să le prezinte drept un adevăr şi fapte istorice aproape incontestabile.

- Să începem cu „atacul asupra Georgiei din 2008”, despre care a vorbit fără cea mai mică îndoială doamna Margareta. Nu o să încercăm să o convingem să-şi schimbe părerea apelând la numeroasele mărturii ale martorilor oculari şi ale participanţilor, la demascarea repetată a numeroaselor trucuri ale propagandei occidentale, dar recomandăm cu insistenţă să citească cel puţin un rezumat al raportului voluminos elaborat în 2009 sub îndrumarea faimoasei doamne diplomat elveţian H. Tagliavini pentru Consiliul Europei, cu scopul de a a stabili faptele legate de operaţiune realizată de Rusia pentru a constrânge Georgia la pace (http://news.bbc.co.uk/2/shared/bsp/hi/pdfs/30_09_09_iiffmgc_report.pdf). Pe scurt: experţii europeni de renume au constatat fără echivoc vinovăţia preşedintelui de atunci al Georgiei M. Saakashvili, care a dat ordin armatei sale (apropo, armatei care trecuse printr-un proces de recalificare intensă sub îndrumarea instructorilor americani) să-i atace în mod perfid pe locuitorii civili din capitala Osetiei de Sud, oraşul Tskhinval, şi locaţia din apropiere a pacificatorilor ruşi, desfăşuraţi acolo în conformitate cu acordurile internaţionale menite să pună capăt conflictului georgiano-osetian din 1991-1992.

- „Intervenţia militară” în Orientul Mijlociu în 2015 a pus capăt extinderii Statului islamic sângeros, inuman (interzis în Rusia), care la acel moment controla mai mult de 90% din teritoriul Siriei suverane. Şi acest lucru, în ciuda faptului că, până atunci, de câţiva ani, „puternica coaliţie antiteroristă” în frunte cu Statele Unite şi majoritatea ţărilor NATO, luptase fără succes cu ISIS. Sosind pe pământul sirian la invitaţia guvernului legitim al preşedintelui B. Assad, militarii ruşi au ajutat la răsturnarea situaţiei, iar acum aproape 90% din teritoriul Siriei a fost eliberat de sub puterea teroriştilor-ucigaşi şi revine treptat la viaţa paşnică. Dar, de fapt, o persoana de sânge regal a învinovăţit Rusia pentru acest lucru, iar situaţia până în 2015, se pare, că o consideră un merit al Statelor Unite şi NATO.

- Situaţia este chiar şi mai gravă cu faptele din cugetările Custodelui Coroanei despre Ucraina, în special în contextul Marii Uniri a României din 1918 menţionate anterior în discurs. În Crimeea, care astăzi face parte din Rusia, a avut loc un referendum democratic, în cursul căruia aproximativ 95% dintre participanţi s-au pronunţat în favoarea independenţei şi reunificării cu Rusia. Fapte similare, cu privire la Transilvania, Basarabia sau Bucovina unite cu România în anii 1917-18, nu sunt cunoscute în ştiinţă istorică obiectivă.

- Ei bine, şi prin „problemele cu care ne confruntăm în Ucraina” (citat direct din discursul doamnei Margareta), ar trebui, se pare, să înţelegem lovitura de stat de la Kiev din februarie 2014, organizată, finanţată şi susţinută de Washington şi de o serie de capitale din Europa Occidentală, în urma căreia în Ucraina a venit la putere un nou regim super-corupt, cu o concepţie neonazistă, de fapt, asupra lumii şi a societăţii.

- În lanţul de tragedii se cere să fie menţionat sângerosul război civil dezlănţuit de acest regim în Donbass (conform diferitelor estimări, de la 15 la 50 de mii de victime, în principal din rândul populaţiei civile), atitudinea de indulgenţă faţă de teroarea sângeroasă radical-naţională a moştenitorilor colaboraţioniştilor din timpurile celui de-al Doilea Război Mondial (incendierea şi distrugerea Casei Sindicatelor din Odessa, evenimente sângeroase din Mariupol, Harkov etc.). Ca să nu vorbim şi de jefuirea şi distrugerea economiei, ce a adus pe fiecare al cincilea ucrainean (aproximativ 10 milioane) în situaţia de a fi obligat să-şi caute un loc de muncă în străinătate, despre legi odioase ale educaţiei şi ale limbii de stat, ce lezează drepturile legale inclusiv ale minorităţii naţionale româneşti în această ţară.

- O reacţie de sinceră surprindere şi regret o generează şi faptul că reprezentanta a celor "cinci generaţii" ale familiei regale a României, popoarele căreia au parcurs un drum lung luptând pentru independenţa de jugul străin, pentru credinţa lor, pentru drepturile culturale şi lingvistice, nu este capabilă să înţeleagă motivele populaţiei din Ucraina de Est (Donbass), forţată, în faţa terorii neo-naziste, să pună mâna pe arme pentru a proteja memoria istorică a strămoşilor săi glorioşi, propria cultură şi limbă maternă.

- Trebuie să constatăm, că reţeta universală propusă cu privire la modul de a se confrunta cel mai bine cu "marea de probleme" a lui Hamlet şi cu "atacurile Rusiei", pare cel mai puţin originală şi seamănă la infinit cu citate din discursurile actualului preşedinte american: "Mai mulţi bani pentru bugetul militar!...".

- Şi vom mai adăuga: pe această cale „binele acestei naţiuni” (citiţi complexul militar-industrial american) este garantat. Ei bine, firimiturile de la masa boierilor, desigur, vor ajunge la o oarecare parte dintre supuşi”, conform postării.

 

Principesa Margareta a declarat că sprijină eforturile NATO şi a condamnat atacurile Rusiei

Principesa Margareta, custodele Coroanei României, a declarat, pe 21 noiembrie,în cadrul evenimentului dedicat Corpului Diplomatic, că susţine eforturile NATO şi condamnă atacurile Rusiei asupra Georgiei, Ucrainei şi intervenţia militară din Orientul Mijlociu în 2015.

"În urmă cu câteva luni, România şi-a unit mâinile cu Polonia şi Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, un odios tratat semnat de dictaturile ucigaşe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susţinem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaţilor noştri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut şi contribuţiile aliaţilor noştri în apărarea României", a afirmat Principesa Margareta.

"Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina şi în jurul Mării Negre. Permiteţi-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securităţii noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 şi intervenţia militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obişnuia să fie numit «flancul sudic» al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare şi vom continua în acest sens. Dar cu toţii ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecţia pe care am învăţat-o din ororile secolului trecut", a completat Custodele Coroanei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO