Eveniment

AmCham propune impartirea unei zile libere pentru dusul copiilor la gradinita. Cum comentati?

AmCham propune impartirea unei zile libere pentru dusul copiilor la gradinita. Cum comentati?

Sorin Mindrutescu: Propunem posibilitatea acordarii repaosului saptamanal in doua zile neconsecutive

04.08.2009, 19:37 27

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) a trimis autoritatilor un set de 180 de recomandari pentru modificarea Codului fiscal si un decalog de masuri strategice si 70 de amendamente pentru Codul muncii, care ar urma sa fie luate in considerare pentru viitoarele modificari.

„Am propus 180 de amendamente pentru Codul fiscal si zece masuri de strategie fiscala pe care le-am trimis primului-ministru, ministrului finantelor si reprezentantilor FMI in Romania", a declarat Sorin Mindrutescu, presedintele AmCham. Cu toate acestea, propunerile nu au fost inca analizate de autoritati, care urmeaza sa dea un raspuns dupa ce vor analiza amendamentele respective. „Nu cerem reduceri de fiscalitate in Romania, ci vrem sa vedem o judecata strategica mai buna pe termen mediu si lung in ceea ce priveste fiscalitatea", a mai spus Mindrutescu.

Documentele care contin propunerile inaintate de AmCham pentru Codul fiscal nu au fost date publicitatii, intrucat grupul de lucru care a lucrat la elaborarea amendamentelor a decis sa nu le publice inainte de derularea tuturor consultarilor, potrivit reprezentatilor AmCham. Reprezentantii AmCham au mai precizat ca au trimis si la Ministerul Muncii 70 de recomandari pentru modificarea Codului muncii.

„Propunem masuri prin care se pot stabili programe individualizate de munca fara acordul sindicatelor in acest sens, precum si posibilitatea acordarii repaosului saptamanal in doua zile neconsecutive, la cererea salariatului. Aceste masuri vizeaza mai ales angajatii studenti sau angajatii care trebuie sa- si duca copiii la gradinita, de exemplu (repaosul sa fie impartit in mai multe ore pe parcursul saptamanii - n.red.", au precizat reprezentantii AmCham.

Printre amendamentele propuse se mai numara si eliminarea constrangerii pe care o au angajatii din conducere in ceea ce priveste numarul maxim de ore de munca. Legea spune ca salariatii din management pot efectua maxim 48 de ore de munca pe saptamana, acest numar cuprinzand si orele suplimentare, Reprezentantii AmCham au motivat ca, in prezent, chiar daca multi angajati din top management lucreaza mai mult de 48 de ore pe saptamana, acest lucru nu este legal.

Cu toate acestea, reprezentantii Ministerului Muncii au precizat ca o modificare a Codului muncii nu este oportuna in acest moment, mai importante fiind schimbarile dintr-un alt pachet de legi referitoare la piata muncii. „Pana in acest moment, nu exista intentia declarata din partea ministerului si nici a partenerilor sociali (patronate sau sindicate) de a modifica Codul muncii", sustine Valentin Mocanu, secretarul de stat pe probleme de dialog social din cadrul Ministerului Muncii.

Si Consiliul Economic si Social (CES), institutia responsabila cu dialogul social dintre sindicate, patronate si Guvern, si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste tentativele de modificare a unor prevederi din Codul muncii, sustinand, intr-un comunicat de presa, ca aceste initiative sunt o expresie a intereselor de grup sau ale unor persoane fizice sau juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO