Eveniment

Ambiţiile Chinei să cumpere giganţii ruseşti bucată cu bucată se lovesc de zidul american: SUA ameninţă dur orice companie chineză care sparge blocada impusă Rusiei

Ambiţiile Chinei să cumpere giganţii ruseşti bucată...

Autor: Ştefan Stan

12.03.2022, 15:07 29668

Companiile chineze care sfidează restricţiile americane împotriva exporturilor în Rusia ar putea fi private de echipamentele şi software-ul american de care au nevoie pentru a-şi fabrica produsele, a declarat secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo, pentru New York Times.

Statele Unite ar putea "închide în esenţă" Semiconductor Manufacturing International Corp sau orice alte companii chineze care sfidează sancţiunile americane continuând să furnizeze cipuri şi alte tehnologii avansate Rusiei, a declarat Raimondo într-un interviu publicat marţi.

Washingtonul ameninţă că va adăuga companiile pe o listă neagră a comerţului dacă acestea vor ocoli noile restricţii de export împotriva Rusiei, în timp ce îşi intensifică eforturile de a ţine o gamă largă de tehnologie în afara ţării care a invadat Ucraina luna trecută. 

În cazul în care Statele Unite ar descoperi că o companie precum SMIC îşi vinde cipurile către Rusia, "am putea închide practic SMIC, deoarece îi împiedicăm să folosească echipamentele şi software-ul nostru", a declarat Raimondo, citat de AFP.

SMIC nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

La Beijing, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că China s-a opus oricăror sancţiuni şi restricţii unilaterale ale Statelor Unite şi a îndemnat ca politica Washingtonului faţă de Ucraina şi Rusia "să nu aducă atingere drepturilor şi intereselor Chinei".

Purtătorul de cuvânt, Zhao Lijian, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite: "China va lua toate măsurile necesare pentru a apăra în mod hotărât drepturile companiilor şi persoanelor fizice chineze".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO