Eveniment

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Planurile SUA şi Franţei de a trimite trupe în România amplifică tensiunile

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Planurile SUA şi...

Autor: Mediafax

09.02.2022, 18:00 92

Planurile SUA şi Franţei de a trimite trupe în România contribuie la amplificarea tensiunilor, afirmă ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, criticând suplimentarea capabilităţilor militare NATO în zona Mării Negre şi oferirea de armament occidental Ucrainei.

"Atât timp cât aceste noi dislocări de trupe au loc în spatele cortinei de fum a campaniei isterice de propagandă antirusă, în timp ce sunt apeluri adresate Rusiei pentru reducerea tensiunilor la frontiera Ucrainei, de fapt Statele Unite şi, dacă va fi cazul, Franţa vor contribui la escaladarea tensiunilor. Sigur că din punct de vedere militar, aceste numere sunt mai mult sau mai puţin neglijabile, nu sunt atât de importante, dar noi am auzit deja voci mai serioase ale raţiunii din partea unui număr de ţări, şi nu sunt izolate, vă asigur, vin şi din capitale ale ţărilor NATO. Trebuie să înţelegem care ar putea fi consecinţele, reacţiile faţă de aceste evoluţii, deoarece am auzit că decizia iniţială implica mobilizarea a peste 8.000 de militari în Europa. (...) Acum evocă cifre mai mici, dar ne-am putea aştepta la escaladarea situaţiei. Şi, vedeţi, este foarte important să înţelegeţi că reacţiile ar fi similare sau vă puteţi imagina uşor reacţiile dacă trupe ruse ar fi dislocate în Cuba spre exemplu, sau la frontiera americano-mexicană sau undeva în Pacific, aproape de frontierele noastre comune. De aceea, vă spun încă o dată că este un joc cu focul, toarnă gaz pe foc. Este un foc mic, sperăm că îl vom putea stinge, dar sunt necesare eforturi reciproce, acţiuni comune ale ambelor părţi", a declarat Valery Kuzmin într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Bucureşti. În acelaşi timp, ambasadorul Rusiei în România a salutat eforturile diplomatice ale preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi ale cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, pentru depăşirea tensiunilor dintre NATO şi Rusia.

Valery Kuzmin a criticat şi suplimentarea capabilităţilor militare NATO în zona Mării Negre. "Dacă sunt forţe din afara zonei Mării Negre, din ţări aflate la mii de kilometri sau uneori la zeci de mii de kilometri de această regiune, cum am putea noi să le tratăm în mod paşnic, cum am putea să le considerăm ca fiind insuficiente pentru a fi tratate ca o provocare? Ştiţi că bombardierele strategice americane, utilizând spaţiul aerian al Ucrainei spre exemplu, au zburat de mai multe ori în apropierea frontierelor noastre şi au simulat atacuri asupra teritoriului rus. Dumneavoastră credeţi că este un gest de pace, dar noi nu vă împărtăşim punctul de vedere în această privinţă, dar cred că înţelegeţi că este inacceptabil pentru Rusia să asiste pasiv şi să nu reacţioneze la această politică", a afirmat Valery Kuzmin în conferinţa de presă.

"În această privinţă, un alt aspect care trebuie menţionat: este ciudat, ca să mă exprim delicat, să se pretindă că noi contribuim la escaladarea crizei în Ucraina şi să fie trimise acolo echipamente militare, uneori aproape depăşite, uneori poate nu prea sofisticate; aceste arme ajung aproape imediat la armata ucraineană şi la aşa-numitele batalioane naţionaliste teritoriale, pe frontul de luptă, pe linia de separaţie între forţele Republicilor Lugansk şi Doneţk şi regimul de la Kiev. Iar toate aceste arme sunt folosite imediat pentru a ataca şi a ucide populaţie civilă, împotriva infrastructurii civile total paşnice, precum staţii de alimentare cu apă, centrale electrice, şcoli şi aşa mai departe. Dacă dumneavoastră credeţi că aceasta este cea mai bună modalitate pentru detensionarea crizei, îmi pare rău, dar eu sunt un om în vârstă, iar, în tinereţea mea, aceste tactici şi acţiuni erau numite simplu: a turna gaz pe foc într-un conflict".

"Referitor la toate întrebările despre probabilitatea, despre pericolul unui conflict între Rusia şi Ucraina, vă pot repeta pe scurt poziţia noastră foarte clară că nu există, noi nu avem niciun plan şi nu ne pregătim pentru nicio invazie, intruziune sau agresiune împotriva Ucrainei. Respectăm interesele legitime ale ţării şi nu avem în minte niciunul dintre acele planuri", a subliniat Valery Kuzmin, avertizându-i însă pe "naţionaliştii radicali" din Ucraina că Moscova nu va tolera tentativele de "rezolvare prin mijloace militare a conflictelor civile interne".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO